30 Eki 2023

İTÜ, Mühendislik ve Fen Bilimlerinde Yükselişini Sürdürüyor

İTÜ, Times Higher Education Alan Bazlı Dünya Üniversite Sıralaması (THE World University Rankings by Subject) 2024 sonuçlarına göre değerlendirilen tüm mühendislik disiplinlerinde, “Mühendislik ve Teknoloji” ve “Genel Mühendislik” alanlarında 301-400 aralığına yükseldi.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), dünyanın saygın akademik derecelendirme kuruluşlarından Times Higher Education’ın (THE) açıkladığı “Alan Bazlı Dünya Üniversite Sıralaması 2024” sonuçlarıyla yükselişini sürdürdü.

Mühendislik ve fen bilimlerinde dikkat çekici yükseliş

İTÜ, 2024 sonuçlarına göre “Mühendislik ve Teknoloji”, “Genel Mühendislik”, “Kimya Mühendisliği”, “İnşaat Mühendisliği”, “Elektrik ve Elektronik Mühendisliği” ve “Makine ve Uzay Mühendisliği” alanlarında dünya üniversiteleri arasında geçen yıl bulunduğu 401-500 aralığından 301-400 aralığına yükseldi. Üniversitemiz, “Bilgisayar Bilimi” alanında 201-250 aralığındaki derecesini bu yıl da korudu.

İTÜ, “Fen Bilimleri”, “Kimya”, “Jeoloji, Çevre, Yer ve Deniz Bilimleri” ve “Fizik ve Astronomi”, “Matematik ve İstatistik” alanlarında geçen yıl elde ettiği derece olan 801-1000 aralığından bir kademe ilerleyerek 601-800 aralığına yükseldi.

Üniversitemiz, “Sanat ve Beşeri Bilimler”, “Sanat, Performans Sanatları ve Tasarım” alanlarında 501-600 aralığındaki yerini korudu.

İTÜ, “Mimarlık” alanında ise dünyada 501-600 aralığında yer aldı.

“Başarı için mühendisliği yeniden tanımlamak”

Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, en son açıklanan “THE World University Rankings by Subject 2024” sonuçlarıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“İstanbul Teknik Üniversitesi; 250. yılında dünya çapındaki akademik başarısını sürdürülebilir kılma yolunda ilerliyor. Açıklanan bu sıralama sonuçlarında neredeyse bütün alanlarda elde ettiğimiz derece hepimiz adına gurur verici bir başarıdır. Üniversitemiz, geleceği dönüştürme vizyonuyla mühendisliği yeniden tanımlıyor. Bilimsel yayınlar, atıfları, araştırmalar, sanayi işbirlikleri ve eğitim kalitesiyle İTÜ, Cumhuriyetimizin 100. yılında ülkemizde çok önemli bir konumda ve dünya üniversiteleri arasında büyük bir yarışta. Times Higher Education’un en son açıkladığı sonuçlarda elde ettiğimiz dereceler bunun bir kanıtı. İTÜ olarak akademik sıralamalarda ilk 100’de yer alma hedefimizi koruyoruz ve bunun için çalışıyoruz.”

THE Alan Bazlı Dünya Üniversite Sıralaması 2024

Times Higher Education (THE) Dünya Alan Bazlı Üniversite Sıralaması, eğitim, araştırma, bilgi aktarımı ve uluslararası görünüm misyonları bakımından araştırma odaklı üniversiteleri değerlendirmektedir. Küresel bir değerlendirme sonucu ortaya koymaktadır. Değerlendirme, öğrenciler, akademisyenler, üniversite yönetimleri, iş dünyası ve hükümetler tarafından dikkate alınarak itibar görmektedir.

Beş alanda gruplandırılan performans göstergeleri şunlardır: Eğitim (eğitim ve öğrenme ortamı), araştırma (hacim, gelir ve itibar), atıflar (araştırma etkisi), uluslararası görünüm (personel, öğrenciler ve araştırma düzeyi) ve sanayi geliridir (bilgi transferi).

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ