18 Ağu 2023

Öğretim Üyemizden Karadeniz Ekosistemini Kurtaracak Proje

Öğretim üyemiz Doç. Dr. Mehmet Suha Yazıcı, H2SEA Projesi ile Karadeniz’in derinliklerinde bulunan hidrojen sülfürün, elektrokimyasal yöntemlerle hidrojene dönüştürülmesi üzerine önemli çalışmalar gerçekleştiriyor.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi, 250. yaşını kutlarken öncü projelerle adından söz ettirmeye devam ediyor. Öğretim üyemiz Doç. Dr. Mehmet Suha Yazıcı, H2SEA Projesi ile Karadeniz’in derinliklerinde bulunan hidrojen sülfürün (H2S), elektrokimyasal yöntemlerle hidrojene dönüştürülmesi üzerine önemli çalışmalar gerçekleştiriyor.

TÜBİTAK İkili İşbirlikleri kapsamında desteklenen ve Bulgaristan ile gerçekleştirilen ortak çalışma olan H2SEA Projesi sayesinde, Karadeniz’in derinliklerinde bulunan hidrojen sülfürün (H2S) elektrokimyasal olarak hidrojene dönüştürülmesi araştırılacak. Bu sayede, malzeme ve sürekli-akış elektrolizör sistemi geliştirmenin yanında, teknoekonomik analizler ile farklı hidrojen üretim yaklaşımlarının ekonomik ve çevresel etkileri birlikte değerlendirilecek.

Bu proje sayesinde Karadeniz’de 100-150 metreden itibaren ölçülmeye başlanan ve yaşam döngüsüne izin vermeyip Karadeniz ekosistemini tehdit eden hidrojen sülfür, çevreci yaklaşımlarla hidrojene dönüştürülerek ülkemiz için ekonomik kazanımlar elde edilecek.

 

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ