26 Tem 2023

İTÜ Akademik Başarılarıyla Büyük İlgi Topluyor

İTÜ Tanıtım ve Tercih Günleri başladı. 4 Ağustos’a kadar devam edecek tercih döneminde Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Şule Itır Satoğlu, adayların kararlarını vermeden önce İTÜ’nün akademik kültürü ve uluslararası görünümünü yakından takip etmelerini öneriyor.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İTÜ ile “Geleceği Dönüştür”

Mühendislik ve teknolojide Türkiye’nin göz bebeği olan İstanbul Teknik Üniversitesi, 2023’te kuruluşunun 250. yılını kutluyor. İTÜ, Cumhuriyetimizin 100. yılında ülkemizin gelişimine yaptığı katkılarla olduğu gibi, son yıllarda elde ettiği uluslararası akademik başarılarıyla da geleceğin üniversitesi olduğunu bir kez daha kanıtladı.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Şule Itır Satoğlu; uluslararası değerlendirmeler sonucunda, Türkiye’deki üniversiteler arasında lider konumda bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi’nin eğitim vizyonunun global arenada önemli başarılarla zenginleştiğini vurguladı. Prof. Dr. Satoğlu; “Geleceği Dönüştür” mottosuyla yeni öğrenim kültürünün şekillenmesinde önemli bir misyon üstlendiklerinin altını çizdi.

İTÜ, 2021’de ilan ettiği “Hamle Yılı”nı, üniversitede doğru ve hızlı veri akışını sağlamak için kurduğu ofislerle hayata geçirirken, 2022’yi geleceği dönüştürme vizyonunu açıklayarak “Dönüşüm Yılı” olarak belirlemişti. Akademik derecelendirme kuruluşlarının 2021 ve 2022’de açıkladığı sonuçlarla yoğun çabalarının meyvesini alırken, 2023’ü de başarılarını sürekli hale getirmek adına “Sürdürülebilirlik Yılı” ilan etmişti. İTÜ, dünya çapında rekabet eden, mühendisliği yeniden tanımlayan bir kurum olarak çabaların karşılığını da çok geçmeden aldı ve dünya sıralamalarında hızla yükselmeye başladı.

Göz kamaştıran yükseliş: İTÜ dünyada en iyi 404. üniversite

İTÜ’nün önemli başarılarına bir yenisi daha eklendi. Dünyaca tanınan yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS (Quacquarelli Symonds) 2024 Dünya Üniversite Sıralaması’nı geçtiğimiz günlerde açıkladı. İTÜ, geçen yıl yer aldığı 601-650 aralığından bu yıl 404. sıraya yükselerek büyük bir başarıya daha imza atmış oldu. Değerlendirilen 2963 yükseköğretim kurumu arasında dünyanın en iyi 500 üniversitesinden biri olan İTÜ, dünyada en iyi % 27’lik dilime girdi. İTÜ, Dünya Üniversite Sıralaması’nda en yakın zamanda ilk 100’e girmeyi hedefliyor.

İTÜ’nün elde ettiği QS başarısına ilişkin olarak Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, “İstanbul Teknik Üniversitesi olarak, 2021 yılının başlarından itibaren sıkı bir şekilde sistematik olarak çalışmalar yürüttük. QS 2024 Dünya Üniversite Sıralaması’nda geçtiğimiz yıl 601-650 aralığından bu yıl 404. sıraya yükselerek büyük bir başarıya daha imza atmış olduk. Bu başarının, mühendislik ve teknolojide Türkiye’nin göz bebeği olan İstanbul Teknik Üniversitesi’nin 250. Yıldönümünde olması da ayrıca bizleri gururlandırdı,” dedi.

İTÜ, “Nitelikli Eğitim”de ilk 10’da

İTÜ ayrıca, 2023’ün Nisan ayında açıklanan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı kapsayan THE 2023 Etki Sıralaması’na göre iki alanda dünya çapında ilk ona girmeyi başarmıştı. İTÜ, “Nitelikli Eğitim” ve “İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme” alanlarında tüm dünya üniversiteleri arasında ilk onda yer alırken, birçok başlıkta da dünya çapında büyük başarı sağladı. Ayrıca, genel sıralamada dünya çapında 58. üniversite oldu!

“Mühendislik ve Teknoloji” alanında dünyada 108. sırada

İstanbul Teknik Üniversitesi, 2023’ün Mart ayında açıklanan QS 2023 Alan Bazlı Dünya Üniversite Sıralaması’nda “Mühendislik ve Teknoloji” alanında dünyada 108. sırada yer aldı. Türkiye’de; Mühendislik ve Teknoloji, Mimarlık/Yapılı Çevre, Kimya Mühendisliği, İnşaat ve Yapı Mühendisliği, Makina, Havacılık ve İmalat Mühendisliği, Kimya, Çevre Bilimleri, Malzeme Bilimleri, Yer ve Deniz Bilimleri ve Maden/Mineral Mühendisliği olmak üzere toplam on farklı alanda birinci oldu.

Başarılı bir kariyer için İTÜ

Öğrenciler, akademisyenler, üniversite yönetimleri, iş dünyası ve hükümetler tarafından itibar edilen en kapsamlı analizlerden olan Times Higher Education (THE) “Dünya Üniversite Sıralaması 2023”e göre İTÜ eğitim kategorisinde geçtiğimiz yıl bulunduğu 542. sıradan bu yıl 447. sıraya yükseldi.

THE tarafından hazırlanan “Küresel Üniversite İstihdam Edilebilirlik Sıralaması” 2022 yılı sonuçlarına göre İTÜ 212. sırada yer aldı. Türkiye’den listeye giren iki üniversiteden biri oldu. İTÜ, bu başarısıyla öğrencilerine mezuniyet sonrası iş bulma ve başarılı bir kariyer sürdürme noktasında dünya standartlarında yetkinlikler kazandırdığını bir kez daha ortaya koydu.

En yeşil kampüs!

İTÜ, akademik yerleşkelerin sürdürülebilirlik açısından değerlendirildiği uluslararası UI GreenMetric sıralamasında “Dünyanın en sürdürülebilir 47’nci kampüsü” oldu. Türkiye’den ilk 50’ye giren ilk ve tek üniversite olarak sıralamada yerini alan İTÜ, bu başarısıyla altıncı kez Türkiye birinciliğini elde eden tek üniversite konumunda yer aldı.

Uluslararası denklik sağlayan akreditasyonlar

ABET, NAAB, IMO, IFLA gibi akreditasyonlar ise İTÜ’de alınacak eğitimin uluslararası bir düzeyde olduğunu kanıtlıyor. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Şule Itır Satoğlu, bu akreditasyonlar hakkında şu bilgileri verdi:

“İTÜ, ABET akreditasyonuna sahip 25 programı ile ABD’deki en saygın üniversitelerle eşdeğer eğitim verdiğini kanıtlıyor. İTÜ Mimarlık Bölümü ise NAAB tarafından verilen akreditasyon sayesinde Türkiye’deki ilk mimarlık akreditasyonuna sahip olan bölüm olarak öne çıkıyor. NAAB ‘substantial equivalency’ belgesi, ABD mimarlık lisans ve mimarlık yüksek lisans programlarına eşdeğer olduğu anlamı taşıyor.

IMO ise İTÜ Deniz Bilimleri’nde okuyan öğrencilerin uluslararası denkliğe sahip olmasını sağlayan bir program. IFLA akreditasyonu ise Türkiye’de sadece İTÜ Peyzaj Mimarlığı Bölümü’ne veriliyor.

İTÜ, 2003’ten bu yana Amerika Birleşik Devletleri, Bosna-Hersek ve Azerbaycan’da alanında öncü anlaşmalı üniversitelerle ‘Uluslararası Çift Diploma Programları’ yürütüyor. Programlarda eğitim gören öğrenciler, eğitim-öğretim yıllarının iki yılını İTÜ’de, diğer iki yılını ise anlaşmalı üniversitede geçiriyor. Mezun olduklarında ise her iki üniversiteden de diploma almaya hakkına sahip oluyorlar.”

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ