24 Tem 2023

ZES İç Anadolu Testi’nde

ZES GAE 2022’de 22-29 Ekim 2023 tarihlerinde Avustralya’da gerçekleşecek olan Bridgestone World Solar Challenge (BWSC) yarışması için test sürüşlerine devam ediyor.

Bugüne dek ürettiği toplam 10 güneş enerjisiyle çalışan elektrikli araba ve 2 otonom arabası ile üç kıtadan 20’den fazla ödüle sahip olan İTÜ ZES GAE, 2022’de 24 saat etabını üçüncülükle tamamladığı iLumen European Solar Challenge yarışmasının ardından hedefini 22-29 Ekim 2023 tarihlerinde Avustralya’da gerçekleşecek olan Bridgestone World Solar Challenge (BWSC) yarışması olarak belirledi.

Avustralya’daki yarış öncesi ARIBA ZES XE’yi test etmek ve BWSC 2023 yarış simülasyonunu tamamlamak amacıyla 10-16 Temmuz 2023 tarihlerinde Eskişehir, Konya ve Aksaray illerini kapsayan 3.021 km’lik ZES İç Anadolu Testi, 23 öğrencinin bulunduğu ekiple gerçekleştirildi.

ZES İç Anadolu Testi’nde ARIBA ZES XE sadece güneşten enerjisini aldı. Dışarıdan hiçbir enerji takviyesi yapılmadı. Bu sayede, güneş enerjisi kullanımının sürdürülebilir enerjideki önemine vurgu yapılırken aynı zamanda da BWSC 2023 için büyük bir deneyim elde edildi.

Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, ARIBA ZES XE aracımızın İç Anadolu Testi’ne ilişkin şunları dile getirdi: “İTÜ’de sürdürülebilirlik çalışmaları son yıllarda kurumsal kimliğimizin adeta bir parçası halini aldı. Bizler bu bilinci, öğrencilerimizin çalışmalarında da görmekten çok mutluyuz. Umuyorum ki, Güneş Arabası Ekibimiz ileride daha nice başarılara imza atacaktır.”

36 yıllık bir geçmişe sahip dünyanın en zorlayıcı öğrenci yarışması olarak kabul edilen BWSC yarışından 2009 yılında “The Best Newcomer” Ödülü ile dönen ilk ve tek Türk ekibi olan İTÜ ZES GAE, Avrupa’daki başarısını BWSC 2023 ile taçlandırmayı hedefliyor.