12 Tem 2023

19. Asya Kimya Kongresi İTÜ’de

19. Asya Kimya Kongresi 9-14 Temmuz 2023’te İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Kongreye yurtiçi ve yurtdışından yoğun bir katılım oldu.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi 250. yaşını kutlarken uluslararası bilimsel etkinliklere ev sahipliği yapmayı sürdürüyor. 19. Asya Kimya Kongresi (ACC 2023) 9-14 Temmuz 2023’te İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Uluslararası kongreye yurtiçi ve yurtdışından birçok üniversite ve kurumdan bilim insanları, temsilciler, öğrenciler katıldı.

Törenin açılışında; Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, Asya Kimya Dernekleri Federasyonu (FACS) Başkanı ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Mustafa Çulha ve Asya Kimya Dernekleri Federasyonu (FACS) eski başkanı Prof. Dr. Reuben Jih-Ru Hwu birer konuşma yaptılar.

Kongrede, kimya ve polimer bilimi alanında önemli çalışmalarıyla tanınan ve 2023’ün Ocak ayında kaybettiğimiz Prof. Dr. Yusuf Yağcı’nın anısını yaşatmak amacıyla bir oturuma ismi verildi. Prof. Dr. Koyuncu, konuşmasında Prof. Dr. Yağcı’ya değinerek şunları dile getirdi: “Prof. Dr. Yusuf Yağcı, çok değerli bir bilim insanıydı. İstanbul Teknik Üniversitesi’ne yıllar boyunca hizmet eden, değer katan, İTÜ’nün kıymetini yükselten bir bilim insanıydı. Hocamız, fotopolimerizasyon tepkimesi gerçekleştirilmesi ve klik kimyası alanında ışığın kullanılması üzerine öncü bir rol üstlenmiş, dünya çapında yüksek atıf alan çalışmaları büyük başarı kazanmış ve saygınlık uyandırmıştı.”

İTÜ’nün tanıtım filminin gösteriminin ardından TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, yaptığı kısa konuşmayla birlikte “Co-Creating and Succeeding in Chemistry to Leap Forward for a Sustainable Future” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. TÜBA Başkanı Muzaffer Şeker’in yaptığı konuşmanın da ardından FACS Ödülleri takdim edildi.

Törende Prof. Dr. Supawan Tantayanon’a Atıf Ödülü’nü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, Prof. Dr. Chi-Huey Wong’a Hazırlık Dersi Ödülü’nü Prof. Dr. Mustafa Çulha, Prof. Dr. Richard Hartshorn’a Kimya Eğitimi Ödülü’nü Prof. Dr. Reuben Jih-Ru Hwu, Prof. Dr. Chang Yun Son’a Genç Kimyager Ödülü’nü Prof. Dr. Hasan Mandal ve son olarak Prof. Dr. Ehud Keinan’a Atıf Ödülü’nü Prof. Dr. Muzaffer Şeker takdim etti.

Ödül töreninin ardından, Asya Kimya Dernekleri Federasyonu’nun dünya çapındaki işbirlikleri kapsamında Amerikan Kimya Derneği (ACS) Başkan Yardımcısı ve gelecek Dönem Başkanı Prof. Dr. Mary K. Carroll bir konuşma yaptı.

Uluslararası Temel ve Uygulamalı Kimya Birliği (IUPAC) Başkanı Prof. Dr. Javier Garcia-Martinez’in bu yılın başında kaybettiğimiz Prof. Dr. Yusuf Yağcı’ya ithaf ettiği “Catalyzing a Sustainable Future through Chemistry” başlıklı bir sunumun ardından tören 2016 Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Jean Pierre Sauvage ile yapılan uzaktan bağlantıyla sona erdi.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ