21 Haz 2023
Öğretim Üyemizin Geliştirdiği Yenilikçi Sensör İlgi Uyandırdı
İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Onur Ergen ve Yeditepe Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Kristen D. Belcastro’nun geliştirdiği batarya ve kablo gerektirmeyen nano dövme sensör pek çok yenilikçi uygulamanın kapısını aralıyor.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), 250. yılında çığır açıcı ve yenilikçi teknolojilerle geleceği dönüştürme vizyonu yolunda ilerliyor. İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Dr. Onur Ergen’in Yeditepe Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Kristen D. Belcastro ile birlikte geliştirdiği nano dövme sensör, kablosuz ve bataryasız olmasıyla birçok yenilikçi uygulama potansiyeli taşıyor.
Öğretim üyemiz Dr. Onur Ergen öncülüğünde geliştirilen nano dövme sensörler fizikteki geri saçılma ilkesini kullanarak batarya gibi harici güç kaynaklarına gerek duymadan pasif kablosuz veri aktarımına imkân tanıyor.
İnsan bedenini dijitalleştiren sensör
Nano dövme sensörler, piezoelektrik yapılarıyla vücut hareketlerini kullanarak mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürüyor ve yapay zekâ algoritmalarını kullanarak yakın çevredeki cihazlarla iletişim kuruyor. Dr. Ergen, geliştirdikleri sensörlerin benzer amaçlar için kullanılan RFID etiket teknolojisinin izin verdiği kısıtlı frekanslar yerine geniş bant aralığında veri aktarması sebebiyle önemli bir avantaj sağladığını belirtti.
Sağlık alanında kablosuz EEG gibi birçok çığır açıcı uygulamanın geri saçılma temelli nano dövme sensörler (BNTS) kullanımıyla mümkün hale gelebileceğini belirten Dr. Ergen, uygulama alanının insan bedeniyle sınırlı olmadığının altını çizdi: “Nano dövme mürekkebinin uygulandığı bir sandalye anlık olarak üzerindeki insanın oturma pozisyonu hakkında bilgi sağlayabilir.”
Çalışmanın yer aldığı makaleye ulaşmak için tıklayınız.