28 Şub 2023

EELISA ve İTÜ Depremin Acısını Paylaştı

İTÜ’nün kurucu üyeleri arasında bulunduğu Avrupa Mühendislik Öğreniminde Yenilikçilik ve Bilim Birliği (EELISA) deprem felaketinden etkilenen İTÜ’lüler ve bütün toplumun kayıplarının yasını tutuyor.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), EELISA ortağı üniversitelerle depremden etkilenenlere yönelik işbirliğini sürdürürken kayıplarının acısını paylaşıyor. Depremden etkilenenler ve kayıpların anısına 27 Şubat günü EELISA üyeleri Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yer alan yerleşkelerinde 1 günlük yas ilan ederek saygı duruşunda bulundu.

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinin etkilerini hafifletmek için teknik çalışmalara destek olmak, depremzedelerin yaralarını sarmak ve acılarını paylaşmak için EELISA ortakları İTÜ’ye desteklerini açıkladı.

EELISA, İTÜ’yle deprem üzerine bir toplantı yaptı

İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, EELISA Yönetim Kurulu’na 22 Şubat günü gerçekleştirdiği çevrimiçi sunumda, doğal afetin ilk anından itibaren İstanbul Teknik Üniversitesi’nin yaptığı çalışmaları anlattı. Ayni ve nakdi yardım organizasyonlarından kan bağışı kampanyasına ve kamuoyunu deprem konusunda aydınlatmak için gerçekleştirilen çabalara kadar tüm faaliyetler toplantıda gündeme geldi.

İTÜ’nün EELISA ortağı Avrupa üniversiteleri, zor durumdaki İTÜ öğrencilerinin acil ihtiyaçlarını karşılamak ve İTÜ’ye destek olmak için neler yapılabileceğini değerlendirdi. Toplantının ardından EELISA depremden etkilenen İTÜ Ailesi’nin üyeleri ve bütün toplumla dayanışmasını belirten bir bildiri yayımladı. Depremin yaralarının sarılması ve hasar gören altyapının hızlı biçimde onarılması için destek çağrısı yapıldı.

EELISA’dan yas ilanı ve saygı duruşu

EELISA’nın İTÜ ile dayanışmasının bir yansıması olarak yerleşkelerinde üniversite flamaları yarıya indirildi. EELISA üyesi bütün yerleşkeler, okullar ve fakültelerde 27 Şubat’ta yas ilan edildi. Depremde yaşamını yitirenleri anmak ve yaralananlara acil şifa dileklerini ifade etmek üzere 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

İTÜ’nün EELISA ortaklarından BME’nin Hatay’da ortak çalışması

Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi (BME) öğretim üyeleri, İTÜ’nün araştırma ekibine katılarak 13-17 Şubat tarihleri arasında Hatay’da depremde hasar gören yapıları incelediler. İTÜ’den Doç. Dr. İsmail Dabanlı ve Araş. Gör. Ceyhun Erman, BME uzmanlarıyla ortak bir çalışma yürüttü. Arama kurtarma çalışmaları için güvenli bir ortam oluşturulmasını da hedefleyen teknik araştırmaya BME’den Doç. Dr. Attila László Joó, Doç. Dr. István Krisztián Völgyi, Dr. Öğr. Üyesi Tamás Ther ve doktora öğrencisi Pál Ther katıldı.

İTÜ İnşaat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. İsmail Dabanlı, BME uzmanları ile birlikte gerçekleştirdikleri çalışmaların EELISA ortaklığının önemini gözler önüne erdiğini vurguladı.

BME İnşaat Fakültesi’nden Doç. Dr. Joó, Hatay’daki araştırmaları sırasında EELISA kapsamındaki işbirliğini, “İstanbul Teknik Üniversitesi ile ortaklaşa bir destek çalışması gerçekleştiriyoruz. Hasar değerlendirmesi, ayakta kalan yapılar hakkında uzman görüşü sağlamak, kurtarma çalışmalarının yapıldığı alanlarda daha derin enkaz araştırmalarının güvenlikli biçimde yapılmasına yardımcı olmak gibi amaçlar taşıyoruz,” sözleriyle ifade etti.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ