17 Şub 2023

İTÜ’den 2023 Deprem Raporu

İTÜ, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin yaralarının sarılmasında yardım faaliyetlerinin yanı sıra bilimsel ve teknik olarak da destek veriyor. İTÜ akademisyenleri afetin hemen ardından bölgeye giderek incelemelerde bulundular. Öğretim üyelerimizin gözlem sonuçları üzerinden durum tespiti yapan bir ön rapor hazırlandı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), depremlerin hemen ardından etkilenen bölgelere bilimsel ve teknik destek sağlayacak öğretim üyelerini gönderdi. İnşaat mühendisliği, jeoloji, jeofizik gibi alanlardaki uzman isimlerden oluşan İTÜ’lü bilim insanları gruplar halinde şehirlerde inceleme ve gözlemlerde bulundular.

İTÜ öğretim üyeleri, deprem bölgesindeki gözlem ve çalışmaları bir ön rapor halinde yayımladılar. Hazırlanan ön rapor, beş bölümden oluşuyor: Deprem sonucu oluşan yıkımın boyutları ve fay kırıkları gibi konulara odaklanan raporda öne çıkan başlıklar şunlar:

1. Depreme Dair Jeolojik, Jeofizik, Jeodezi ve Jeomorfolojik Ön Tespitler

2. Kuvvetli Yer Hareketlerinin Değerlendirilmesi

3. Yapısal Hasarların Değerlendirilmesi

4. Geleceğe Dönük Çıkarımların Kent Planlama ve Hızlı Konut İhtiyacının Karşılanması İçin Kullanılabilecek İnşaat Tekniklerinin Değerlendirilmesi

5. Çevresel Altyapı ve Deprem Atıkları Yönetimi Açısından Değerlendirme

İTÜ akademisyenlerinin gözlemleri ve durum tespitine dayanan daha detaylı bir raporun ise önümüzdeki haftalarda hazırlanarak kamuoyu ile paylaşılacağı ifade edildi. İTÜ, depremde kaybedilenlerin derin yasını tutarken deprem afetine yönelik jeoloji, jeofizik gibi disiplinlerde dünya çapında tanınan bilimsel bilgi birikimi ve uzmanlığıyla toplumsal katkı çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir.

Raporu okumak için tıklayınız.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ