13 Oca 2023

İTÜ Dergisi, “250. Yıl Özel” Sayısıyla Çıktı

İTÜ Dergisi, üniversitemizin kuruluşunun 250. Yıldönümüne özel hazırlanan “250. Yıl Özel” sayısıyla okuyucularla buluştu. Özel sayı, senede iki kez çıkarılması planlanan ve açık erişimli İTÜ Dergisi’nin ilk sayısı oldu.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörlüğü öncülüğünde hazırlanan açık erişimli İTÜ Dergisi, ilk sayısıyla İTÜ Yayınevi tarafından kamuoyunun beğenisine sunuldu. Dergi, dijital olarak ücretsiz okunabiliyor. Her sayısında farklı bir temayı esas alacak İTÜ Dergisi, yılda iki kez yayımlanacak. 

“250. yıla doğru İTÜ” temalı özel sayı

İTÜ Dergisi’nin Ocak 2023 tarihli 1. sayısı, “250. Yıl Özel Sayısı” olarak son derece zengin bir içeriğe sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Bu özel sayının teması “250. yıla doğru İTÜ” olarak belirlendi.

İTÜ Dergisi’nin 250. Yıl Özel Sayısı’nda İTÜ’den güncel haberlerin yanı sıra İTÜ’ye emek vermiş hocaların özgün bakış açısıyla kaleme aldığı makaleler de yer alıyor.

Dergi, Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu’nun kaleme aldığı “İTÜ 250. Yılında Mühendisliği Yeniden Tanımlıyor” başlıklı yazısıyla açılıyor.

Ülkemizde akademik yayıncılık alanında asırlardır son derece önemli bir yere sahip olan İTÜ Yayınevi, Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu’nun başlattığı girişimle kısa sürede yeniden yapılandırılmış, güçlü ve çağdaş bir şekilde yayıncılık faaliyetini hızlandırmıştı. Bu süreci detaylarıyla anlatan “Yenilenen Yüzüyle İTÜ Yayınevi” makalesi, okuyuculara yayınevi hakkında detaylı bilgilere ulaşma imkânı sağlıyor.

İTÜ Dergisi’nin özel sayısında TBMM Milletvekili, eski bakan ve emekli öğretim üyelerimizden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Ülkemizin Geleceğine Işık Tutan 250 Yıllık Köklü Bir Eğitim Çınarı” başlıklı yazısıyla İTÜ’lü mezunların Türkiye’nin dünyadaki ekonomik konumunu güçlendirmesindeki rolüne dair bilgiler veriyor ve genç İTÜ öğrencilerine sesleniyor.

Teknik Üniversite’nin temellerini anlamak için geçmişe yolculuk etmek isteyenlere “Teknik Üniversite’nin Temeli: Mühendishâne-i Hümâyûnların Kuruluşu”, yüzlerce yıl öncesindeki sınav ve öğrenci seçimlerinin nasıl yapıldığını merak edenlere ise, “Mühendis Mektebi Âli’si Başvuru ve Giriş İmtihanı Süreçleri” gibi yazılar geniş bilgi veriyor. Ayrıca İTÜ Makine Fakültesi’nin eğitim anlayışı, ders programları, kürsüler ve çalışma gruplarının evrimi gibi konular da derginin bu sayısında ele alınıyor.

İTÜ’nün Türkiye’de ve dünyada bıraktığı izleri ve sağladığı dönüşümleri konu alan “250 Yıllık Geçmişiyle İTÜ Her Yerde” ve “Türkiye’de Mühendislik Eğitimi’nde Branşlaşma”, “İTÜ Elektrik Fakültesi’nde Kürsüler ve Etkileri” gibi başlıklar okuyuculara sunuluyor.

Dergide İTÜ’nün zengin tarihinin yanı sıra geleceğe yönelik ilham verici bölümler de yer alıyor. “Gelecek 250 yılın dünyasında İTÜ’nün Yeri ve İşlevi Üzerine Diyaloglar” başlıklı söyleşi, İTÜ’nün gelecek vizyonuna odaklanıyor.

İTÜ Dergisi’nin Ocak 2023 tarihli “250. Yıl Özel” sayısını okumak için tıklayınız.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ