14 Ara 2022
İTÜ’lü Akademisyenler “Avrupa Üniversitesi Modeli” Hakkında Deneyimlerini Paylaştılar
Öğretim üyelerimiz, 7-8 Aralık’ta Bursa’da düzenlenen “Erasmus+ Yükseköğretim Alanı Merkezi Projeler Bilgilendirme Toplantısı”nda diğer üniversitelere EELISA Avrupa Üniversitesi Modeli hakkında bilgi aktardılar.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), kurucu ortakları arasında yer aldığı EELISA (Avrupa Mühendislik Öğreniminde Yenilikçilik ve Bilim Birliği) hakkında ülkemizden başvurmak isteyen diğer üniversitelere öncülük ediyor. Bu kapsamda, 7-8 Aralık tarihlerinde Bursa Uludağ Üniversitesi’nde, Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen “Erasmus+ Yükseköğretim Alanı Merkezi Projeler Bilgilendirme Toplantısı”nda İTÜ akademisyenleri EELISA Avrupa Üniversitesi Modeli hakkında bilgi ve deneyimlerini paylaştılar.
Erasmus+ Yükseköğretim Alanı Merkezi Projeler Bilgilendirme Toplantısı, Türkiye Ulusal Ajansı’nın katılımıyla yapılan açılış konuşmalarının ardından üç bilgilendirme paneline ev sahipliği yaptı. Jean Monnet ve Erasmus Mundus konuları hakkında katılımcılara bilgi veren panelleri “Avrupa Üniversiteleri” başlıklı panel takip etti.
Avrupa Üniversiteleri panelinde İTÜ EELISA yürütücüsü Doç. Dr. Emrah Acar ve İTÜ EELISA-InnoCore yürütücüsü Prof. Dr. Hür Bersam Bolat, modeli tanıttılar. Öğretim üyelerimiz iki yıldır devam eden sürecin ayrıntılarından söz ettiler. İTÜ’nün Avrupa Üniversiteleri programına başvuru ve kabul prosedürlerini katılımcılarla paylaşan Doç. Dr. Acar ve Prof. Dr. Bolat, ülkemizden Avrupa Üniversite programına başvurmak isteyen üniversite temsilcilerine bilgi ve deneyimlerini aktardılar.
EELISA Avrupa Üniversitesi hakkında
EELISA; yedi Avrupa ülkesinden dokuz üniversitenin 2020 yılında oluşturduğu bir birliktir. EELISA, yeni ve ortak bir “Avrupa mühendisliği” modeli yaratarak güncel toplumsal sorunlara akıllı ve sürdürülebilir mühendislik çözümleri üretmeyi, geleceğin mühendislerine gerekli teknik ve sosyal yetkinlikleri sağlamayı ve böylece Avrupa eğitim alanını dönüştürmeyi amaçlıyor. EELISA ile yetişecek Avrupa mühendisleri; disiplinlerarası alanlarda sahip oldukları niteliklerle çok dilli ve çok kültürlü birleşmiş bir Avrupa’da çalışmaya hazır olacaklar.
EELISA InnoCore (Innovation and Common Research Strategy), EELISA’nın stratejik araştırma, doktora, inovasyon ve girişimcilik planını içeriyor. EELISA InnoCore, disiplinlerarası ve uluslararası araştırma-inovasyon işbirliği ağının oluşturulması hedefiyle 2021’de başlatılmıştı.
İTÜ, mühendislik eğitimi alanında dünyanın en köklü kurumlarından birisi olarak EELISA’nın kurucuları arasındadır. 250. yılını kutlarken geleceği dönüştürmeyi hedefleyen üniversitemiz, Türkiye’den halihazırda EELISA’ya dahil olan tek üniversite olmasıyla da dikkat çekiyor.
EELISA hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.