12 Ara 2022

İTÜ Denizcilik Fakültesi’nde Geleneksel Balık Günü

İTÜ Denizcilik Fakültesi’nin düzenlediği Geleneksel Balık Günü; öğretim üyeleri, mezunlar, öğrenciler ve ailelerini bir araya getirdi. İTÜ Tuzla Yerleşkesi’nde 10 Aralık günü düzenlenen 138. Balık Günü’nde ayrıca Filika Can Kurtarma ve Eğitim Merkezi’nin açılışı yapıldı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Denizcilik Fakültesi işbirliğinde İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunlar Derneği (DEFAMED) tarafından her yıl düzenlenen Geleneksel Balık Günü, çok sayıda denizci İTÜ’lünün katılımıyla 10 Aralık günü İTÜ Tuzla Yerleşkesi’nde gerçekleşti. Ayrıca denizcilik eğitimimize önemli katkı sağlayacak olan İTÜ-Delmar Safety Filika Can Kurtama ve Eğitim Merkezi’nin de açılışı gerçekleştirildi.

Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiz Arıca, İTÜ Rektör Yardımcıları ve Genel Sekreteri, İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı, YTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının başkanlarının hazır bulunduğu etkinlik mezunlar, öğretim üyeleri, öğrenciler ve aileleri bir araya getirdi.

Balık Günü, Boru Trampet Kolu öğrencilerinin büyük bir özenle hazırlandığı geçit töreniyle başladı. Aileler tarafından ilgiyle takip edilen bandolu geçit töreni etkinliğe büyük renk kattı. Geçit töreninin ardından Denizcilik Fakültesi öğrenci kulüplerinin stantlarının olduğu alana geçen öğrenciler, burada Balık Günü’ne has bir geleneği yaşattılar: İkinci sınıf öğrencilerinin ilk yıllarındaki kardeşlerine kulüp ürünleri arasından hediyeler alması geleneğin ardından öğrenciler Balık Günü töreninin düzenlendiği Ruhi Sarıalp Spor Salonu’nda yerlerini aldılar.

“Denizciliğimizin en köklü kurumu”

Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, Balık Günü açılış konuşmasında şu sözleri dile getirdi: “Denizciliğimizin en köklü kurumu olan Denizcilik Fakültemiz, bugüne kadar çok değerli denizciler yetiştirdi. Sadece ülkemizde değil, dünyanın birçok yerinde ülkemizi gururla temsil eden kaptanlar, armatörler, mühendisler, gemi işletmecileri ve akademisyenler bu fakültemizde eğitim aldılar. Bugün ülkemizde denizcilik eğitimi dediğimizde ilk akla gelen ve en önemli kurum İTÜ Denizcilik Fakültesi’dir. Fakültemizde, her geçen yıl bir öncekinden daha iyi bir eğitim vermek adına elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Mezunlarımız, derneklerimiz, vakıflarımız, firmalarımız ve paydaşlarımız, akademik ve idari personelimizle canla başla çalışıyoruz.”

Filika Eğitim Alanı’nın fakülte ve Türk denizciliği adına çok önemli bir katkı sağlayacağını vurgulayan Prof. Dr. Koyuncu, yerleşkede sürmekte olan yenileme çalışmalarından da bahsetti ve eğitim müfredatının sürekli güncel tutularak eğitim kadrosunun güçlendirilmesi konularında fakültenin her türlü ihtiyacına cevap vermeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Katılımcıları selamlayan Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiz Arıca, bir İTÜ Denizlik Fakültesi mezunu olarak İTÜ ve Piri Reis Üniversitesi arasında işbirliğinin geliştirilmesi için katkı sunmaktan memnuniyet duyduklarını ifade etti.

“Saygınlığı günden güne artan bir fakülte”

İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özcan Arslan katılımcılara, “Fakültemizdeki öğrenci, eğitim ve altyapı kalitesini arttırmak için sizlerin destekleriyle önemli adımlar attık. Bugün, kendi sınıfında dünyanın ikinci en büyük tesisi olan Filika ve Denizde Canlı Kalma Eğitimi Merkezi’nin açılını yaptık,” sözleriyle şükranlarını sundu. Prof. Dr. Arslan, İTÜ Denizlik Fakültesi’nin, uluslararası akademik dergilerde yayınları olan, uluslararası projelere katılan ve dünya çapında tanınırlığa sahip bir eğitim yuvası olduğunu vurguladı ve Denizcilik Fakültesi’nde gerçekleşen altyapı ve eğitim yatırımlarını sıraladı.

DEFAMED Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Ufuk Teker, bir mezun derneği olarak YDO ruhunu güçlendirmek için giriştikleri çalışmalardan ve faaliyetlerinden ayrıntılarıyla bahsetti. Gelecek projeleri de açıklayan Teker, katkı sunan mezunlara teşekkür etti. Son dönemde görevi başında hayatını kaybetmiş İTÜ Denizcilik Fakültesi mezunlarının adlarını andı.

“Denizcilik camiasının lokomotifi olan okulumuzu daha yukarılara taşıyacağız”

İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Sosyal Yardım Vakfı (DEFAV) Yönetim Kurulu Başkanı Asım İlker Meşe, yardımlaşma ve organizasyon yeteneğinin İTÜ Denizcilik camiasının büyüklüğünün bir yansıması olduğunu belirtti ve öğrencilere şu sözlerle seslendi: “Kendinize güvenin… Bir yanınızda iki buçuk asırlık bir dev olan İTÜ, diğer yanınızda 100 yılı aşan gelenek ve görenekleriyle Yüksek Denizcilik Okulu olan İTÜ Denizcilik Fakültesi var.”

Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Başkanı ve mezunumuz Ahmet Yaşar Canca yetkin mühendis kavramının önemine ve meslek odalarının rolüne dikkat çekti: “Denizciliği tüm sektörlere, mesleklere özellikle diğer mühendislik alanlarına tanıtmak için çaba sarf ediyoruz.”

İTÜ Denizcilik Fakültesi öğrencileri adına konuşmayı Genel Zabit Poyraz Keloğlu yaptı: “Okul sıralarındayken kurulan ve mezuniyet sonrasında da devam eden kardeşlik bağı kurulduğu ilk günden itibaren YDO’yu denizcilik okulları arasında ilk sırada tutan en önemli özelliğidir. Her yıl Balık Günü’nde, aynı mezuniyet törenlerinde olduğu gibi, bu birlik ve beraberlik coşkuyla kutlanır.”

Mezunlar adına söz alan 1982 mezunu Hasan Tunç Kurtluoğlu, fakülte tarihindi konu edindiği konuşmasında öğrencilerle anılarını paylaştı.

İTÜ Denizcilik Fakültesi ve DEFAMED adına meslekte 40, 50 ve 60. yıllarını kutlayan mezunlara anı madalyaları ve katılım belgeleri takdim edildi. İTÜ Denizcilik Fakültesi’nden 60 yıl önce mezun olan iki İTÜ’lü olan Kaptan Atilla Boyçay ve Kaptan Önder Albututanan, katılım belgelerini rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu’nun elinden aldılar.

Etkinlik, fakülte yemekhanesinde yenilen Balık Günü’ne özel yemeğin ardından sona erdi.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ