18 Kas 2022
TÜBA-GEBİP Ödülleri’nde İTÜ’lü Bilim İnsanları
TÜBA-GEBİP (Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı) ve TÜBA-TESEP’ten (Bilimsel Telif Eser) oluşan “TÜBA Ödülleri” açıklandı. Türkiye Bilimler Akademisi 2022 yılı Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü’ne İTÜ’den iki bilim insanı değer görüldü.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülen TÜBA-GEBİP Ödülü (Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı) ve TÜBA-TESEP Ödülü’nden (Bilimsel Telif Eser) oluşan “TÜBA Ödülleri” sahiplerini buldu. Mühendislik bilimleri kategorisinde iki akademisyenimiz ödüle layık görüldüler.
İTÜ İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr. Cihan Bayındır hidrolik alanında; Kimya-Metalurji Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Dr. Cem Örnek ise malzeme ve korozyon bilimleri alanında ödül almaya hak kazandılar.
TÜBA-GEBİP Ödülleri; doğa, mühendislik, sağlık bilimleri ile sosyal bilimler alanlarında çalışan üstün başarılı genç bilim insanlarını, bilimsel çalışmalarını Türkiye’de sürdürmeleri, kendi çalışma gruplarını oluşturmaları, Türkiye kaynaklı uluslararası düzeyde nitelikli proje ve yayınlarını ödüllendirmek ve teşvik etmek amacıyla 2001’den beri veriliyor. Ödüller, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenecek törenle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sahiplerine verilecek.
Doç. Dr. Cihan Bayındır hakkında
Lisansını Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden onur belgesiyle tamamladıktan sonra ilk yüksek lisansını Delaware Üniversitesi’nde Kıyı ve Okyanus Mühendisliği alanında Matematik yandalıyla tamamlarken, ikinci yüksek lisans derecesini ise Georgia Teknoloji Enstitüsü’nde Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde tamamladı. Doktora derecesini Georgia Teknoloji Enstitüsü’nde İnşaat ve Çevre Mühendisliği alanında Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği yandalıyla tamamladı. 2017 yılından beri Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi’nin (CERN) “Geleceğin Çembersel Çarpıştırıcısı” (FCC) projesinde Uluslararası İşbirliği Komitesi üyesi olarak görev yapıyor. Kıyı bilimleri ve mühendisliğinin yanı sıra deniz elektroniği genel çerçevesi altında mühendislik mekaniği alanında doğrusal olmayan (nonlineer) dalga, titreşim ve sinyal analizi, hidrolik, sualtı akustiği, sentetik açıklıklı radar-sonar görüntüleme, sayısal modelleme gibi çok farklı alanlarda çalışmalar yürüten Doç. Dr. Bayındır, halen İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde akademik çalışmalarına devam etmektedir.
Dr. Öğr. Üyesi Cem Örnek hakkında
Lisansını Aalen Üniversitesi Yüzey İşlemleri Teknolojileri ve Malzeme Mühendisliği Bölümü’nde tamamladıktan sonra Manchester Üniversitesi Malzeme Bölümü’nde korozyon ve korozyondan korunma alanında doktora eğitimini tamamladı. 2015-2016 yılları arasında Manchester Üniversitesi’nde, 2016-2020 yılları arasında ise İsveç Kraliyet Teknik Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı olarak çalışmalar yaptı. Paslanmaz çeliğin ve alüminyum alaşımların korozyon davranışlarını anlama ve önleme konularında uluslararası bilim camiasında ve sanayide kabul gören çıktıları bulunan Örnek, 140 yılı aşkın süredir anlaşılamayan malzemelerdeki hidrojen kırılganlığı üzerine yeni test metotları geliştirdi. Halen İTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü’nde akademik çalışmalarına devam etmektedir.