10 Kas 2022

Aramızdan Ayrılışının 84. yılında Gazi’yi andık

İTÜ vefatının 84. yıldönümünde vatanımızın kurtarıcısı, Cumhuriyetimizin kurucusu ve gerçekleştirdiği inkılaplarla çağdaşlaşmamızın mimarı olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü andı. 10 Kasım Anma Törenimiz, Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Ulu Önder Atatürk’ün aziz hatırasını anmak; kurucusu olduğu Cumhuriyetimiz açısından önemini ve bıraktığı eserleri yeniden düşünmek ve anlamak amacıyla 10 Kasım’da Ayazağa Yerleşkesi SDKM’de “Ulu Önder Atatürk’ü Anma Töreni” gerçekleştirildi.

Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitlerimiz için 9.05’te siren sesleri eşliğinde yapılan saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla tören başladı. İlk olarak, Atatürk’ün 1933’te Cumhuriyetimizin 10. yılı kutlamalarında yaptığı tarihi konuşma bir sinevizyon gösterisi şeklinde katılımcılara sunuldu. 

“Teknik Üniversite Ailesi olarak üstlendiğimiz tarihi misyonun farkındayız”

Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, kurtuluş ve bağımsızlık savaşında Atatürk’ün mücadele azmi, kararlılığı ve bağımsızlığa olan düşkünlüğünün kilit rol oynadığına değinerek, “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir” sözünün İTÜ için temel yol gösterici düsturlardan biri olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Koyuncu yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: “Gazi Mustafa Kemal Atatürk; askeriyeden diplomasiye, bilimden siyasete kadar birçok alanda büyük başarılar göstermiştir. Bir milletin mücadele ruhunu ateşleyen benzersiz bir lider olmuştur. Onun bilime, sanata, teknolojiye, sanayiye, ekonomiye ve ülkemizin içinde bulunduğu her koşula bakışında benzersiz bir öngörü hâkimdi. Bizler de Teknik Üniversite Ailesi olarak üstlendiğimiz tarihi misyonun farkındayız ve ülkemizin geleceğini inşa eden adımları bu çabayla atmaya gayret ediyoruz.”

İTÜ öğrencileri adına açılış konuşmasını yapan Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü öğrencimiz ve İTÜ Aydınlanma 1923 Atatürkçü Düşünce Kulübü üyesi Ahmet Enes Turan, “Tüm dünyanın büyük bir askeri teorisyen ve devlet adamı olarak saygı duyduğu Atatürk’ü çağının diğer büyük kişileri ve dâhilerinden ayıran özelliği, fikren devrinin bu denli ötesinde olmasına karşın eylemlerini bağrında yetiştiği ülkesine dayanarak yapması ve adeta ulusunun hareket ufkunda seyretmesidir,” dedi. Öğrencimiz Turan, konuşmasını Atatürk’ten bir özdeyiş ile sonlandırdı: “Ben bir eser meydana getirdimse milletimin güç ve kuvvetine ve ondan aldığım ilhama dayanarak yaptım.” 

Geleceği Dönüştürmek: Atatürk, Gençlik ve Bilim

İTÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümümüz Öğr. Gör. Serap Sarıhan, “Geleceği Dönüştürmek: Atatürk, Gençlik ve Bilim” başlıklı konuşmasıyla Gazi’nin vizyoner bakışını daha iyi anlamak üzerine bir konuşma gerçekleştirdi. Sarıhan, “Atatürk’ün bilime, gençliğe verdiği önem ortadadır. Özellikle üniversitemizden bu konuda beklentisi yüksektir,” ifadeleriyle Atatürk’ün genç kuşaklar açısından önemini vurguladı ve Atatürk’ün ileri görüşlülüğünden söz etti. Sarıhan, geleceği dönüştürmenin Atatürk açısından ne anlam ifade ettiğine şu sözlerle dikkat çekti: “Mustafa Kemal Paşa, ilerlemenin bilim ve teknoloji ile mümkün olacağı düşüncesini benimsemiştir. O yüzdendir ki 84 yıl önce aramızdan ayrılmasına rağmen bugünü dahi dönüştürmeyi başaran bir liderdir. Bugün Atatürk’ün Teknik Üniversite, hocaları ve öğrencilerinden beklentisi de bu dönüşümün geçmişte olduğu gibi gelecekte de devamının sağlanmasıdır.” Üniversitemizin pek çok alanda ülkemiz için belirleyici rol oynadığına ve dünya çapında isimler yetiştirdiğine değinen öğretim görevlimiz, “Böylece Teknik Üniversite Ata’sının mirasına sahip çıkmış, bugünü dönüştürmüş ve onu vefatının 84. Yıldönümünde rahmet, saygı ve minnetle anmıştır,” sözleriyle konuşmasını noktaladı. Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, günün anısına Sarıhan’a bir plaket taktim etti. 

İTÜ 250. Yıl Çok Sesli Öğrenci Korosu’ndan 10 Kasım’a özel dinleti

Yapılan konuşmaların ardından, Öğr. Gör. Fidan Kurt Kasapbaşı şefliğinde sahneye çıkan İTÜ 250. Yıl Çok Sesli Öğrenci Korosu, katılımcılara 10 Kasım’a özel bir dinleti sundu. Atatürk’ün sevdiği şarkılardan oluşan repertuvarda Öğrenci Koromuz, “Çalın Davulları”, “Bülbülüm Altın Kafeste” gibi Selanik türkülerinin yanı sıra “Mustafam” gibi eserleri seslendirdi. Koromuzun söylediği Kerimoğlu Zeybeği’ne İTÜ Türk Halk Oyunları Bölümü’nden iki öğrencimiz folklorik kıyafetlerle zeybek oynayarak eşlik etti. 

Atatürk için geleneksel koşu

Törenin hemen sonrasında İTÜ Ailesinin her yaştan katılımcıları, geleneksel hale gelmiş olan 38. Atatürk’ü Anma Koşusu ve Yürüyüşü’nde bir araya geldi. Güneşli ve serin bir havada yapılan koşu ve yürüyüş etkinliğine öğrenci ve akademisyenlerimizin yanı sıra farklı birimlerden çalışanlarımız da katıldılar. Koşuda, kısa ve uzun mesafe kategorilerinde birinci, ikinci ve üçüncülere başarı belgeleri verilirken diğer tüm katılımcılara günün anısına birer katılım belgesi takdim edildi.

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Fax

0212 285 29 10

İTÜ