05 Kas 2022

İTÜ’de ABET EAC Akreditasyon Toplantısı

İTÜ’nün mühendislik alanındaki ABET EAC akreditasyonu yenileme döngüsü kapsamındaki toplantı 3 Kasım’da gerçekleşti. Toplantıya ABD’den çevrimiçi katılan ABET-EAC heyetinin düzenlediği oturum sonunda, mühendislik bölümlerimizin ABET-EAC akreditasyon yenileme ve ilk akreditasyonuna yönelik taslak kararlar şekillendi.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), 250. yılında geleceği dönüştürme hedefinin bir gereği olarak eğitim kalitesini yükseltmek, yüksek öğretimde dünyadaki en güncel eğilimleri takip ederek dünya çapındaki akademik ve eğitim yarışında en önde yerini almak için çalışmalarını sürdürüyor. Dünyadaki üniversitelerin mühendislik ve teknoloji programlarını değerlendiren ABET EAC (Mühendislik Akreditasyon Komisyonu) tarafından akredite 24 mühendislik lisans programımızın akreditasyon yenileme ve bir programın ilk akreditasyon süreci kapsamında uzun süredir hazırlıklar devam etmekteydi. Bu kapsamda önemli adımlardan biri olan “aktif değerlendirme” süreci 31 Ekim - 3 Kasım 2022 tarihleri arasında gerçekleşti. Ayazağa Yerleşkesi SDKM Senato Toplantı Salonu’nda 3 Kasım günü bu sürecin ara değerlendirmesini yapmak amacıyla “İTÜ’nün 25 Mühendislik Lisans Programı’nın Değerlendirme Süreci Cıkış Toplantısı” yapıldı.

Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu video konferans ile toplantıya dahil oldu. Öğrencilerden sorumlu Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Şule Itır Satoğlu ve İTÜ-ABET Akreditasyon Koordinatörü Doç. Dr. Ebru Dülekgürgen, akreditasyon değerlendirmesindeki 25 mühendislik lisans programımızın temsilcileri olan mühendislik fakülte dekanları, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı, bölüm başkanları ve programların akreditasyon koordinatörleri SDKM Senato Toplantı Salonu’nda hazır bulundular. ABD’nin Baltimore kentindeki ABET Merkezi’nde ABET EAC değerlendirici takım lideri Prof. Dr. Kathleen Kramer ve yardımcıları Prof. Dr. Christa Weisbook ile P. E. Keith Johnson liderliğinde, çoğunluğu ABD’den olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinden, akademiden ve endüstriden gelen toplam 29 uzman meslek insanından oluşan ABET EAC değerlendirici heyeti toplantıya uzaktan bağlantı ile katıldı.

Akreditasyon kapsamındaki bölümlerin tek tek değerlendirildiği oturum sonunda Prof. Dr. Kathleen Kramer, taslak sonuçları açıkladı. Kramer, çabalarından ötürü Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Satoğlu ve koordinatörümüz Doç. Dr. Dülekgürgen şahsında bütün İTÜ’yü kutladı. Değerlendirme genelinden elde edilen olumlu taslak sonucunu salondaki öğretim üyelerimiz alkışlarla karşıladı. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Satoğlu, katılımcılara hitap ederek ABET akreditasyonu sürecinde katkı sağlayan bütün öğretim üyelerine emekleri dolayısıyla teşekkür etti.

Taslak niteliği taşıyan sonuçların devam edecek çalışmalarla önümüzdeki 6-8 ay içinde nihai şeklini alması bekleniyor. ABET-EAC heyetinin İTÜ’den 25 programın akreditasyonuna dair sonuçları Ağustos 2023’te açıklaması öngörülüyor. 

Sürdürülebilirliği önceleyen akreditasyon

ABD merkezli kâr amacı gütmeyen bağımsız bir sivil toplum kuruluşu olan ABET, kurulduğu 1932 yılından bu yana yüksek bir eğitim standardı oluşturmak için üniversitelerdeki programları değerlendiriyor. Mühendislik, fen bilimleri, uygulamalı bilimler ve bilgisayar bilimleri alanlarında üniversitelere belirli ölçütleri sağlamaları karşılığında akreditasyon sertifikası veriyor.

ABET akreditasyon sertifikası, eğitim programının kalite güvenceye sahip olduğunu ifade ediyor. Bu sertifika ile üniversite, eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürülebilir bir biçimde en iyi hale getirmeye odaklanıyor. ABET akreditasyonu, iş dünyası açısından küresel ölçekte önemli bir referanstır. Öğrenciler, ABET akreditasyonuyla işe alım süreçlerinde avantaj sağlıyor ve dünyanın en saygın kuruluşlarında kariyer yapmanın kapısını aralıyorlar.  

Türkiye’de en fazla ABET akreditasyonlu programa sahip üniversite: İTÜ

İTÜ, Türkiye’de en fazla ABET akreditasyonlu programa sahip üniversite olmasıyla öğrencilerine güçlü bir eğitim altyapısı sunmaya devam ediyor. Mühendislik ve doğa bilimlerinde yaşanan hızlı dönüşümün bir paydaşı olmayı ve geleceği dönüştürmeyi hedefleyen İTÜ, ABET gibi dünyadaki önemli kuruluşlardan aldığı akreditasyonlarla en iyi olma yolunda ilerliyor.

ABET-EAC 2022-2023 döngüsünde akreditasyon için değerlendirilen bölümlerimiz şunlardır:

1. Uçak Mühendisliği

2. Uzay Mühendisliği

3. Kimya Mühendisliği

4. İnşaat Mühendisliği

5. Bilgisayar Mühendisliği

6. Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği

7. Elektrik Mühendisliği

8. Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği

9. Çevre Mühendisliği

10. Gıda Mühendisliği

11. Jeoloji Mühendisliği

12. Geomatik Mühendisliği

13. Jeofizik Mühendisliği

14. Endüstri Mühendisliği

15. İşletme Mühendisliği

16. Gemi Makinaları İşletme Mühendisliği (ilk akreditasyon)

17. Makina Mühendisliği

18. Metalürji ve Malzeme Mühendisliği

19. Meteoroloji Mühendisliği

20. Cevher Hazırlama Mühendisliği

21. Maden Mühendisliği

22. Gemi İnşaatı ve Gemi Makinaları Mühendisliği

23. Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği

24. Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği

25. Tekstil Mühendisliği


İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ