04 Kas 2022

İTÜ’den 10. Türkiye Kuvarterner Sempozyumu

Yerbilimleri alanıyla ilgili dünya çapında bilim insanlarını bir araya getiren 10. Türkiye Kuvarterner Sempozyumu 2-4 Kasım tarihleri arasında İTÜ Ayazağa Yerleşkesinde yapıldı. Dünyanın bugün içinde bulunduğu son jeolojik dönem olan Kuvarterner dönemine odaklanan sempozyum, iklim değişimi ve doğal afet konularına ışık tuttu.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü tarafından iki yılda bir düzenlenen 10. Türkiye Kuvarterner Sempozyumu (TURQUA-2022), Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde 2-4 Kasım tarihlerinde gerçekleştirildi. İTÜ’nün 250. yılında ev sahipliği yaptığı sempozyuma Türkiye’deki üniversitelerin yanı sıra Çekya ve İspanya’nın dahil olduğu birçok ülkeden bilim insanları katıldı. TURQUA-2022’de son Kuvarterner araştırmaları ışığında toplam 62 sözlü ve poster bildiri sunuldu. Sempozyumun düzenlenmesine TÜBİTAK BİDEB ve Beta Analytic firması destek verdi.

Sempozyumun açılışında katılımcılara hitap eden İTÜ Genel Sekreteri ve AVRASYA Yer Bilimleri Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ali Deniz, bilimsel toplantıda birçok farklı konunun ele alınacağını ifade etti: “Bu sempozyumda jeomorfolojiden arkeometriye, biyocoğrafyadan prehistoryaya, jeolojiden klimatolojiye uzanan geniş bir spektrumda tartışmalar yapılacaktır.”

Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nden Prof. Dr. Tolga Görüm organizasyon komitesi adına katılımcıları selamladı: “Bu sempozyumdan beklentimiz birbirimizin bilimsel sonuçlarından haberdar olmanın ötesinde işbirliği, bilgi paylaşımı, ağ oluşumu ve genç araştırmacıların teşvik edilmesine katkı sağlamaktır,” dedi.

“Türkiye coğrafyası kuvarterner için önemli”

Prof. Dr. Hasan Nüzhet Dalfes, kuvarterner çalışmalarına Türkiye’de daha fazla önem verilmesi gerektiğinin altını çizdi: “Kuvarterner yalnızca bir jeoloji alanı değildir, insanlığın biyokültürel gelişimi açısından çok önemli bir dönemdir. Türkiye’nin kıtaları bağlayan köprü konumu göz önüne alındığında kuvarterner için önemli bir ülkedir. İnsanların tarih boyunca yoğun olarak kullandığı ve değiştirdiği bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu sempozyumda son 20-30 bin yıla bakıyoruz. Türkiye’deki ilk kuvarterner toplantısını 1988’de Gebze’deki TÜBİTAK MAM’da düzenledik. 1992’de Teknik Üniversite’ye geldiğimde uygun bilimsel ortam ve Prof. Dr. Okan Tüysüz’ün de yardımıyla kuvarterner sempozyumunu canlandırdık. Türkiye’de uzun yıllardır kuvarterner adına bir bilimsel örgütlenme ya da dernek yoktu. Uluslararası Kuvarterner Araştırmaları Birliği’ne (INQUA) katılmak için çabalarımız sonunda meyvesini verdi.”

Prof. Dr. Tahsin Atilla Çiner, TURQUA kapsamında son üç yıldır verdikleri “Zirve Ödülü”nün bu yılki sahibini sahnede açıkladı: 2022 Zirve Ödülü, kuvarterner alanındaki öncü rolünden dolayı Prof. Dr. Dalfes’e verildi.

TURQUA-2022 sempozyumunda tarihi mega heyelanlar, aşırı yağışlar, Antarktika buzulları, kuvarterner iklim modelleri, dünyaya gelen kozmik ışınların izleri, son buzul çağı, polen incelemeleri, mağaralar, arkeolojik yerleşimler gibi birçok konu tartışıldı. Türkiye’den Salda Gölü dahil çok sayıda göl ve dağ ile Marmara Denizi üzerine yapılan çalışmaları kapsayan bildiriler sunuldu. Kuzey Kıbrıs kıyılarının deprem geçmişi, İran’daki fay hatları ve Urmiye Gölü gibi çevre ülkelerdeki oluşumlar da mercek altına alındı.

TURQUA-2022 Sempozyumu’nun web sayfasına ulaşmak için tıklayınız.

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Fax

0212 285 29 10

İTÜ