İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), ülkemizin en önemli bestekârlarından Erol Sayan’a “fahri doktor” unvanı verdi. Erol Sayan’ın hazır bulunduğu fahri doktora töreninde İTÜ TMDK, Erol Sayan’ın bestelerinden oluşmuş bir repertuar ile izleyicilere sanat müziği ziyafeti verdi.
İstanbul Teknik Üniversitesi, İTÜ TMDK öğretim görevlilerinden, ülkemizde 300’ü aşkın Türk sanat müziği eserinin bestekârı olmasıyla bilinen sanatçı Erol Sayan’a fahri doktora diploması verdi. 27 Ekim tarihinde Maçka Yerleşkemizde bulunan Mustafa Kemal Amfisi’nde düzenlenen törene Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, rektör yardımcılarımız ve senato üyelerimiz başta olmak üzere çok sayıda kişi katıldı.
Üniversite Senatomuz tarafından alınan karar sonucunda San. Öğr. Gör. Erol Sayan’a, “Türk musikisinde sanat ve kültüre katkıları, gelecek nesillere aktarılması ve yaşatılması adına sayısız talebe yetiştirmesi, musikimizdeki meseleleri kitap ve makaleleriyle ilmî sahaya taşıması, çeşitli formlardaki yüzlerce güfte ve beste kaleme alarak üniversitemiz Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’na olduğu kadar üniversitemiz sanat ve kültürüne verdiği büyük katkılar dolayısıyla” fahri doktora diploması sunuldu.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören, İTÜ TMDK Ses Eğitimi Bölümü öğrencilerinden oluşan koro ve saz sanatçıları müziği dinletisi verdi. Solistler Sadiye Erimli, Faruk Onur Korzay ve İbrahim Suat Erbay, hocamız Erol Sayan’ın eserlerini seslendirdi. Dinletinin ardından Erol Sayan’ın 1989’da TRT’de gösterilmiş olan bir söyleşisi ekrana yansıtıldı.
Prof. Dr. İsmail Koyuncu, fahri doktora töreninde Erol Sayan’ın 1983-84 öğretim yılından başlayarak İTÜ TMDK’da yetiştirdiği yüzlerce öğrenciyi hatırlattı. “Çok kıymetli hocamız Türk müziğinin birçok formlarında besteler yaptığı gibi, toplumun her kesiminin rahatlıkla söyleyebileceği şarkılar da bestelemiştir,” diyen Prof. Dr. Koyuncu, Erol Sayan’ın müzik teorisine dair kaleme aldığı kitaplardan bahsederek hocamızın sanatçı kimliğinin yanı sıra bilim insanı kimliğine de dikkat çekti.
İTÜ TMDK Müdürümüz Prof. Dr. Ali Tüfekçi, “10 yaşımdan itibaren hocamın ellerinde yetişmekten büyük gurur ve mutluluk duyuyorum,” ifadeleriyle duygularını dile getirdi ve Sayan’a fahri doktora verilmesine dair Senato Kararı’nı okudu.
“250 yıllık bir üniversite tarafından verilen manevi unvan”
Rektörümüz Prof. Dr. Koyuncu, Erol Sayan’a cübbe ve fahri doktora diplomasını takdim etti. Ayrıca kendisine bir armağan takdimi de yapılan Sayan, İTÜ TMDK öğretim üyeleriyle toplu bir fotoğrafta yer aldı. Sayan, doktora töreninin düzenlemesinde emeği geçenlere ve öğrencilere teşekkür ettikten sonra şu sözleri dile getirdi: “Fahri doktora tamamen manevi bir unvandır. Ancak ömür boyu kullanılabilen yüksek bir sıfattır. Hele 250 senelik ömrü olan bir üniversite senatosu tarafından verilmişse... İnsan nasıl teşekkür edeceğini bilemiyor. Sonsuz teşekkürler. Beni bu mutlu gecemde yalnız bırakmayan bütün misafirlerime de çok teşekkür ederim, saygılarımı sunarım.”
Törenin sonunda İTÜ TMDK korosu, Erol Sayan’ın eserlerinden “Ömrümüzün Baharı Birlikte Geçsin” şarkısını seslendirdi. Salondaki izleyicilerden büyük alkış alan icranın ardından Erol Sayan salondakilerin ricasını geri çevirmedi ve sahnedeki öğrencilerine katıldı. Erol Sayan, mikrofon başına geçerek eserlerinden “Hatırla”yı söyledi. Erol Sayan’ın katılımcıları selamlaması ve alkışlar eşliğinde fahri doktora töreni sona erdi.
Erol Sayan kimdir?
Erol Sayan, 1936’da Kastamonu’da dünyaya geldi. Çocukluğundan itibaren müziğe ve sazlara büyük bir ilgi duydu ve çevresindekilere büyük sanatsal yeteneği olduğunu gösterdi. 1961’de Ankara Radyosu’nun sınavında üstün başarı göstererek repertuar şefi oldu. Aynı yıllarda Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu’nda dersler verdi. 1967’de ODTÜ’de Türkiye’nin ikinci üniversite korosunu kurdu ve Türk musikisine dair bilimsel çalışmalara yoğunlaştı. İstanbul Teknik Üniversitesi TMDK’da 1983 yılından itibaren çok sayıda öğrenci yetiştirdi. 1985’te TRT’nin düzenlediği beste yarışmasında birinci oldu. 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görüldü. Halk tarafından sevilen ve iyi bilinen çok sayıda Türk sanat müziği şarkısının dahil olduğu 310’u aşkın eserin sahibidir.