20 Eki 2022

10. Uluslararası Atmosfer Bilimleri Sempozyumu İTÜ’de

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen ve alanında ülkemizde tek olan 10. Uluslararası Atmosfer Bilimleri Sempozyumu 2022 (ATMOS ’22), 18-21 Ekim tarihleri arasında İTÜ Ayazağa Kampüsümüzdeki TAV Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü, Türkiye’de alanında tek olan 10. Uluslararası Atmosfer Bilimleri Sempozyumu’nu (ATMOS ’22) düzenledi. Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültemizin TAV Salonu’nda 18-21 Ekim tarihlerinde düzenlenen ve hem yüz yüze hem de çevrimiçi sunumların yapıldığı sempozyum, dünyanın pek çok ülkesinden katılan bilim insanlarını bir araya getirdi.

“Sürdürülebilirlik temasını içselleştiren sempozyum”

Sempozyumun açılış konuşmasında “sürdürülebilirlik” temasına vurgu yapan Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu şunları dile getirdi: “ATMOS, yirminci yılını geride bırakmış çok deneyimli bir sempozyum. Bu açıdan ‘sürdürülebilirlik’ temasını da içselleştirmiş durumda. Bizler de, burada değinilen meseleleri çok önemsiyoruz: İTÜ’nün 250. Yıl etkinlikleri kapsamında Uzay Havası ve Güneş Lekeleri Gözlem Etkinliği’nin yanı sıra yenilenebilir enerji, afetler, su kaynakları gibi tematik bölümlerden oluşan bir vizyon kitapçık için çalışmalarımız sürüyor.”

“Meteoroloji mühendisliğinin sınırı yok”

Açılış konuşmalarında söz alan sempozyum başkanlarından İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Öztopal, günümüzde yaşanan küresel iklim değişikliğinin ana nedeninin atmosferik temelli olduğunu vurgulayarak sempozyumun önemine dikkat çekti. Ardından sempozyuma dair sayısal bilgiler paylaştı: “Ana teması; yerküre, iklim, sağlık ve sürdürülebilirlik olan ATMOS ’22’de 75 sözlü ve 55 poster sunum yapılmaktadır.”

TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Sekreteri Emel Ünal, meteoroloji mühendisliğinin çok geniş bir faaliyet alanı olduğunu; enerjiden afetlere, tarımdan sanayiye, lojistikten günlük hayata kadar yaşamın her alanında etkin bir rol üstlendiğini dile getirdi. Ünal, Dünya Meteoroloji Teşkilatı’nın son yaptığı tanıma göre özellikle “uzay havası” ile “şehircilik meteorolojisi” konularında meteoroloji mühendisliği teori ve uygulamalarının işbirliğiyle geliştirilmesi ihtiyacına vurgu yaptı.

İTÜ Havacılık ve Uzay bilimleri Fakültesi Meteoroloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, sempozyumun düzenlenmesinde öğrencilerin de büyük katkısının olduğunu belirtti ve “Onların bilimsel coşkusundan büyük bir memnuniyet duyuyoruz,” dedi. Prof. Dr. Kadıoğlu, meteoroloji alanında açık veri paylaşımının önemine vurgu yaparak, hazırlamakta oldukları ve ilerleyen günlerde İTÜ Yayınevi’nden çıkacak “Küresel İklim Değişikliği ve Türkiye” adlı kitaba değindi: “Bu kitap, küresel iklim değişikliği başta olmak üzere tarım, enerji, havacılık, uzay ve bu alanlarda ülkemizin hareket alanına dair birçok konuyu aydınlatan bir ders kitabı olacak,” dedi.

Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Zait Mecitoğlu, fakültenin dünyanın mükemmeliyet merkezi olma hedefinden, Milli Muharip Uçak yapımı ve Ay’a gönderilecek roket motorları gibi konularda danışmanlık ve proje destek faaliyetlerinden bahsetti. “Fakültemizin meteorolojiden kozmolojiye geniş bir perspektifi var,” diyen Prof. Mecitoğlu, ATMOS’un katılımcı sayısı ve etki bakımından gün geçtikçe büyüyen uzun soluklu bir sempozyum olduğunu sözlerine ekledi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin ve Analizi Daire Başkanı Tayfun Dalkılıç, “Meteoroloji alanında uluslararası işbirliğini önemsiyoruz. Bilgi ve deneyimlerimizi diğer ülkelerle paylaşmaya ve desteklemeye hazırız. Bu sempozyumdaki kıymetli katkılarınız, ulusal ve uluslararası çalışmalarda verimli çıktılar sağlayacaktır,” dedi.

Sempozyumda iklim modellemesi ve iklim riski, hava kirliliği ve modellemesi, hava tahmini ve modellemesi, atmosferik ortam gibi başlıklarda sunumlar gerçekleştirildi. Ayrıca güneş fırtınaları, astronomik gözlemler gibi üst atmosfer konuları da ele alındı.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ