12 Eki 2022
Öğretim Üyelerimizden On Yeni Buluş
İTÜ’lü akademisyenlerimiz önemli buluşlara imza atmaya devam ediyor. Öğretim üyelerimiz ile ekiplerinin yaptıkları buluşlar, dünyanın çeşitli ülkelerinden patent tescili aldı.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Ar-Ge faaliyetlerine yoğun olarak devam ediyor. Prof. Dr. İlker Murat Koç ve ekibi; Prof. Dr. İbrahim Akduman ve ekibi; Prof. Dr. Hüseyin Kızıl ve ekibi; Prof. Dr. Şerife Birgül Ersolmaz ve ekibi; Doç. Dr. Mustafa Altun ve ekibi; Doç. Dr. Onur Ferhanoğlu ve ekibi; Doç. Dr. Mesut Kırca ve ekibi; Dr. Öğr. Üyesi Gözde Göncü Berk ve ekibi yaptıkları buluşlarla dünyanın çeşitli ülkelerinden patent tescili aldılar.
Prof. Dr. İlker Murat Koç, “Yenilikçi Laparoskopik Kavrama Cihazı” adlı buluşları hakkında şu bilgileri verdi: “Bu buluş en temel halinde; laparoskopik cerrahi operasyonlarda hastanın doku veya organlarının kavranmasını veya parça alınmasını sağlayan laparoskopik kavrama cihazı ile ilgilidir.”
Prof. Dr. İbrahim Akduman, “İçten Yanmalı Döner Pistonlu Tek Yönlü Rulmanlı Motor” adlı buluşları hakkında şu bilgileri paylaştı: “Buluş; temel ve birincil kullanım alanı insansız hava araçları olmakla birlikte, her tür vasıtada, jeneratörlerde, kompresörlerde ve pompalarda kullanılan içten yanmalı patlamalı motor ile ilgilidir.”
Prof. Dr. Hakan Ali Çırpan, “Çok-Girişli Çok-Çıkışlı ve Esnek İndis Modülasyonlu Genelleştirilmiş Frekans Bölmeli Çoğullama Yöntemi” adlı buluşları hakkında şu bilgileri verdi: “Buluş, uzay ve frekans indis modülasyonlu sistemlerin sağladığı enerji verimliliğini verici ve alıcı yapısını karmaşık hale getirmeksizin genelleştirilmiş frekans bölmeli çoğullama (GFDM) ile kullanılabilmesini sağlayan çok-girişli çok-çıkışlı ve esnek indis modülasyonlu genelleştirilmiş frekans bölmeli çoğullama yöntemi ile ilgilidir.”
Prof. Dr. Hüseyin Kızıl, “Kanserli Hücre Ayrıştırma, Yakalama ve İlaç Tarama Testleri İçin Mikroakışkan Sistemi” adlı buluşları hakkında şu bilgileri verdi: “Buluş, mikrokanal içinde akış halindeki hücrelerin dielektroforez yoluyla elektrik alan altında elektriksel özelliklerine bağlı olarak üzerlerine etki eden kuvvetin farklı olması nedeniyle yüksek verimlilikte ayrışmasını sağlayan, ayrıştırılan kanserli hücreleri ikinci bölümde yakalama istasyonlarında tekil olarak yakalayarak elektriksel özelliklerini ölçen bir mikroakışkan sistemi ile ilgilidir.”
Prof. Dr. Şerife Birgül Ersolmaz, “Eş-zamanlı Bor ve Tuz Giderme Membran Prosesi” adlı buluşları hakkında şu bilgileri verdi: “Mevcut buluş, yüksek su geri kazanımı, azaltılmış ozmotik basınç farkı ve rekabetçi net spesifik enerji tüketimi (SECnet) ile tuzlu su beslemesinden bir içilebilir su ürünü üretilmesini sağlarken aynı zamanda bor konsantrasyonunu aynı seviyeye indiren yeni birçok aşamalı membran proses teknolojisi ile ilgilidir. Hem insan tüketimi hem de mahsul sulama için önerilir.”
Prof. Dr. İbrahim Altunbaş, “Uzay-Zaman Kanal Modülasyon Yöntemi” adlı buluşları hakkında şu bilgileri verdi: “Buluş özellikle, klasik uzay-zaman blok kodlarını, ek bilgi bitlerinin RF kullanımıyla elde edilen mevcut kanal durumlarının endekslerine eşlenmesiyle yeni bir üçüncü boyuta genişleten uzay-zaman kanal modülasyon yöntemi ile ilgilidir.”
Doç. Dr. Mesut Kırca, “Modüler Darbe Sönümleyici Yapı” adlı buluşları hakkında şu bilgileri paylaştı: “Buluş; darbe sönümlemenin ihtiyaç olduğu alanlarda kullanılmak üzere geliştirilen bir modüler darbe sönümleyici yapı ile ilgilidir.”
Doç. Dr. Onur Ferhanoğlu, “Dağıtıcı Film İçeren Yüksek Çözünürlüklü Prizma Tayfölçeri” adlı buluşları hakkında şu bilgileri verdi: “Buluş, içerdiği dağıtıcı film sayesinde daha yüksek çözünürlük ve daha geniş dalga boyu bant aralığına sahip prizma tayfölçeri ile ilgilidir.”
Doç. Dr. Mustafa Altun, “Tersinir Ve Korunumlu Kapılardan Yararlanılarak Cmos Devrelerde Oluşan Eş Zamanlı Hataların Tamamiyle Tespiti” adlı buluşları hakkında şu bilgileri verdi: “Buluş, tersinir ve korunumlu kapılar kullanılarak eşzamanlı (çevrimiçi) hataların CMOS devrelerde %100 tespitini sağlayan bir yöntem ile ilgilidir. Söz konusu yöntem ile CMOS devrelerinde oluşan hatalar maskelenmeden tespit edilebilmektedir.”
Dr. Öğr. Üyesi Gözde Göncü Berk, “Elektronik Tekstil Tabanlı Romatoid Artirit Terapi Eldiveni” adlı buluşları hakkında şu bilgileri verdi: “Buluş, parmak eklemleri ve bilek bölgesinde Romatoid Artrit hastalığından kaynaklı şekil bozukluklarını tedavi etmek ve Romatoid Artrit hastalığından kaynaklı kronik ağrıyı tedavi etmek ve Romatoid Artrit hastalığından kaynaklı
kronik ağrıyı tedavi etmek amacı ile kullanılan elektronik tekstil
tabanlı Romatoid Artrit terapi eldiveni ilgilidir.”
Öğretim üyelerimizi ve ekiplerini tebrik ediyoruz.