12 Ağu 2022
“İTÜ’lü Ol” Canlı Yayınlarına Rekor Sayıda İzleyici
Üniversite adaylarına üniversitemizin tanıtıldığı “İTÜ’lü Ol” canlı yayın dizisi 25 Temmuz - 3 Ağustos 2022 tarihleri arasında altı farklı sosyal platformdan çevrimiçi gerçekleştirildi. Adaylardan büyük ilgi gören yayınlar 200 bine yakın kişiye ulaştı.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
Üniversite giriş sınav puanlarının açıklanmasının hemen ardından, her yıl olduğu gibi bu yıl da İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) “Tercih ve Tanıtım Günleri” kapsamında bir dizi etkinlik yapıldı. Ayazağa Yerleşkemizde yapılan etkinliklerde üniversite adayları ilgi duydukları bölümler hakkında akademisyenlerimizden bizzat bilgi alırken, bir yandan da girmek istedikleri fakülteleri gezip görme şansı elde ettiler. Diğer yandan, “İTÜ’lü Ol” başlığıyla gerçekleştirilen canlı yayınlar, üniversitemizin sosyal medya kanallarından çok sayıda aday öğrenciye ve rekor sayıda izleyiciye ulaştı. Canlı yayınlar sayesinde öğrenciler, bölümlere dair merak ettiklerini uzman akademisyenlerimize danışma fırsatını yakaladılar.
İTÜ İletişim Direktörlüğü ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı işbirliğinde gerçekleştirilen canlı yayınlarda Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, LinkedIn gibi kanallar üzerinden iki haftada 17 canlı yayın yapıldı. Toplam 7 saat 53 dakika süren bu yayınlar anlık 64 bin izleyiciye, toplamda ise 200 bine yakın izleyiciye ulaştı. “İTÜ’de Öğrenci Olmak”, “İTÜ’de Yurt ve Burs İmkânlarımız” ve “İTÜ’de Hava Durumu” gibi çeşitli başlıklarda gerçekleştirilen yayınlar bu yıl ilk defa TikTok adlı platformda da yer aldı.
Mühendislik eğitiminde zirve
İTÜ’deki uluslararası imkânları anlatan uluslararası ilişkilerden sorumlu Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata, “Çağın ihtiyaçlarına adapte olarak mühendislik eğitimini yeniden tasarlamaya çalışıyoruz,” derken, İTÜ’nün mühendislik eğitiminde dünyanın sayılı üniversiteleri arasında yer aldığını, Türkiye’de ise ilk sırada olduğunu belirtti. İTÜ’nün ülkemizdeki en fazla ABET akreditasyonuna sahip üniversite olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Ata, aynı zamanda İTÜ’nün “Avrupa Üniversitesi” kavramını inşa eden EELISA programına dahil olduğunu da sözlerine ekledi. EELISA programı çerçevesinde İTÜ’lü öğrenciler gelecek yıllarda bir Avrupa Üniversitesi diplomasına sahip olabilecekler.
İTÜ, Türkiye’nin sanayisindeki lokomotif
İTÜ araştırmadan sorumlu Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, “Bir Araştırma Üniversitesi Olarak İTÜ” başlığıyla yapılan canlı yayında, İTÜ’lü olmanın araştırmadaki ayrıcalıklarından söz ederek, İTÜ’nün altyapısı ve portföyü sayesinde YÖK tarafından projelerde öncelikli üniversite olarak görüldüğünü, dolayısıyla diğer üniversitelere oranla daha fazla miktarda araştırma fonu verildiğini dile getirdi. Araştırma fonu desteğinin öğrenci projelerine de büyük oranda yansıdığını söyleyen Prof. Dr. Mantar, İTÜ’yü tercih edecek öğrencilere şunları söyledi: “İTÜ liderliğini hiç kaybetmedi. İTÜ mühendislik ve mimarlık ruhunu hiç kaybetmedi. İTÜ’nün kuruluşunda Türkiye’nin mimarisi ve imarı var. O günden bugüne bu kültür devam ediyor. Biz İTÜ’yü Türkiye’nin sanayisindeki lokomotif olarak görüyoruz. İTÜ’deki mühendisler de bu lokomotifinin kaptanı olmuş oluyor.”
250’den fazla öğrenci kulübü, 50’den fazla proje takımı
Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Şule Itır Satoğlu, “İTÜ’de Öğrenci Olmak” başlığıyla yapılan canlı yayında, üniversitemizin öğrencilerine tanıdığı olanaklardan bahsederken şu değerlendirmede bulundu: “Üniversite yaşamı, sadece akademik olarak bilgi ve meslek edindiğimiz bir alan değil, sosyal bir ortam olmasıyla da çok değerli. İTÜ’de 250’den fazla öğrenci kulübü, 50’den fazla da proje takımı var. Burada arkadaşlar kendi içlerinde yapmak istedikleri etkinlikleri düzenleyebiliyorlar, takım oluşturabiliyorlar.”
“İTÜ’de öğrenmeyi öğretiyoruz”
“İTÜ’lü Ol” canlı yayınları kapsamında Uçak Uzay Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği öğretim üyemiz Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu aday öğrencilerimiz için İTÜ Meteoroloji Mühendisliği hakkında bilgiler verdi. Meteoroloji biliminin gittikçe popülerleştiğini vurgulayan Prof. Dr. Kadıoğlu, İTÜ’nün hangi mühendislik bölümü olursa olsun, öğrencilerine uluslararası seviyede bir mühendislik anlayışı kazandırdığını belirtti. “İTÜ’de öğrenmeyi öğretiyoruz,” diyerek üniversite öğrencisi kavramının, aslında bilgiden bilgi üretebilen kişi manasına geldiğini söyleyen Prof. Dr. Kadıoğlu aday öğrencilere İTÜ’nün iş ve akademik düzeydeki geniş olanaklarından da bahsetti.
Burs İmkânları
İTÜ tarafından sağlanan yurt ve burs imkânları hakkında yapılan yayında, aday öğrencilere bilgiler veren Dr. Öğr. Üyesi Ümit Karadoğan, “Geçen sene başlayan İTÜ Başarı Bursları, ilk 1.000 sıralamasında yer alan öğrencilerimize burs vermeye devam ediyor. İlk 100 sıralamasında yer alan öğrencilerimize; yıl boyunca 5.000 TL değerinde eğitim desteği, İTÜ yurtlarında konaklama imkânı, dokuz az boyunca öğle yemeğinden ücretsiz yararlanma hakkı ve eğitim hayatlarında kullanabilecekleri bir adet dizüstü bilgisayar sağlıyor. Ayrıca öğrencilerimiz, dilerlerse hazırlık dönemini yurtdışında geçirebilme imkânına sahip olacak ve yurtdışındaki bu hazırlık döneminin masrafları üniversitemiz tarafından karşılanacak,” dedi.
Yurt ve burs imkânlarının bununla sınırlı olmadığını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Karadoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “101-500 sıralamasında yer alan öğrencilerimize yıl boyu 4.000 TL değerinde eğitim desteğine ilaveten ilk 100 sıralamasında yer alan öğrencilerimize tanınan diğer hakların hepsi tanınacak. İlk 500 sıralamasında yer alan öğrencilerimiz, Teknokent’te şirket açma önceliğine sahip olacaklar.”
KYK bursu veya öğrenim kredisi alan öğrencilerin İTÜ Başarı Bursları’ndan faydalanması önünde hiçbir engel bulunmadığını vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Karadoğan, bu sene öğrencilerimizin yararlanabileceği ek bir burs olanağı getirildiği, bu kapsamda tercih listesine birinci sırada İTÜ’yü yazan ve tercih ettiği bölüme birinci olarak yerleşen öğrencilerimize dokuz ay boyunca ek 1.000 TL değerinde eğitim desteği sağlanacağı müjdesini verdi. Öte yandan 750 TL eğitim desteği ve ücretsiz öğle yemeği içeren sporcu bursu hakkında da bilgiler paylaşan Dr. Öğr. Üyesi Karadoğan, İTÜ’deki takımlarda yer almanın ve antremanlara katılımın burs devamı için birer koşul olduğunu ifade etti.