08 Nis 2022

Öğretim Üyemizin Projesine UK Royal Society’den Destek

İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Berk Canberk’in yürütücüleri arasında yer aldığı hava kirliliğini yapay zekayla anlık olarak takip etme projesi, UK Royal Society tarafından destek almaya hak kazandı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Geleceğin akıllı şehirleri kapsamında hava kirliliğini yapay zekayla tespit için çalışan ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berk Canberk’in yürütücüleri arasında yer aldığı “Scalable and Trustful Crowdsoursing of Air Pollution Sensings” adlı proje UK Royal Society tarafından York Üniversitesi ile ortak destek almaya hak kazandı.

Proje kapsamında araçların üzerine hava kalitesini ölçmek üzere özelleştirilmiş yeni nesil sensörler yerleştirilecek. Sensörlerden elde edilen veriler doğrultusunda hava kirliliği oranı ve düzeyi, yapay zeka kullanılarak hesaplanabilecek.

Sanayinin ve trafiğin yoğun olduğu bölgelerde uygulanacak

İTÜ Yapay Zeka ve Veri Bilimi Uyg-Ar Merkezi Müdürlüğü görevini de yürüten Prof. Dr. Canberk, projeye dair şu bilgileri verdi:

“İTÜ olarak, yapay zekayla hava kalitesinin nasıl hızlı ve etkin tahmin edilebileceği, nasıl öngörüler yapılabileceği üzerine çalışmalar başlattık. İTÜ olarak projede cihazlardan alınacak verileri düzgün şekilde toplayıp bu bilgileri bir merkeze aktaracağız. Merkezin yardımıyla buradaki hava kalitesinin tahminini yapacağız. Projeyi İstanbul’da, özellikle de sanayinin ve gün içerisindeki trafiğin yoğun olduğu bölgelerde uygulamayı planlıyoruz. Hareketli cihazların üstüne yerleştireceğimiz mikro kontrol temelli basit sensörler sayesinde hava kalitesiyle ilgili bütün verileri toplayacağız. Bunları topladıktan sonra, işimize yarayacakları seçerek ve hatalı verileri de ayıklayarak bir tahmin mekanizması oluşturacağız. Türkiye’de projeyi bir senede uygulamaya geçirmeyi planlıyoruz. Projemiz sayesinde, hava kalitesini yapay zeka yöntemleriyle tespit etmiş olacağız.”

Projenin ulusal basına yansımaları için tıklayınız. Anadolu Ajansı, TRT Haber, CNN Türk, NTV

 

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ