23 Mar 2022

Productive Design Challenge’da İTÜ’lü Ekibe Birincilik Ödülü

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makina ve İnovasyon Topluluğu (METU MECH), TAI, ANSYS ve Autodesk ortaklığında düzenlenen “Productive Design Challenge”da İTÜ’lü öğrencilerimizin dahil olduğu ekip birincilik ödülüne değer görüldü.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makina ve İnovasyon Topluluğu (METU MECH), TAI, ANSYS ve Autodesk ortaklığında düzenlenen ve vaka çözümüne yönelik tasarım yarışması olan Productive Design Challenge, ekiplerin yarışma günü verilen vakaya yönelik yenilikçi tasarımlar yapması üzerine kurulu.

Productive Design Challenge, ekiplerin belirli bir sürede çeşitli kıstasları karşılayan bir ürün çıkarmalarını hedeflenen ve bunu yaparken de katılımcıların yaratıcılık, mühendislik ve tasarım sınırlarını zorlamayı ve geliştirmeyi amaç edinen yarışmada; yarışmacıların halihazırda sektörde çalışmakta olan mühendis ve tasarımcılarla etkileşim içinde olması etkinliğin fark yaratan noktaları olarak değerlendirildi.

Üniversitemiz Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü 4. sınıf öğrencimiz Ezgi Akbulut, İTÜ Makine Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü’nden Tunca Ayhan, İTÜ Makine Fakültesi İmalat Mühendisliği Bölümü’nden Ozan Kayalı ve Özyeğin Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü’nden Başak Berument’in dahil olduğu ekip, tasarladığı üçlü iniş takımı ile Productive Design Challenge’da (PDC) birincilik ödülü almaya hak kazandı.

Ekibe birincilik getiren proje 30 kg ağırlığındaki bir Mikro İHA sistemi iniş takımı tasarımını içeriyor. Projede kullanılan yenilikçi tasarım ve üretim metotları ile konvansiyonel tasarımlara oranla % 30’a varan ağırlık azaltımı sağlandı. Üç gün süren vaka çalışmasında, iniş takımının maliyet ve ağırlık optimizasyonu için tasarımın büyük çoğunluğunda AL 6061 T6 malzemesi kullanırken; generative design, parametrik tasarım ve topoloji optimizasyonundan faydalanıldı.

Proje detayları için tıklayınız.

Productive Design Challenge’da (PDC) hakkında bilgi almak için tıklayınız.