21 Mar 2022

İTÜ Ev Sahipliğinde “Denizcilik Sektöründe Kadın” Çalıştayı

İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi ve Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Fakültesi tarafından 8 Mart Salı günü “Denizcilik Sektöründe Kadın” konulu çalıştay düzenlendi.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi ve Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Fakültesi tarafından gerçekleştirilen “Denizcilik Sektöründe Kadın” çalıştayı Deniz Kültürü Derneği Başkanı Ayşe Olcay moderatörlüğünde, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özcan Arslan, Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şebnem Helvacıoğlu, GEMİMO Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Aşkın, Türk Uzak Yol Gemi Kaptanları Derneği (TÜRKKAPDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Zafer Akbulut, sektör temsilcileri ve öğrencilerin katılımı ile yapıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Şebnem Helvacıoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün önemine ve tarihsel arka planına değindi. Ardından kürsüye gelen GEMİMO Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Aşkın, kadın-erkek istihdam oranlarına dair çeşitli istatistikler paylaştı ve kadınların denizcilik sektöründeki önemine vurgu yaptı.

Kadınların sektöre girişiyle büyük bir dönüşüm yaşandığına dikkat çeken Denizcilik Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Özcan Arslan, kadınların denizcilikte büyük başarılara imza attığını anımsattı. Kadınların başarılarının yeni mezun olan kadınlara da öncülük ettiğini, bu sayede kadın istihdam oranının arttığını dile getirdi.

“Kadın denizcilerin önü açık”

Kadın denizcilerin önünün açık olacağını ifade eden Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata, denizcilik sektöründeki kadınların 21. yüzyıl ile birlikte sektörü daha da ileri taşıyacağını vurguladı. Denizcilik çalışmalarının tasarımdan mühendisliğe, hukuktan yönetime ve araştırmanın çeşitli alanlarına kadar çok geniş bir çerçeveye oturduğunu kaydeden Ata, bilişim ve haberleşme alanında yaşanan gelişmelerle birlikte yapay zekânın ön plana çıkarak aslında fiziksel gücü arkada bıraktığını ve bu yaklaşımla kadının gücünün daha da ortaya çıkacağını söyledi.

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan ise kadınlara verilen haklar, kadının değeri ve denizcilik sektöründeki kadınlar konusuna değinerek mücadele eden kadınları saygıyla anmak gerektiğine dikkat çekti. Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nde birincilerin genellikle kadın öğrencilerden olduğunu söyleyen Oral, denizlerde de ciddi oranda kadın başmühendis ve kaptan olduğunu kaydetti.

Açılış konuşmalarının ardından yapılan panelde, denizde çalışan kadınların mesleklerine katkısı; sosyolojik, psikolojik, hukuksal ve mesleki açıdan ele alındı ve değerlendirildi.

 

 

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ