31 Oca 2022
İTÜ Hava ve Uzay Araçları Tasarım Laboratuvarı Hizmete Açıldı
İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde kurulan Hava ve Uzay Araçları Tasarım Laboratuvarı’nın açılış töreni TUSAŞ Genel Müdürü ve İTÜ Uçak Mühendisliği Bölümü 1983 yılı mezunumuz Prof. Dr. Temel Kotil’in katılımıyla gerçekleşti.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde kurulan Hava ve Uzay Araçları Tasarım Laboratuvarı’nın açılış töreni Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü ve İTÜ Uçak Mühendisliği Bölümü 1983 yılı mezunumuz Prof. Dr. Temel Kotil’in katılımıyla gerçekleşti. İTÜ’nün sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanan törende, Temel Kotil tecrübelerinden yola çıkarak, açılışı yapılan laboratuvarın öneminden ve İTÜ’lü mühendislerin sektördeki konumundan bahsetti.
Hava ve Uzay Araçları Tasarım Laboratuvarı’nda kullanılacak olan Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi’nin (PLM) tasarımcılıkta yeni bir kavram olduğunu belirten Kotil, “Önümüzde çok yeni bir dünya var. Biz bunu TUSAŞ’ta yaşıyoruz. Sıfır kilometre mühendislere bu sistemi öğretiyoruz. Bu sistem bir kültür dönüşümü: Bir şeyi elektronik ortamda A’dan Z’ye yapmak...” ifadelerini kullandı.
Açılan laboratuvarın, mühendis eğitimini güçlendireceğini ve Türk havacılığının gelişmesine büyük katkı sağlayacağını belirten Kotil, “Bu laboratuvar sayesinde yerli ve milli projelerimizde yer alacak mühendislerimiz üniversiteden yetişmiş olarak aramıza katılacak. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii olarak artık işin mutfağındayız. Mühendis yetiştirmenin önemini somut atılımlarla devam ettiriyoruz. Mühendislerimiz bu laboratuvarda uçtan uca mühendislik deneyimi kazanabilecek ve böylece kendilerini geliştirerek büyük projelere katma değer sağlayabilecekler,” dedi.
Siemens firmasının da yazılım desteği verdiği laboratuvarın açılışında firmanın Endüstriyel Yazılımlar Türkiye Direktörü Alper Başer de sektörün gelişimi için bu tarz laboratuvarların önemine vurgu yaparak şunları dile getirdi: “Ulusal çapta eğitim alanında verdiğimiz destekler bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edecektir. Sektörümüzde, özellikle İTÜ’nün yetiştirdiği değerli mühendis arkadaşlarımızın katkılarını bu anlamda önemli buluyoruz.”
“Ardımızda 250 yıllık tecrübe ve birikim var”
Açılışta kısa bir konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu da üniversite-sanayi işbirliğine en büyük önemi veren ve buradan katma değeri yüksek en fazla çıktıyı elde eden eğitim kurumunun İTÜ olduğuna vurgu yaptı. İyi yetişmiş her bir İTÜ mezununun ilerleyen dönemlerde Türkiye’nin geleceğine yön vereceğinin altını çizen Koyuncu, bu öğrencilerin Türkiye’nin vizyonunu ve marka değerini üst sıralara taşıyacak işlere imza atacağını dile getirdi.
Koyuncu, “Özellikle Cumhuriyet döneminde, ülkemizin teknik anlamda gelişmesine katkı sunanlar her zaman İTÜ’lüler oldu ve bundan sonra da olmaya devam edecektir. Bunu çok iyi biliyoruz. Çünkü ardımızda 250 yıllık bir tecrübe ve birikim var,” diye konuştu.
“Öğrencilerimiz daha donanımlı ve birikimli olacak”
Uçak ve Uzay Aracı Tasarım Laboratuvarı’nın öncelikli amacının Uçak ve Uzay Mühendisliği lisans öğrencilerine, özellikle son sınıfta aldıkları iki dönemlik üst düzey tasarım derslerinde ve yine tasarım projeleri üzerinde çalışırken, onlara tam donanımlı bir çalışma ortamı sağlamak olduğunu belirten İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zahit Mecitoğlu, “Yeni kurulan laboratuvarımızda öğrencilerimiz, en güncel mühendislik yazılımlarının yanında Boeing, Rolls-Royce, TUSAŞ gibi şirketlerde kullanılan ve Siemens yazılımı olan PLM programını tanıyıp öğrenebilecek, bu sayede mesleki hayatlarına daha donanımlı ve birikimli olarak başlamaları mümkün olacaktır,” dedi.
İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde kurulan Hava ve Uzay Araçları Tasarım Laboratuvarı’nın açılışında, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) kullanılacak tasarım programlarının çalıştırılacağı 20 adet iş istasyonunun temin edilmesini sağlayarak yeni açılan laboratuvara büyük bir katkıda bulunurken, Siemens firması da yazılım desteğinde bulundu.