31 Oca 2022

İTÜ TÖMER’de Türkçe Kursları Başlıyor

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bünyesinde Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) Türkçe Kursları 14 Şubat 2022’de başlıyor.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bünyesinde kurulan Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) ile yabancılara Türkçe eğitimi dersleri 14 Şubat 2022 tarihinde Ayazağa Yerleşkesi’nde başlayacak.

İTÜ TÖMER, dünyanın dört bir yanından gelen binlerce öğrencinin öğrenim gördüğü İTÜ’de, başta öğrencilerimiz olmak üzere; Türk dilini sosyal yaşamlarında etkin biçimde kullanmak isteyen ve üniversitemizde görev yapan tüm akademik/idari personelimizin Türkçe öğrenmelerine imkân sağlamak amacıyla kuruldu. Bu kapsamda verilecek eğitimler, sadece İTÜ öğrencileri ve personeliyle sınırlı kalmayacak, Türkçe öğrenmek ve kültürel etkileşimini arttırmak isteyen herkese açık olacak. 

Dünya üniversite sıralamalarında başarılı dereceler elde eden İstanbul Teknik Üniversitesi, 2018-2022 YÖK Uluslararası Strateji Hedefleri Belgesinde de belirtildiği üzere uluslararası öğrenciler için cazip ve uluslararasılaşma stratejilerini hayata geçirmede en elverişli pilot devlet üniversiteleri arasında yer almaktadır. Bu doğrultuda, İTÜ Uluslararası İlişkiler Ofisi tarafından projelendirilerek kurulan Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, üniversitemizin uluslararasılaşma stratejilerine katkıda bulunmaktadır. 

İTÜ TÖMER; üniversitemizin yürüttüğü uluslararası ikili protokoller, Erasmus ve Mevlana gibi değişim programları, EELISA Avrupa Üniversitesi gibi uluslararası projeler, TÜBİTAK 2232 Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı’na benzer projeler ile üniversitemize gelen uluslararası öğrenciler ve akademik/idari personelin, Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin yürütecek olduğu çeşitli Türkçe dil programları ile ülkemizde geçirecekleri süre zarfında günlük yaşantılarında çevreleriyle iletişimlerini kolaylaştırmasına, Türk kültürünü yakından tanıyıp kültürel etkileşimlerinin artmasına, akademik anlamda Türkçeyi etkin bir şekilde kullanmalarına fırsat sunmayı hedeflemektedir. 

İTÜ TÖMER Türkçe öğretiminin yanı sıra Ar-Ge yönüyle de oldukça güçlü bir kadroya sahip. İTÜ TÖMER Müdürü Doç. Dr. Gülşen Eryiğit ve ekibi “Doğal Dil İşleme” alanında önemli çalışmalara imza atmaktadır. Ekibin, Türkçenin yapay zeka yöntemleri ile işlenmesi üzerine çok sayıda bilimsel yayını, patenti ve tamamlanmış projesi mevcuttur. TÖMER ile birlikte, İTÜ’nün Türkçe doğal dil işleme alanındaki mevcut tecrübesinin Türkçenin bilgisayar destekli dil öğrenimi, değerlendirme ve eğitim içeriği oluşturma konularında araştırma faaliyetlerine aktarılacağı ve bu konudaki bilimsel çalışmaların hız kazanacağı öngörülmektedir.

İTÜ TÖMER, ilk Türkçe dil derslerine 14 Şubat 2022 tarihinde başlayacak. Detaylı bilgi için tomer.itu.edu.tr adresini ziyaret edebilir, sorularınız için tomer@itu.edu.tr adresine e-posta gönderebilirsiniz.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ