20 Oca 2022

İTÜ İş Dünyası Söyleşileri’nin Konuğu SabancıDx Genel Müdürü Doğuş Kuran Oldu

İstanbul Teknik Üniversitesi İş Dünyası Söyleşileri programının bu haftaki konuğu SabancıDx Genel Müdürü ve Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği 1995 yılı mezunumuz Doğuş Kuran oldu.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İTÜ İş Dünyası Söyleşileri’nin bu haftaki konuğu SabancıDx Genel Müdürü ve İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği 1995 yılı mezunumuz Doğuş Kuran oldu. İTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü Araş. Gör. Hazal Çiftçi moderatörlüğünde yapılan ve İTÜ’nün sosyal medya hesaplarından çevrimiçi olarak gerçekleşen toplantıda Kuran, dijital dönüşümle ilgili atılan adımların bugünü ve geleceğini değerlendirirken tecrübelerinden yola çıkarak İTÜ’lü öğrencilere ve yeni mezunlara tavsiyelerde bulundu.

 

Bu dönemin en büyük kazanımı dijitalleşme oldu”

Pandemiyle birlikte yoğun bir dijitalleşme süreci yaşandığını dile getiren Doğuş Kuran, dijitalleşmenin iş dünyasını, üretim ve tüketim alışkanlıklarımıza ve kurumsal hayatımıza etkilerini şu sözlerle dile getirdi: “Pandeminin gelmesiyle dijital dönüşüm yaşandığı bir gerçek. Fakat bu dönüşümle yeni bir teknoloji gerçekleşmemiştir; sadece hazır olan teknolojileri hayatımıza daha fazla dahil ettik. Alışveriş ve yemek alışkanlıklarımız internete taşındı. Ticaret online yaptığımız gibi, kurumsal hayat geçmişi olan bizim gibi insanların toplantı algısı da kökten değişti. Uzaktan yapılamaz dediğimiz birçok görüşme online oldu ve bu toplantılarda görmeye alışık olduğumuz resmiyetin dışında bir resim görmek bizi şaşırtmadı. Bu şekilde de iş yapabildiğimizi anladık. Bu bağlamda, yeni neslin bu kazanımları koruması, pandemi sonrası için kalıcılığını sağlaması önemli. Bu dönemin en büyük kazanımı dijitalleşme oldu.”

 

“Empati odaklı, müşteri ihtiyaçlarını iyi okuyabilen ayakta kalacak”

Dijital teknoloji sektörünün birden fazla sacayağı olduğunu; tüketici reaksiyonunu hemen edinen, olumlu geri dönüşler yapan, böylece müşteri deneyimini daha etkili ve verimli kılan yapıların güçleneceğini söyleyen Kuran, sektörün geleceğine ilişkin şunları dile getirdi: “Yakın gelecekte, müşterinin dijital ayak izlerini takip ederek ne istediğini tahmin eden, nasıl davranabileceğini öngören ve buna göre pozisyon alabilen şirketler ayakta kalırken, diğerleri potadan elenmek zorunda kalacak. Benim yakın gelecekteki hayalim ise, robotların inisiyatif alabileceği, empati yapabilen bir tasarıma sahip olmalarıdır.”

 

“İyi ki İTÜ’lü olmuşum”

İTÜ’de geçen yıllarından özlemle bahseden ve aldığı mühendislik eğitiminin kendisine net, objektif, netice odaklı bir bakış açısı kazandırdığını söyleyen mezunumuz tecrübelerinden yola çıkarak genç İTÜ’lülere şunları söyledi: “Mühendislik eğitimi bana analitik düşünme ve karar verme becerisi kattı. Hayatımın her aşamasında bunun pek çok faydasını gördüm. Her bir birey, kendi kariyer yolculuğuna tek başına çıkıyor. Ayrıca burada verilen çok iyi mühendislik eğitiminin dışında; sabır ve dozunda ısrarcılığın çok önemli itici güçler olduğuna belirtmeliyim. Varsayımlardan kurtulma konusunda güçlü bir refleks geliştirmek de gerekiyor.”

 

Doğuş Kuran hakkında

1995 yılında İTÜ Elektrik & Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Doğuş Kuran, 1997’de Portland State Üniversitesi’nde İşletme Mühendisliği’nde master derecesini aldı. Profesyonel kariyerine Alcatel-Teletaş’ta başladı. Cisco Systems ve Microsoft Türkiye organizasyonlarında satış, iş geliştirme ve internet çözümleri danışmanlığı alanlarında yönetim pozisyonlarında bulunduktan sonra Ericsson Türkiye’de genel müdür yardımcısı; sonrasında ise Accenture Türkiye ofisinde, Telekomünikasyon, Medya ve Teknoloji Sektörü Yönetici Ortağı olarak görev yaptı. 2015 yılında çalışmaya başladığı Turkcell’de birçok birimin yönetim pozisyonunda yer aldı. 2019’da Turkcell’den ayrıldıktan sonra telekom alanında bağımsız danışmanlık yapmaya başladı. Doğuş Kuran, ayrıca Bodrum’da kurulan Helo girişimcilik merkezinin de danışma kurulunda yer almaktadır.

Söyleşinin tamamını izlemek için tıklayınız.


İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ