12 Oca 2022

Orman Yangınlarıyla Etkin Mücadelede Üniversite-Sanayi İşbirliği

İstanbul Teknik Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) ve STFA Yatırım Holding AŞ işbirliğiyle “yangınla etkin mücadele” amacıyla geliştirilen ve yürütülen iki BAP projesine destek sağlandı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) ve STFA Yatırım Holding AŞ  işbirliğiyle desteklenen iki proje açıklandı. Genel Araştırma Projesi başvuruları kapsamında değerlendirilen ve desteklenen projeler, ülkemizde yaşanan ve hepimizi derinden etkileyen orman yangınlarıyla etkin biçimde mücadele etmeyi öngörüyor.

 

Üniversite-sanayi işbirliği kapsamında desteklenen ve yürütülen projelerden biri olan “Kozalak”, ormanlarda yangın vakalarını henüz küçük ölçekliyken tespit edebiliyor. Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğretim üyemiz Dr. Muhammed Ali Örnek’in yürütücülüğünü üstlendiği ve mezunlarımız Rana İmam, Rahme Nur Örnek ve Suat Batuhan Esirger’in üyeleri arasında yer aldığı proje ekibi tarafından geliştirilen “Kozalak” adlı sistem; ağaçların gövdesine zarar vermeden, esnek bir kayış yardımıyla takılan cihaz sayesinde ormanlık alanlarda karbondioksit, sıcaklık, nem, basınç ile çevredeki yanıcı, patlayıcı ve zehirli gaz seviyelerini ölçerek her dakika ana merkeze bilgi aktarımı yapabiliyor.

 

Desteklenen diğer proje ise; İnşaat Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Nebiye Musaoğlu’nun yürütücülüğünü üstlendiği YETİS sistemidir. Proje ekibinde Cumhur Güngöroğlu, Mustafa Yanalak ve Orkan Özcan’ın yer aldığı “Yangın Erken Tespit İletişim Sistemi”, Orman Yangınlarında Uydu Tabanlı Duyarlılık/Etkilenebilirlik ve Risk Analizi: Antalya Örneği isimli proje ise; bilgi teknolojileri kullanılarak yangın öncesinde risk analizlerinin yapılmasına olanak sağlayacak, bu sayede orman yangınlarında can ve mal kaybını en aza indirecek bir sistemi öngörüyor.

 

Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, STFA Yatırım Holding AŞ Şirket Kurucu Ortağı Alp Taşkent, STFA Yatırım Holding AŞ Genel Müdürü Recep Çimen, BAP Koordinasyon Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Mustafa Evren Erşahin’in katıldığı ve 4 Ocak 2022’de İTÜ Rektörlük Binası’nda gerçekleşen değerlendirme toplantısında, destek alan proje yürütücüsü öğretim üyelerimiz çalışmalarının sunumunu yaptılar.

 

BAP Projeleri hakkında detaylı bilgi için  tıklayınız.  

 

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ