02 Ara 2021

İTÜ İş Dünyası Söyleşilerinin Konuğu Deltav Uzay Genel Müdürü Doç. Dr. Arif Karabeyoğlu

Deltav Uzay Genel Müdürü ve 1991 yılı Uçak Mühendisliği mezunu Doç. Dr. Arif Karabeyoğlu “Uzay sektörü Türkiye gibi iddialı bir ülke için bir lüks değil stratejik bir gereksinimdir.”

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İTÜ İş Dünyası Söyleşileri'nin bu haftaki konuğu Deltav Uzay Genel Müdürü ve 1991 yılı Uçak Mühendisliği mezunu Doç. Dr. Arif Karabeyoğlu oldu. İTÜ Havacılık Enstitüsü iş birliğiyle düzenlenen söyleşide, mezunumuz Doç. Dr. Arif Karabeyoğlu, Dünyada ve Türkiye'de Uzay Çalışmalarının Yönü’nü ve Türkiye’nin uzay macerasını anlattı.

Doç. Dr. Arif Karabeyoğlu, 30 yıl sonra yeniden bu kampüste olmak büyük bir keyif olduğunu kendisi için özel bir konuşma olacağını belirten mezunumuz Arif Karabeyoğlu, Uzaya Nasıl Erişilir? Uzaya erişim kabiliyeti olan ülkeler? Türkiye’nin uzay macerası? Roketlerin çalışma prensibi gibi başlıklarda görüşlerini paylaştı.

Türkiye’nin Uzay Macerası

Dünya’da uzay alanında çok önemli bir devrim olduğunu söyleyen Karabeyoğlu, Türkiye’nin 1990’larda başladığı uzay yolculuğunda önemli yol kat ettiğini ifade etti. Karabeyoğlu Ülkemiz özelinde yapılan çalışmalar hakkında şunları söyledi.

Ülkemizde uzay kapsamında yapılan çalışmalarda “Uydularının işletimi – Uzay sistemlerinin operasyonu, Kendi uydularının geliştirilmesi – Sistem mühendisliği/Yazılım, Bazı komponentlerin geliştirilmesi – ARGE faaliyetleri yaptığını, kendi uydusunu fırlatma projeleri gibi çalışmalar başarıyla gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan uzay programının iddiali ama ayakları yere basan bir programdır. Belirlenen program doğrultusunda Türk Uzay Ajansı (TUA) kuruldu ve faaliyete geçti.  Milli Uzay Programının hedefleri açıklandı.  İlk hedef’in Ay ‘a iniş projesini oluşturuyor.”

Uzay’ın geleceği için öngörüler

Doç. Dr. Arif Karabeyoğlu’nun uzay çalışmalarının geleceği hakkında öngörüleri ise şöyle sıraladı; “Kritik teknoloji ve sistemlerin geliştirilmesi, Dünyada rekabet edebilecek komponent teknolojileri, Sürdürülebilir ve rekabetçi fırlatma teknolojileri, Uzay mühendisliği alanında çalışan insan gücü, Eğitim veren üniversitelerin sayı ve kalitesinin arttırması, ARGE ve sistem projelerinin devam etmesi, Türkiye'nin enternasyonal uzay projelerinde yer alması, Türkiye'nin ticari uzay trenini kaçırmaması, Özel sektörün dünyaya satabileceği uzay ürünleri”

Söyleşinin tamamını izlemek için tıklayınız.

Doç. Dr. Arif KARABEYOĞLU

DeltaV Uzay Teknolojileri Anonim Şirketi Genel Müdürü

1969 yılında Istanbul’da doğdu.  Lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak Mühendisliği, yüksek lisan ve doktora eğitimini ise Stanford Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde tamamladı.

Stanford Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Bölümü Araştırma Görevlisi, Öğretim Üyeliği, Eş Öğretim Üyeliği yapan Karabeyoğlu, halen Koç Üniversitesi’nde Docentlik görevine devam etmektedir.

2005 yılından bugüne Scaled Composites’de Kaza Soruşturma Kurulu Üyeliği, Stanford Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Bölümü, Kıdemli Araştırma Mühendisliği, Amerikan Havacılık ve Uzay Bilimleri Enstitüsü (AIAA) Hibrit Roket Teknik Komite Başkanlığı, Space Ship Two İtki Sistemi Uzman Danışma Kurulu Üyeliği, Savunma Sanayi Başkanı Danışmanlığı, Stanford Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Bölümü Danışman Profesörlük,          Space Propulsion Group Sirketinde Başkan&Teknik Genel Müdür (CTO), Kurucu Ortaklığı yapan Karabeyoğlu, Koç Üniversitesi Makine Mühendisliği Öğretim Üyeliği görevine devam etmektedir.

Nisan 2017 tarihinden itibaren DeltaV Uzay Teknolojileri Anonim Şirketi’nde Genel Müdür olarak görev yapmaktadır.

 

 

">
İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ