10 Kas 2021

Gazi Mustafa Kemal Atatürk Vefatının 83. Yıldönümünde İTÜ’de Anıldı

Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk aramızdan ayrılışının 83. yılında İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle anıldı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, aramızdan ayrılışının 83. yılında İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle anıldı. Geniş katılımın olduğu törene rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu ile birlikte rektör yardımcılarımız, genel sekreterimiz, genel sekreter yardımcılarımız, akademisyenlerimiz, öğrencilerimiz ve mezunlarımız da katıldı.

Tören, saat 9.05’te siren sesleri eşliğinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehitlerimize saygı duruşuyla başladı. Ardından İstiklal Marşımız okundu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 10. Yıl Nutku’nun izlenmesinin ardından öğrenciler adına Eda Özbeyk’in konuşmasıyla devam etti.

İTÜ öğrencileri adına söz alan Özbeyk konuşmasında şunları aktardı: “Atatürk dediğimizde, geçmiş zaman nostaljisine ve günlük siyasete yenilemeyecek bir ülküden bahsediyoruz. Onun devrimci ideali ne başlangıç ne de bitişle, bilakis daima ilerleme ve yükselmeyle anlam bulan bir bakıştır.”

Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu ise, bağımsızlığa vurgu yaptığı konuşmada, “Bugün için bizler, İTÜ’lü olarak, siyasi ve ekonomik bağımsızlığın yolunun nitelikli eğitimden, Ar-Ge’den, teknolojiden, yerli ve milli üretimden geçtiğinin bilincindeyiz. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün yol göstericiliğinde, ülkemizin ihtiyaçlarını her zaman göz önünde bulundurarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek adına elimizden gelen gayreti İTÜ Ailesi olarak gösteriyoruz ve göstereceğiz,” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Koyuncu, “Ülkemizin ve Cumhuriyetimizin kurucusu olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, ebediyete intikalinin 83. yıldönümünde bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum,” diyerek sözlerini noktaladı.

 Gazi, kısa bir ömre çok büyük işler sığdırdı

10 Kasım Anma Programı özel konuğu olarak konuşma yapan tarihçi Prof. Dr. Bünyamin Kocaoğlu “Atatürk ve Milli Mücadele” başlıklı konuşmasında, Atatürk ve silah arkadaşlarının Milli Mücadele döneminde gösterdikleri müthiş fedakârlıklara vurgu yaptı. Prof. Dr. Kocaoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kısa bir ömre çok büyük işler sığdırdı. Osmanlı’nın son döneminin en gözde kurumlarından biri olan Harp Okulu’ndan mezun oldu. Harbiye, o dönem İTÜ gibi prestijli bir okuldur ve Mustafa Kemal Atatürk burada kendini çok geliştirmiştir. Tanzimat’tan itibaren gelen birikimi çok iyi analiz etmiştir. Sadece iyi bir asker değil, aynı zamanda çok iyi bir siyasetçidir. Siyasal sistemin nereye evrildiğini görmüş ve kurtuluşu yeni Türkiye devletini kurmakta görmüştür. Bugün saygın bir devlet isek Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e çok şey borçluyuz. Atatürk ve şehitlerimizi rahmet, sevgi ve şükranla anıyorum.”

 Atatürk’ün sevdiği şarkılar seslendirildi

Yapılan anma konuşmalarının sonrasında, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Öğretim Görevlimiz Erhan Uslu, Atatürk’ün anısına 10 Kasım özel dinletisi ile sahne aldı ve Gazi’nin sevdiği şarkıları seslendirdi.

 İTÜ’lüler 37. kez Ata için koştu

İTÜ’lüler her 10 Kasım’da olduğu gibi bu yıl da ellerinde Türk bayrakları ile Ulu Önder Atatürk için koştular. “Geleneksel Atatürk’ü Anma Koşusu ve Yürüyüşü” bu yıl 37. kez gerçekleşti. Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığımız tarafından düzenlenen etkinliğe her yaştan İTÜ’lü katılım gösterdi

10 Kasım Atatürk’ü Anma Programı’nın tamamını izlemek için tıklayınız.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ