09 Kas 2021
“Sürdürülebilir Çevre, Sürdürülebilir Teknolojiler” Zirvesi İTÜ’de Gerçekleşti
İstanbul Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde, Çevre Vakfı ile MSMB tarafından düzenlenen “Sürdürülebilir Çevre, Sürdürülebilir Teknolojiler” temalı zirve, 6 Kasım Cumartesi günü İTÜ Ayazağa Yerleşkesi, Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
İstanbul Teknik Üniversitesi, Çevre Vakfı ve MSMB tarafından düzenlenen “Sürdürülebilir Çevre, Sürdürülebilir Teknolojiler” temalı zirveye ev sahipliği yaptı. İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşen zirvede bir sunum gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, sürdürülebilir kalkınmaya ve ekonomiye vurgu yaptı.
Prof. Dr. İsmail Koyuncu, “Sürdürülebilir Kalkınma Anlayışıyla Şehirler ve Döngüsel Ekonomi” başlıklı sunumunda; “2030 yılına kadar dünya nüfusunun neredeyse üçte ikisi şehirlerde yaşayacak. Kentleşme, sosyal ve ekonomik kalkınma ve daha sürdürülebilir yaşam için önemli fırsatlar yaratıyor, aynı zamanda altyapı ve kaynaklar, özellikle enerji üzerinde baskı yaratıyor. Su temini ve atık suların uzaklaştırılması konusu da oldukça önemli bir durum. Kaynakların kullanımını en aza indirmek, verimlilik ve tasarruf kavramları ile sürdürülebilir bir kent/ekosistem ortaya çıkarmakla aynı zamanda döngüsel ekonomiyi uygulayabilmek mümkündür” mesajını paylaştı.
Mimar Sinan Mühendisler Birliği Genel Başkanı Kemal Kaptaner, açılış konuşmasında Mühendishane, Mimarhane ve Mucithane gibi öncü projelerle dikkat çeken MSMB’nin ülke gündemine pozitif katkılar verebilmek amacıyla son dokuz yıldır zirve programları düzenlediğini belirtti. Kaptaner, “Sürdürülebilirlik kavramı önceleri sadece akademik ve entelektüel çevrelerde telaffuz ediliyordu. Son yıllarda yaşadığımız yangınlar, seller ve küresel salgın gibi felaketler, bu kavramı artık hepimizin gündemine yerleştirdi,” görüşünü paylaştı.
Çevre Vakfı adına Prof. Dr. Eyüp Debik ve İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hacı Ali Mantar açılış konuşmalarını yaptılar. Üç oturumdan oluşan etkinliğin “Sürdürülebilir Kalkınma ve Çevre” başlıklı ilk oturumunda moderatörlüğü Prof. Dr. Ömer Bolat üstlendi. İÜ İktisat Fakültesi’nden Prof. Dr. Bekir Kayacan, “Büyüme, Kalkınma, Sürdürülebilirlik” konularına ilişkin kavramsal bir çerçeve ortaya koydu.
Konya BB Ulaşım Daire Başkanı Dr. Hasan Görgülü, “Sürdürülebilir Şehirler: Konya Örneği” adlı sunumunu yaptı. EY Türkiye Kamu Danışmanlık Hizmetleri Müdürü Defne Aşkar Şekkeli, “Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı Uygulamaları” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.
İTÜ Çevre Mühendisliği’nden Prof. Dr. Osman Arıkan, “Sürdürülebilir Çevre” başlıklı sunumunu yaptı. TENMAK Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Balıkçı ise “Sürdürülebilir Enerji” konusunda görüşlerini paylaştı. Birinci oturumdan sonra verilen arada, “Çevre Sorunları ve Afet Yönetiminde Teknolojik Çözümler” konulu Hackathon birincisi olan “Yatırım Tavsiyesi Değildir” isimli takıma 25.000 TL’lik ödül çeki törenle verildi.
“İklim Değişikliği ve Küresel Afetler” başlıklı ikinci oturumun moderatörü Prof. Dr. Abdurrahim Aydın oldu. KTÜ Orman Fakültesi’nden Prof. Dr. Ertuğrul Bilgili, geçtiğimiz aylarda Türkiye ve dünya gündeminde önemli yer tutan orman yangınları konusunu ele aldı. AFAD Planlama ve Risk Azaltma Daire Başkanı Abdülkadir Tezcan, doğal afet yönetimi konusundaki AFAD çalışmalarını paylaştı. Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Osman Sağdıç, sürdürülebilir gıda arz güvenliği konulu sunumunu yaptı. İTÜ Meteoroloji bölümünden Prof. Dr. Ali Deniz, “İklim Değişikliği ve Şiddetli Hava Olayları” başlığıyla çarpıcı değerlendirmeler yaptı.
Zirvenin üçüncü ve son oturumu “Sürdürülebilir ve Yeni Teknolojiler” başlığını taşıyordu. Bu oturumda moderatörlüğü, İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hacı Ali Mantar üstlendi. TÜMOSAN Ürün Yönetimi Müdürü Onur Koca, Gıda ve Tarım Teknolojileri konulu bir sunum yaptı. TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Ali Çimen’in konuşma başlığı ise “Elektrikli Ulaşım Teknolojileri”ydi. İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, “Atıktan Değer Üretmek” başlıklı çalışmasından örnekler paylaştı. Medipol Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Hüseyin Arslan ise “Afetlerde Haberleşme Teknolojileri” başlıklı bir sunum yaptı.
Zirve, katılımcıların hatıra fotoğrafı çektirmesiyle son buldu.