22 Eyl 2021
İTÜ Rover Takımımıza, Avrupa’nın En Büyük Uzay ve Robotik Yarışmasından 2 Ödül
Gezegen keşif robotları üzerine çalışmalarını sürdüren İTÜ Rover Takımı, 5. nesil roverları ile katıldıkları European Rover Challenge yarışmasında genel klasmanda gümüş madalyanın yanında “En İyi Robot Kol” ödülünü almaya hak kazanarak tüm Türk rover takımları tarafından alınmış en yüksek uluslararası sıralamayı elde etti.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
Her sene Polonya’da düzenlenen Avrupa’nın en büyük uluslararası uzay ve robotik yarışması European Rover Challenge’a bu sene 10-12 Eylül tarihleri arasında Kielce Teknoloji Üniversitesi ev sahipliği yaptı.
Yarışmaya aralarında Almanya, İtalya, Polonya ve İsviçre’nin de bulunduğu 15 ülkeden toplam 58 takım katılırken İTÜ Rover Takımı öğrencilerimizin tasarladığı rover büyük ilgi topladı. Yarışmada iki ödül birden kazanan takımımız, podyumda Türk bayrağını gururla dalgalandırdı.
Hedef altın madalya
İTÜ Rover Takım Kaptanı Fizik Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi Burak Aydın; pandemiden dolayı yaklaşık iki senedir yüz yüze gerçekleşen yarışmalara duyulan hasretin ardından katıldıkları ilk yarışmada böylesi bir başarı elde etmenin takımı için oldukça büyük bir motivasyon kaynağı olduğunu dile getirdi. Takımının farklı mühendislik, temel bilim ve mimarlık fakültelerinde eğitim gören toplam 48 öğrenciden oluştuğunu belirten Aydın; Türkiye’nin en köklü teknik üniversitesinde eğitim görürken İTÜ Rover Takımı gibi başarıdan başarıya koşan ve her sene daha ileriye giden bir ailenin parçası olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Takım kaptanı, ERC sürecini şöyle özetliyor: “Aracımız zorlu arazilerde kendi başına gidebilmekte ve bir astronotun uzay gemisinin dışarısında yapması gereken her şeyi robot kolu yardımıyla yapabilmektedir. Katıldığımız yarışmaların gerekleri doğrultusunda aracımızın kabiliyetlerini videoya kayıt alıp yarışmaya gönderiyoruz. Elemelerden sonra finalistler belirleniyor ve yarışmaya davet ediliyor. Eylülün ortalarında yarışma gerçekleşiyor. Bu seneki yarışmada yarışmanın en iyi robot kolu seçilmenin yanı sıra genel sıralamada da ikincilik elde ettik. Bir sonraki yarışmamız haziran ayında gerçekleşecek olan University Rover Challenge olacak ve orada da birincilik için mücadele edeceğiz,” dedi.
Aydın tüm bu süreçte desteklerini her zaman hissettikleri İTÜ Rektörlüğü’ne ve takımın değer ortağı AXA Sigorta’ya teşekkürlerini sunarken; robotik sektöründeki son teknolojileri daha yakından takip etmek ve onlara uyum sağlayabilmenin yanı sıra takımın ve Türk mühendisliğinin başarılarının uluslararası platformlarda duyurulurken hedeflerine daha büyük adımlarla ilerleyebilmek için aldıkları desteklerin önemini vurguladı.
Ülkemizi ve üniversitemizi uluslararası alanda temsil eden takımımızı kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.
Rover nedir?
Rover; gezegen yüzeylerinin veya herhangi bir gök cisminin zorlu arazi koşullarını atlatmak, gerekli görevleri yerine getirmek ve elde ettikleri verileri bilim insanlarına ulaştırmak için tasarlanan prototip uzay araştırma aracıdır. İnsansız kara aracı sınıfına giren roverlar; robotik kollar, hareket sistemleri, yüksek çözünürlüklü kameralar ve sensörler barındırır. Günümüzde roverlar, Mars ve Ay yüzeyinde aktif olarak görevlendirilmektedir. Roverlar ayrıca doğal afetlerle başa çıkmada, savunma sanayiinde, madencilikte, sağlık ve nükleer alanlarda da kullanılmaktadırlar.
İTÜ Rover Takımı
İTÜ Rover Takımı; 2016 yılında eski adı ARIGE olan İTÜ Robotics Kulübü bünyesinde çeşitli fakültelerden bir araya gelmiş tecrübeli, meraklı ve çalışkan 46 öğrenciden oluşan bir ekiptir. Takım daha önce Amerika’da NASA’nın en büyük destekçisi olduğu University Rover Challenge’da üçüncülük ve “Bilim Özel Ödülü”nü de almıştı. Türkiye’nin uzay hedefleri doğrultusunda ilerleyen tecrübeli takım, ilham veren başarılarıyla Türk gençliğine ekol oluşturmaya devam ederken; ülkemizin SİHA teknolojilerinde kanıtladığı teknolojik üstünlüğü rover teknolojilerinde devam ettirmeyi hedefliyor.