16 Eyl 2021
TEKNOFEST Heyecanı İTÜ’de Yaşanıyor
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında düzenlenen İnsansız Sualtı Sistemleri Yarışması’na ev sahipliği yapıyor. Üç gün sürecek yarışlarda lise, önlisans, lisans ve lisansüstü öğrencilerinin tasarladığı insansız sualtı sistemler kıyasıya mücadele edecek.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
TEKNOFEST kapsamında düzenlenen İnsansız Sualtı Sistemleri Yarışması, İTÜ olimpik yüzme havuzunda bugün başladı. Deniz altındaki faaliyetlerin kontrol edilebilir olmasını sağlamayı amaçlayan sualtı robotlarının üretildiği yarışmanın finalinde 75 ekip “ileri” ve “temel” olmak üzere iki farklı kategoride yarışacak. Sualtı manevra kabiliyetine sahip çok fonksiyonlu robotların yarışı, geleceğin robotik teknolojilerinin geliştirilmesine öncülük edecek.
Yarışma alanındaki stantları ziyaret ederek gençlerin projelerini yakından inceleyen ve detaylı bilgi alan İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu yarışmayla ilgili yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı: “İTÜ olarak TEKNOFEST’in İnsansız Sualtı Sistemleri Yarışması’na ev sahipliği yapmaktan çok mutluyuz. Üniversitemizin bilim ve teknolojik altyapısını gençlerin imkânına sunarak, yeni projelerin İTÜ’den filizlenmesine şahit olmak bizi oldukça heyecanlandırıyor. Bu sayede gençlerimizin, 250. yılına doğru ilerleyen İstanbul Teknik Üniversitesi’nin birikimi ve kültürüyle de tanışmalarını sağlamış oluyoruz. Yarışmaya katılan tüm gençlerimize başarılar diliyorum. TEKNOFEST Komitesine ve Yarışma Juri heyetine kolaylıklar diliyorum.
İnsansız Sualtı Sistemleri Yarışması
İnsansız Sualtı Sistemleri Yarışması; lise, önlisans, lisans ve lisansüstü öğrencilerine yönelik olarak düzenleniyor. Bu yarışma; TEKNOFEST Yarışma Komitesi tarafından verilen senaryolara ilişkin görevleri başarıyla gerçekleştirecek uzaktan kumandalı ve/veya kısmi otonom görev icra edebilen sualtı araçlarının üretilmesi ve geliştirilmesi konusunun ülke çapında daha geniş bir tabana yayılarak özgün araçların geliştirilmesine öncülük etmektedir.
Yarışma, orta öğretim (temel kategori) ve yüksek öğretim (ileri kategori) olmak üzere iki kategoriden oluşmaktadır ve puanlama kriterleri Ön Tasarım Raporu, Kritik Tasarım Raporu, Final Raporu, Yerlilik, Özgünlük ve Yarışma Puanlaması olarak altı farklı başlıkta yapılacaktır.