27 Ağu 2021

İTÜ ve TİM Küp Uydular İçin Yerli Güneş Paneli Geliştiriyor

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) arasındaki işbirliği kapsamında hayata geçirilen “Nano, Mikro, Küp Uydularda Çok Fonksiyonlu Güneş Paneli Ar-Ge Projesi”ndeki çalışmalar İTÜ laboratuvarlarında hız kesmeden devam ediyor. İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, İTÜ Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarı’nda (USTTL) yapılan çalışmaları birlikte inceledi.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) arasında Türkiye’nin “Milli Uzay Programı” hedeflerine katkı sağlamak amacıyla Mart ayında başlatılan “Nano, Mikro, Küp Uydularda Çok Fonksiyonlu Güneş Paneli Ar-Ge Projesi”ndeki çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. İTÜ Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarı bünyesinde, İnovaTİM koordinasyonuyla yürütülen projede gelinen nokta, İTÜ Rektörlüğü’nde düzenlenen basın toplantısında kamuoyu ile paylaşıldı.

İTÜ Rektörlük Binasında gerçekleşen programa İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, TİM Başkanı İsmail Gülle, TİM Başkan Vekili Başaran Bayrak, İTÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bülent İnanç, Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, Prof. Dr. Şule Itır Satoğlu ve Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata’nın yanı sıra, Genel Sekreter Prof. Dr. Ali Deniz ve projeye dahil olan çeşitli okullarda eğitim gören İnovaTİM’li öğrenciler de katıldı.

 “Yerli ve milli güneş paneli geliştiriyoruz”

Programın açılışında konuşan İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, “TİM’le birlikte yürüttüğümüz proje yaklaşık 3-4 ay önce başladı ve bir yıl sürecek. TİM işbirliğiyle yeni bir küp uyduyu daha uzaya göndermeyi hedefliyoruz. Uzayda uyduların enerjisini güneş panellerinden elde edilebilmesi için yerli ve milli güneş paneli geliştiriyoruz. Projemiz, İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi laboratuvarında gerçekleştiriliyor,” diye konuştu.

“TİMSAT küp uydusunu 2023 yılında uzaya fırlatmayı hedefliyoruz”

TİM Başkanı ve İTÜ Elektrik Mühendisliği 1983 yılı mezunu olan İsmail Gülle ise İTÜ ile uzay programına destek bazında nano, mikro küp ve güneş panelleri uydularının üretilmesiyle ilgili bir proje paydaşlığı yaptıklarını ifade etti. Hazırlık süreçleri İnovaTİM ekibi ve İTÜ Uzay Tasarım ve Test Laboratuvarı koordinasyonunda başlayan TİMSAT küp uydusu hakkında da bilgiler veren Gülle, “Uydumuzu, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı olan 2023’te uzaya fırlatmayı hedeflemekteyiz. İleri teknolojiye, katma değere ve inovasyona dikkat çekmek ve bu konuların ülkemizdeki gençlere benimsenmesine odaklanıyoruz. Uzay programı ülkemiz için önemli bir hamle. Bu programı destekleyecek yan ürünlerinin de oluşması bizi çok önemli bir konuma getirecektir" dedi.

 “Projemiz yoğun bir şekilde ilerliyor”

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi USTTL Koordinatörü Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan Türkiye’nin “Milli Uzay Programı” hedeflerine katkı sağlayacak; uydular için çok fonksiyonlu, yerli güneş panelleri geliştiren projenin son durumu ve yol haritası hakkında bilgilendirme yaptı. Prof. Dr. Aslan projenin geldiği aşamayla ilgili şu bilgileri verdi: “Finans kaynağımızı aldık. Türkiye İhracatçılar Meclisi, projenin tüm bütçesini sağladı. Projenin altyapısını İTÜ olarak üstlendik. Bunun yanı sıra, TÜBİTAK gibi kurumlarımızla da sürekli işbirliği içerisindeyiz ve görüşmelerimiz devam ediyor. Projemiz halihazırda takvimimize uygun ve yoğun bir şekilde ilerliyor,” ifadelerini kullandı.

İTÜ Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarı (USTTL) gezildi

İTÜ Rektörlük Binasında gerçekleşen toplantının ardından, çalışmaların yapıldığı İTÜ Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarı (USTTL) gezildi. İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ve TİM Başkanı İsmail Gülle, İTÜ USTTL Temiz Oda’sını da ziyaret ederek çalışmaları yerinde inceledi. İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zahit Mecitoğlu ve İTÜ Uzay Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan ziyaretçilere eşlik ettiler.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ