12 Tem 2021

Güneşi Geleceğe Taşıyanlar

İstanbul Teknik Üniversitesi, Mezun Söyleşileri kapsamında, İTÜ Güneş arabası ekibinde farklı dönemlerde görev almış mezunlarımızla başarıları ve anıları üzerine konuştuk.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İTÜ Güneş Arabası Takım Kaptanı ve Elektrik Mühendisliği Bölümü öğrencimiz Çetin Dalkılıç’ın  moderatörlüğünü yaptığı “Güneşi Geleceğe Taşıyanlar” başlıklı söyleşiye konuk olan Güneş Arabası ekibi kurucu takım kaptanı Arda Tüysüz (Elektrik Mühendisliği, 2006) ve GAE üyeleri Emre Toparlar (Kontrol Mühendisliği, 2007), Hande Kılıç Aydınlı (Metalurji ve Malzeme Mühendisliği & Kimya Mühendisliği, 2010) ile elektrikle çalışan, güneş enerjisiyle şarj olan yarış arabası yapma fikrinden, ekibin kuruluş aşamasından, aldıkları ödüllerle ekip çalışmasında kazandıkları tecrübenin kariyerlerini oluşturmadaki etkisine birçok konuya değinen mezunlarımız, öğrencilik anılarından özlemle ve gülümseyerek bahsettiler.

“İlk takım kaptanı ve son takım kaptanı aynı heyecanı ve enerjiyi paylaşıyoruz”

Ekibin kurucu takım kaptanı Arda Tüysüz, GAE’nin kuruluşundan ve sonrasında yaşadıkları zorluklardan şu şekilde bahsetti: “Elektrik mühendisliği okuyan bir öğrenci olarak somut bir şey ortaya koyma düşüncesindeydim. Ekibi beraber kurduğum Ali Yıldırım ve Kaan Titiz ile yaptığımız sohbetlerimizde, gösterecek bir şeyimiz olsun düşüncesini paylaştığımızı gördüm. Biz bu işi yapabilir miyiz diye düşünürken başvurumuzu yaptık. Sıfırdan başlamanın zorluklarının yanında avantajları da vardı elbette. Çünkü üzerimizde bir baskı yoktu; cahil cesaretiyle yola çıktık, deneye yanıla öğrendik. Proje ekibini biz kurduk ve her dönem üzerine bir şeyler koyarak bayrağı bir sonraki ekip arkadaşlarımıza devretti. Yani aslında bu bir bayrak yarışı… Sizin bugün yapacağınız araba bizim yıllar önce yaptığımız arabadan çok daha güzel olacak. Bu da olması gerekendir, normaldir. Önemli olan aynı amaç için çalışan, emek veren insanlar olarak şu an aynı heyecanı ve enerjiyi paylaşıyor olmak.”

“GAE projesi kendimizi keşfetmemizi sağladı”

GAE üyesi Emre Toparlar, ekibin yaptığı çalışmaların çok kısa sürede olumlu sonuçlar aldığını şu sözlerle dile getirdi: “TÜBİTAK Formula G, güneş arabalarının ön plana çıkmasını sağladı. 2004’te kurulan ekiple ilk yıl başarı elde edememiş olmamıza rağmen, hemen ikinci yıl iki arabayla yarışlara katıldık ve birçok derece alıp ulusal ve uluslararası olmak üzere toplamda 23 ödülle yarışmadan döndük.”

Elde ettikleri başarıların şimdiki kariyer yolculuklarına çok büyük etkisi olduğunu belirten Emre Toparlar, sözlerine şöyle devam etti: “Böyle bir projede yer almış olmanın verdiği tecrübe ve özgüvenle kariyerimize atıldık. Kişisel olarak öncelikle kendimi keşfetmemi sağladı, çok iyi bir mühendislik eğitimi almış olmama rağmen kariyerime ürün müdürü olarak devam etme kararı aldım. Tabii ki bu, proje sırasında edindiğim tecrübelerin sonucunda gerçekleşti.”

İyi zaman yönetimi başarının anahtarı

Proje için sponsor arayışında bulunmanın yanı sıra güneş panellerinin kaplamasında görev alan Hande Kılıç Aydınlı, aynı anda birçok çalışmayı birden yürütürken zaman yönetiminin öneminden bahsetti ve öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu: “Ajandanızı doğru planlayarak hedefinize ulaşmada hangi konu sizin için en önemliyse ve neye ihtiyacınız varsa doğru şekilde programlayarak üstesinden gelebiliyorsunuz. Fakat şunu da göz ardı etmemekte fayda var: Ne kadar planlı olursanız olun, bazen aynı anda birçok şeyi birden yapmak ve birçok yerde olmak gerekebiliyor; o zaman da yardım istemek ve bazı görevleri paylaşmak hayallerinizden ve amacınızdan sapmadan ilerlemenin olmazsa olmazıdır.”

Ekibin kurucu takım kaptanı Arda Tüysüz ise, yaptıkları proje sayesinde ilk kez yurtdışı fuarına katılmış olmanın heyecanını yaşadıklarını dile getirirken İTÜ’den edindiği deneyimin önemine de şu sözlerle vurgu yaptı: “Ekip çalışması hiçbir üniversitede doğrudan öğretilmez elbette, ama böyle projelerde yer almak ileride sizi iş hayatına çok iyi şekilde hazırlıyor. Bunun farkını çok net bir şekilde görüyorsunuz. Bizler birer mühendis olarak iş hayatında İTÜ’lü olmanın farkını hep yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz.”

Söyleşinin tamamını izlemek için tıklayınız.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ