03 Haz 2021

Mezunumuz Özgür Savaş Özüdoğru’dan İş Hayatında Girişimcilik Tüyoları

İTÜ İş Dünyası Söyleşileri’nin geçtiğimiz haftaki konuğu E-BERK Tünel ve Zemin Teknolojileri Kurucusu Metalürji ve Malzeme Mühendisliği 1995 yılı mezunumuz Özgür Savaş Özüdoğru oldu. Mezunumuz Özüdoğru “İş Hayatında Girişimcilik” konulu söyleşide mezuniyeti sonrası girişimcilik deneyimlerini paylaştı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi İş Dünyası Söyleşileri kapsamında E-BERK Tünel ve Zemin Teknolojileri Kurucusu Özgür Savaş Özüdoğru, Arş. Gör. Hazal Taşkın'ın konuğuydu. İTÜ’nün sosyal medya hesaplarından çevrimiçi olarak gerçekleşen söyleşide Özüdoğru, mezuniyeti sonrası girişimcilik deneyimlerini paylaştı.

“Tünel açma makinesinde ülkemizi küresel pozisyona taşıdık”

Söyleşide kendisinden ve şirket kurma hikâyesinden kısaca bahseden Özgür Savaş Özüdoğru girişimcilik serüvenini şu sözlerle aktardı: “2002 yılında tünel açma makinesiyle ilgili ilk ringi üretmeye karar verdiğimiz zaman, yaşlı ve aksakallı, kendisi de İTÜ Makina Mühendisliği mezunu olan Bedri Amca geldi. Isıl işlemci olarak üç tane ring üretmemi istedi. İstediği ölçüde ve hassasiyette ürünü üretip kendisine teslim edeceğim sırada, ‘Sen bunları al, İstanbul’a, Baltalimanı’na git, Ömer Gündüz Bey ile görüş ve ona teslim et,’ dedi. Ben de İstanbul’a geldim. Ömer Bey ile görüştüm ve istediğini teslim ettikten sonra 50 adet daha sipariş aldım. Ömer Bey İTÜ’lü olmam hasebiyle bana çok yakın bir ilgi gösterdi. İTÜ’lü olmanın gururunu o zaman daha iyi anladım. Ve o gün ürettiğimiz parçanın nerede kullanılacağını bilmeden başladığımız yolculuğumuz bugün E-BERK olarak yoluna devam ediyor.”

Firmasının adı olan E-BERK’i koyarken oğlunun adından yola çıktığını ifade eden Özüdoğru, “100m²’lik bir ofisle başlayan yolculuğumuz bugün binlerce metrekare alan içerisinde 400’den fazla çalışanıyla yoluna devam ediyor. Bugün 40 ülkeye ihracat yapıyoruz. Şimdi bir Amerika hayalimiz var, çünkü orada ciddi bir potansiyel görüyoruz. E-BERK olarak orada yer almak ve ülkemiz adına katma değer üretmek amacıyla yatırımlar gerçekleştirdik. Tünel açma makinesinde ülkemizi sektöründe 8. küresel üretici konuma taşıdık,” dedi.

“İTÜ benim için çok özeldir”

Özüdoğru, İTÜ’deki yıllarına ve eğitim hayatına dair dair şunları aktardı: “Ailem memur emeklisiydi ve aile bütçesine katkı sağlamak üzere bir koltukta birkaç karpuzla giden ve bana çok şeyler katan bir süreç yaşadım. Bunlar benim için çok keyifli ve verimli yıllardı. Metalürji mühendisliği hakkında fikir sahibi değildim. Ben inşaat mühendisi olmak istiyordum. Tercih döneminde dershane hocamın isteğiyle yazdığım bir bölümdü. Üniversite yıllarımda kültür-sanat ve satranç kulübünde sosyalleşen, bölümün ve okulun basketbol takımında oynayan, tiyatro ile uğraşan, diğer taraftan akşamları bir otobüs firmasının yazıhanesinde bilet kesen biriydim. Üniversiteden mezun olduğumda henüz 20 yaşındaydım. İş hayatına başladığımda üniversitede aldığım eğitim ve mesleğimin verdiği bilgiler yoluyla ilerledim. Üniversitede gördüğüm 3 kredilik ısıl işlem dersi benim mihenk noktam oldu. İTÜ benim için çok özel ve hayatımın en önemli parçalarından bir tanesidir diyebilirim.”

Özgür Savaş Özüdoğru kimdir?

1975 yılında İzmir’de doğdu. 1995’te İTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği’nden mezun oldu. Ardından ODTÜ’de yüksek lisans programını kazandı ve aynı yıl Ankara’da iş hayatına başladı. İlk yerli tünel açma makinesini üreten E-BERK A.Ş., Özsöz Grup İnşaat A.Ş. ve Metalurji Akdağ Isıl İşlem şirketlerinin kurucu başkanıdır. Özüdoğru, ASO yönetim kurulu üyeliği, 1905 AGS yönetim kurulu başkanlığı, TOBB ve OSBÜK delegeliği yapmıştır ve Anadolu OSB yönetim kurulu üyesidir. Evlidir. İngilizce bilmektedir.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ