02 Haz 2021
Eti Maden Genel Müdürü Serkan Keleşer İTÜ İş Dünyası Söyleşilerinde
İTÜ İş Dünyası Söyleşileri’nde Eti Maden Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Keleşer bor madeninin geleceği hakkında önemli açıklamalarda bulundu. “Gelecek Borda, Bor Eti Maden’de” başlıklı söyleşide ülkemizdeki ve dünyadaki bor rezervlerinin çıkarılmasından işlenmesine, lojistiğinden pazarlanmasına kadar pek çok konuya değinildi.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
İstanbul Teknik Üniversitesi İş Dünyası Söyleşileri kapsamında Eti Maden Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı, İTÜ Makina Mühendisliği 1994 yılı mezunu Serkan Keleşer, İTÜ İletişim Direktörü Adem Dönmez’in konuğuydu. İTÜ’nün sosyal medya hesaplarından çevrimiçi olarak gerçekleşen söyleşide ülkemizdeki ve dünyadaki bor madeni rezervleri geniş bir perspektifle ele alındı.
“Dünya bor rezervlerinde ülke olarak lideriz”
Dünya bor rezervinin yaklaşık 4,5 milyar ton civarında olduğunu; bunun yaklaşık 3,3 milyar tonunun ülkemizde yer aldığını, Amerika Birleşik Devletleri’nin ise 1,2 milyar ton rezerv ile büyük rakibimiz olduğunu ifade eden Serkan Keleşer, bor madenindeki üretim ve tüketim değerlerine yönelik şu bilgileri paylaştı:
“Dünyada imalat pandemi şartlarına rağmen devam etti. Dünyanın 5,7 milyon ton üretim kapasitesi var. Bunun yaklaşık 2,7 milyon tonu Eti Maden’in. Ana rakibimiz olan ABD’nin üretim kapasitesi ise 1,3 milyon ton düzeyinde. Bu 4 milyonluk toplam miktardan pazar payımız yüzde 50’nin üzerinde; yani 2 milyon tonun üzerinde bulunuyor… Bu yılki hedefimiz, pazar payında yüzde 60’ın üzerine çıkmak. Bizim yüzde 73 rezervimiz varken yüzde 56-57 oranlarında pazar payımız var. Ana hedefimiz elbette ki, rezervimiz kadar pazar payımızın olması.”
Eti Maden olarak, pandemi sürecinde de oldukça yoğun bir üretim ve satış yaptıklarını ifade eden Keleşer, “Satışlarımızın yüzde 98’den fazlasını yurtdışına gerçekleştiriyoruz. 100 ülke 380 destinasyona 10 binden fazla müşteriye mal yetiştirmeye çalışıyoruz,” dedi.
Eti Maden’in, dünyanın bin yıllık bor ihtiyacını karşılayabilecek rezerve sahip olduğunu dile getiren Keleşer, bor madeni piyasasıyla ilgili de şu ifadeleri kullandı: “Eti Maden, boru topraktan çıktığı şekilde değil, işlemden geçirerek satıyor. Daha yüksek katma değerli ürünler ortaya koymak için çalışıyor. Tonu 450-500 dolarlara satıyoruz. Borda uç ürünlere yönelik çalışmalar yapıyoruz. Tonu 25-30 bin dolara satılabilecek ürünler için yatırımlar yapıyoruz. Yakın zamanda bu gelişmelere umarım birlikte şahit oluruz.”
“Benim kadar üniversitesine sevdalısını görmedim”
Söyleşide İTÜ’deki öğrencilik yıllarına ait anılarından özlemle bahseden Keleşer, genç İTÜ’lülere “Üniversite hayatınız boyunca edineceğiniz dostluklar sizi hayatta birçok açıdan farklı kılar. Yaşanmışlıklar önemli,” diyerek seslendi. Keleşer üniversite dönemine dair sözlerini şöyle sürdürdü: “49 yaşındayım, iş hayatındakilerle kıyaslama yapıyorum, benim kadar üniversitesine sevdalısını görmedim. 20 yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde çalıştım. Son 4 yıldır ETİ Maden’deyim. İstanbul’da çalışırken de şimdi de, işimi Taksim civarına düşürdüğüm sürece Gümüşsuyu’na uğrar fakültemi ziyaret ederim. Kantine uğrar gençlerle bir araya gelir, onlarla sohbet ederim.”
Söyleşinin tamamını buradan izleyebilirsiniz. https://www.youtube.com/watch?v=4zgkMdLvyYM
Serkan Keleşer kimdir?
1972 yılında İstanbul’da doğdu, 1994 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makine Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 2001 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü, Makine Mühendisliği Anabilim dalında yüksek mühendis unvanını aldı. İngiltere, Almanya, Fransa, İskoçya, Kanada, Amerika gibi birçok ülkede mesleki ve yönetimsel eğitimler aldı. Ulusal ve uluslararası konferanslara katıldı.
1996-2008 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketi olan İGDAŞ’da, proje mühendisi olarak göreve başladı ve uzun dönem değişik birimlerde yöneticilik yaptı. 2008-2016 yılları arasında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketi olan UGETAM AŞ’de Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi görevlerinde bulundu. 2017’nin Mart ayında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na müşavir olarak atandı. Ardından, 2017’nin Aralık ayına kadar vekaleten, bu tarihten sonra da asaleten Eti Maden İşletmeleri Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine atandı. Bu görevini halen sürdürmektedir.