20 May 2021

Mezunumuz Prof. Dr. Mehmet Toner’e Fahri Doktora

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makina Fakültesi 1983 yılı mezunu Prof. Dr. Mehmet Toner’e dünyada ve ülkemizde bilim ve teknolojinin ilerlemesine yaptığı büyük katkıları ve uluslararası düzeyde önemli başarılara imza atmış olması nedeniyle İTÜ Senatosu tarafından “fahri doktor” unvanı verildi.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İTÜ Ayazağa Yerleşkesindeki Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen tören, İTÜ’nün YouTube kanalı üzerinden davetlilerce takip edildi. Pandemi nedeniyle bir yıl geç düzenlenen törende İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu’dan diplomasını alan ve cübbesini giyen Prof. Dr. Mehmet Toner, uluslararası bilim camiasında özellikle kanser tedavisi alanında yaptığı başarılı çalışmalarıyla tanınıyor.

İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı (İTÜ TMDK) mini konseriyle başlayan törende saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından konuşmalara geçildi.

“Bilimde multidisipliner bir yaklaşımı benimsemek başarı için önemli”

İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, törende yaptığı konuşmasına vefat eden İTÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. İbrahim Demir’e rahmet dileyerek başladı. Mezunumuz Prof. Dr. Mehmet Toner hakkında bilgi veren Koyuncu, bilimde multidisipliner bir yaklaşımı benimsemenin ve çalışmaları bu bakış açısıyla yapmanın başarıyı büyük oranda etkilediğini söyledi. Koyuncu, “Prof. Dr. Mehmet Toner, çıktığı bu bilimsel macerada; mühendislik, tıp ve biyoloji alanlarındaki çok çeşitli faaliyetleri ve bilimsel çalışmalarıyla, aslında bize bir kez daha şunu ispatlamış oluyor: Bilimde, multidisipliner bir yaklaşımı benimsemek ve çalışmaları bu bakış açısıyla yapmak, başarıyı büyük oranda etkiliyor. Bizler de İTÜ olarak kendisinin başarılarına yenilerini eklemesini temenni ediyoruz. İstanbul Teknik Üniversitesi Senatosu olarak, 27 Mayıs 2019 tarih ve 703 sayılı toplantısında aldığımız kararla; dünyada ve ülkemizde bilim ve teknolojinin ilerlemesine yaptığı büyük katkıları ve uluslararası düzeyde önemli başarılara imza atmış olması nedeniyle değerli hocamız Prof. Dr. Mehmet Toner’e fahri doktoramızı takdim ediyoruz.”

“En güzel başarısızlığım İTÜ makina bölümüne girmek oldu”

Mezunumuz Prof. Dr. Mehmet Toner ise geçen yıl salgın nedeniyle çok zor günler geçirildiğini ve herkesin bir şekilde sevdiği bir insanı kaybettiğini belirterek hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve üniversiteye başsağlığı diledi. Kendisine böyle bir gururu yaşatan İTÜ camiasına teşekkür ederek başlayan Toner, İTÜ yolculuğunu ise şöyle aktardı: “Ailemizde hiç doktor yoktu. Ben hep doktor, cerrah olmak istiyordum. Çok zor bir imtihandı. Ben o imtihanda tıp fakültelerine giremedim. O sene yeni açılmış makina bölümü vardı. Gümüşsuyu’ndan 8-10 hocamız, Maçka’da yeni bir bölüm açmışlardı. İlk açıldığı sene puanları düşük olduğundan benim puanım Maçka Makina bölümüne tekabül etti. Makinacı olmayı bilmiyordum, ailede mühendis yoktu. Benim belki de en güzel başarısızlığım bu makina bölümüne girmek oldu. Orada öğrenmenin ciddiyetini, güzelliğini anlatan iki çok değerli hocam oldu. Hepsi de değerliydi elbette, ama özellikle ikisi bana kanatlarını açtı. Aksel Öztürk hocamız bugün New York’ta. Orada bir ekosistem kurmuştu. Termodinamik kürsüsünün ısı transferi içinde. Bu ekosistemin içinde bugün burada olan Abdurrahman Kılıç hocam vardı. Ailenizin dışında hayatınıza hiçbir şey beklemeden dokunan insanlar olacak. Bu insanlar hem kalpleriyle hem de akıllarıyla sizin yönünüzü değiştirecekler. Ben onlara ‘Meleklerim’ diyorum. Benim teknik üniversitede yıldızımın parlamasına sebep bu iki hocamdır.”

“Bilim insanı bilinmeyenle uğraşır”

Bilim insanının doğruyu bulmak için koşturduğunu ve çaba harcadığını söyleyen Toner, MIT’ye kabul edilmesinin ardından hayatının ve ilgi alanlarının zaman içinde nasıl değiştiğini de anlattı. “Üniversiteye başladığım ilk günden itibaren, hocalarım beni bilime yönlendirdiler. Çalışmalarıyla beni o kadar heyecanlandırdılar ki içimdeki potansiyeli keşfettim. Her ne kadar makina mühendisliği üzerine yoğunlaşmasam da, tıp ve biyoloji alanlarına geçerek kendimi daha fazla geliştirme imkânı buldum. Bu arada, İTÜ’nün büyük katkıları oldu elbette.” Toner, fahri doktora törenine katkı verenlere teşekkürlerini ileterek konuşmasını sonlandırdı.

Prof. Dr. Mehmet Toner kimdir?

Mehmet Toner’in bilim yolculuğu İTÜ’de başladı. 1983 yılında İTÜ Makina Mühendisliği Bölümünden mezun olmasının ardından, 1985’te MIT’de yüksek lisans ve 1989’da ise tıbbi mühendislik alanında doktorasını tamamladı. Doktorasını aldıktan hemen sonra Harvard Tıp Fakültesi’nde biyomedikal mühendisliği alanında yardımcı doçent olarak göreve başlayan Toner; 1996 yılında doçent, 2002 yılında ise profesör ünvanını aldı.

Amerikan Makine Mühendisleri Topluluğu (ASME) tarafından üç ödüle layık görülmüştür: 1994 yılında YC Fung Genç Bilim İnsanı Ödülü, 2013 yılında biyomuhendislik alanında katkılarından dolayı H.R. Lissner Madalyası ve uygulamalı çalışmaları nedeniyle 2020 Savio-Woo Madalyası’nı almaya hak kazanmıştır. Bunların yanı sıra, 2017 senesinde Nobel Komitesi’nin düzenlediği “Microfluidics” (Mikroakışkanlar) toplantısına davet edilmiştir.

Prof. Dr. Mehmet Toner, özellikle kanser tedavisi alanında yaptığı çalışmalarla uluslararası camiada haklı bir başarı yakalamıştır. Prof. Dr. Mehmet Toner’in 60’ın üzerinde patenti, 350’den fazla bilimsel yayını bulunmaktadır. Ayrıca 400’ün üzerinde konferans vermiştir. Kendisi, çeşitli biyoteknoloji ve medikal cihaz şirketlerinin bilimsel danışma kurullarında yer aldığı gibi, birçok start-up şirketin kuruculuğunu da üstlenmiştir.

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Fax

0212 285 29 10

İTÜ