13 Nis 2021
Öğretim Üyemize ve Öğrencisine En İyi Makale Ödülü
Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimizden Doç. Dr. Gülşen Eryiğit’in yüksek lisans öğrencisi Berke Oral ile yaptığı “Information Extraction from Text Intensive and Visually Rich Banking Documents” isimli çalışma Elsevier’in prestijli dergilerinden “Information Processing & Management” tarafından 2020 yılı yüksek lisans derecesinde en iyi makale ödülüne değer görüldü.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
Ödül alan yayın, Doç. Dr. Gülşen Eryiğit’in, İTÜ Teknokent’te yer alan Yapı Kredi Teknoloji ile üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde 2016 yılından bu yana sürdürdüğü çalışmalar kapsamında Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi’nde yürütülen TÜBİTAK ve Yapı Kredi Teknoloji tarafından ortak fonlanan “Görsel öznitelikler kullanılarak bankacılık talimatları üzerinde bilgi çıkarımı sisteminin geliştirilmesi” isimli TÜBİTAK 1505 projesinin bir çıktısıdır.
İTÜ Doğal Dil İşleme grubu üyesi ve 2018 yılı İTÜ Bilgisayar Mühendisliği mezunu öğrencisi Berke Oral ise Doç. Dr. Eryiğit ile yaptığı çalışmalar sonucunda yüksek lisans seviyesindeyken prestijli bir yayına imza atmış oldu.
Öğretim üyemizi ve mezunumuzu kutlar, başarılı çalışmalarının devamını dileriz.
Doç. Dr. Gülşen Eryiğit
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi öğretim üyesi olan Doç. Dr. Gülşen Eryiğit, İTÜ Doğal Dil İşleme Grubu’nun kurucu üyesi ve yöneticisi ve İTÜ Dil Teknolojileri ve Sosyal Robotik Laboratuvarı koordinatörüdür. Alandaki birçok akademik çalışmaya da hizmet veren İTÜ Türkçe Doğal Dil İşleme Yazılım Zincirinin (tools.nlp.itu.edu.tr) kurucusudur. Yüksek lisans ve doktora derecelerini 2002 ve 2007 yıllarında İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden almıştır. 2006 yılında İsveç Vaxjö Üniversitesinde ziyaretçi araştırmacı olarak bulunmuş ve çalıştığı grup ile CoNLL (doğal dil öğrenme konferans serisi) 2006 ve 2007 çok-dilli bağlılık ayrıştırması çalıştaylarında birinci olarak seçilen çalışmada yer almıştır. 2007 yılında doktora çalışmaları nedeniyle Siemens Mükemmeliyet Ödülü’ne laik görülmüştür. Doğal dil işleme alanında pek çok prestijli dergi ve konferansta hakem ve yazar olarak görev almıştır. Avrupa Birliği CLARIN (EU 7th Framework Programme, CLARIN - Common language resources and technology infrastructure) projesinde Türkiye temsilcisi olarak yer almıştır. Bunun yanı sıra yakın geçmişte pek çok AB (Cost), TÜBİTAK (1001 ve 1003) ve Sanayi Bakanlığı (Santez) destekli projede yürütücülük ve araştırmacılık yapmış, 9 TÜBİTAK TEYDEB destekli projede danışman olarak görev almıştır. Aynı zamanda bu fonlama kuruluşlarında (AB H2020, Cost Aksiyonu programları, TÜBİTAK, Sanayi Bakanlığı) hem araştırma hem endüstriyel proje önerilerinde hakemlik ve izleyicilik yapmaktadır. Bir uluslararası lisans ihracatı ve bir de patenti mevcuttur.
Berke Oral
İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde 2018 ve 2021 yıllarında lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamladı. İTÜ NLP Araştırma Grubu’nun aktif bir üyesidir ve 2018’den beri Yapı Kredi Teknoloji için çalışmaktadır. Temel olarak, taranan belgelerin otomatik olarak işlenmesi için makine öğrenimi modellerinin geliştirilmesinden ve sürdürülmesinden sorumludur. Saygın konferans ve dergilerde birçok bilimsel makale ve bildirinin ortak yazarıdır.