09 Nis 2021

İTÜ ve EPİAŞ Enerji Alanında İşbirliği

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) eğitim, araştırma ve danışmanlık konularında kapsamlı bir işbirliği protokolüne imza attı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ve Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu tarafından imzalanan protokol ile EPİAŞ bünyesindeki personelin eğitimine ve uzmanlaşmasına katkıda bulunulacak. Sektörün ihtiyacı olan konularda araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin yürütüleceği Enerji Piyasaları Araştırma Merkezi (EPAM) teknolojik ve bilimsel işbirliğinin üssü olacak.

İmza töreninde konuşan, İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, İTÜ ile EPİAŞ arasında yapılan işbirliğinin hayırlı olmasını dileyerek, “İTÜ olarak bünyemizde ülkemizin enerji alanında en gelişmiş laboratuvarlarına sahip Enerji Enstitüsünün bulunduğunu hatırlatmak isterim. Bu merkezde enerji teknolojileri konusunda çalışmalarımızı yoğun olarak sürdürmekteyiz. EPİAŞ’la yapılan protokolle oluşturacağımız, enerji piyasalarına yönelik ‘Enerji Piyasaları Araştırma Merkezi’ (EPAM) bünyesinde sektörün diğer paydaşlarının da katılımıyla aktif bir merkez olarak çalışacağız,” şeklinde konuştu.

EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu ise EPİAŞ’ın eğitim ve araştırmaya verdiği önemi vurgulayarak, “Yapılan işbirliğinin sektörümüze ve akademi camiasına hayırlı olmasını dilerim. Şirketimiz kurulduğu günden bu yana genç ve dinamik kadrosuyla birçok başarıya imza attı. Eğitim ve araştırma konularının, gelişimin ve ilerlemenin ilk adımı olduğuna inanıyoruz. EPİAŞ olarak bu konulara önem veriyor ve destekliyoruz. Bu amaçla şirketimiz, sektörümüze enerji temalı ilk inovasyon merkezi olan Enerjik’i kazandırmıştır. Burada üniversite öğrencilerimize, araştırmacılarımıza ve girişimcilerimize birçok imkân sunmaktayız,” ifadelerini kullandı.

Yapılan işbirliğiyle enerji piyasalarının ihtiyaçları doğrultusunda sektöre nitelikli personelin yetiştirilmesi ve eğitimler verilmesi, sektör paydaşlarının bir araya getirilmesi, Türkiye’nin enerji ticareti merkezi olması amacıyla araştırmalar yapılması ve raporlar hazırlanması, mevcut EPİAŞ ürünlerinin iyileştirilmesi, yeni ürünlerin geliştirilmesi, EPİAŞ’ın dijitalleşme sürecine yönelik yapay zekâ, büyük veri, blokzincir gibi yüksek teknolojilerin enerji piyasalarına uygulanması gibi birçok alanda çalışmalar yürütülecek.

Enerji Piyasaları Araştırma Merkezi Çalışmaların Üssü Olacak

İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İlhan Kocaarslan ve Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. adına Strateji Geliştirme Direktörü Avni Çebi protokolün yürütücülüğünü üstlenecekler.

Protokol hakkında değerlendirme yapan İTÜ Enerji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İlhan Kocaarslan şunları dile getirdi:

“Enerji, dünyada artık insanlığın vazgeçilmez ihtiyacı haline gelmiştir. Gelişen teknolojiyle bu ihtiyaç hem önem kazanmakta, hem daha da artmaktadır. Diğer taraftan enerji sektöründe, üretim, iletim, dağıtım, depolama, tüketim süreçlerinde birçok güncel sorun bulunmaktadır. Bu sorunlar aynı zamanda bu süreçlerdeki değişimlere bağlı olarak da artmaktadır. Bununla birlikte enerjinin istenen yerde, istenen zamanda ve kalitede emre amade olması beklentisi de yükselmektedir. Ülkemizin sürdürülebilir, çevreci ve kaliteli enerji ihtiyacını karşılamak için hem bugünün hem de muhtemel geleceğin bu alanlardaki tüm sorunlarına yönelik konuların öncelikli olarak akademik düzeyde çalışılması ve uygulanabilir çözümler üretilmesi gerekmektedir.

Biz, İTÜ Enerji Enstitüsü olarak böyle bir merkez olmaya talip olduk. Sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Fatih Dönmez’in ve Sayın Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu’nun destekleri ile bu çalışmalarımızı hızlı bir şekilde başlattık ve EPAM Enerji Piyasaları Araştırma Merkezimizi kuruyoruz.

Bu merkezde; Enerji Enstitümüzle birlikte Elektrik-Elektronik Fakültesi, Makina Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi ve Kimya-Metalurji Fakültelerimizin öğretim üyelerinin ve fakülte altyapılarının katkısıyla, bu alandaki problemlerin çözümüne yönelik çalışmalar yürüteceğiz. Bunun için ilgili protokol, 8 Nisan 2021 tarihinde EPİAŞ’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve Bakan Yardımcımız Abdullah Tancan ve Yönetim Kurulu Üyesi ve Bakan Yardımcımız Alparslan Bayraktar’ın destekleri ile EPİAŞ Genel Müdürümüz Sayın Ahmet Türkoğlu ile Sayın Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu arasında imzalanmıştır.”

Protokol Kapsamında İşbirliği Yapılacak Konular

Protokole göre, aşağıda ana hatlarıyla belirtilen konularda işbirliği ve çalışmalar yapılması öngörülmektedir:

Enerji piyasaları kapsamında öne çıkan konular çalışacak, piyasalardaki mevcut problemlere çözümler üretebilecek, ürün geliştirecek ve hizmet sağlayacak, nitelikli personel yetiştirecek, mevcut personelin verimliliğini arttıracak, geleceğin teknolojilerini oluşturacak ve enerji piyasalarında istikrarı arttıracak çalışmaların yapılacağı Enerji Piyasaları Araştırma Merkezi’nin Üniversite mevzuatına uygun olarak kurulması sağlanacaktır.

İstanbul Teknik Üniversitesi danışmanlığında ortak bilimsel (danışmanlık, proje ve araştırmalar dahil), eğitsel (enerji MBA, enerji mikro-MBA, enerji sertifika ve diğer sertifika programları) ve yönetsel çalışmalar konusunda işbirliği yapılması; Enerji Enstitüsü’nde devam eden lisansüstü programlarda enerji alanını kapsayan çeşitli konularda yapılacak tez çalışmaları için fikirler oluşturacaktır.

Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği’nde tanımlanan Toptan Enerji Piyasaları ve EPİAŞ Esas Sözleşmesi’nde belirtilen EPİAŞ’ın amaç, ürün ve faaliyet konuları ile ilgili araştırmalar ve uygulamalar konusunda işbirliği yapılması; EPİAŞ’ın mevcut spot ürünleri GÖP ve GİP, yeni açılacak vadeli ürünleri olan VEP ve VGP, çevresel piyasa ürünü YEK-G’nin geliştirilmesi, güncellenmesi, iyileştirilmesi konularında araştırmalarda bulunma ve piyasayla ilgili yeni ürünleri geliştirme süreçlerine katkıda bulunulacaktır.

Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. yararlanıcı kurum olmak üzere, ulusal ve uluslararası fonlardan yararlanılarak Enerji Piyasaları İşletme A.Ş.’nin ihtiyaçları doğrultusunda yararlanıcı kurumun uygun gördüğü personellerinin de görev alacağı projeler hazırlanıp sunulacaktır.

Ortak bilimsel faaliyetler (yayın, raporlama, çalıştay, sempozyum, kongre ve konferans vb.) düzenlenecektir.

Ulusal ve Uluslararası enerji piyasalarına yönelik ürün ve uygulama geliştirilmesi ve hizmet verilmesi hususunda işbirliği yapılacaktır.

 

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Fax

0212 285 29 10

İTÜ