26 Mar 2021
Uluslararası Konferansta En İyi Bildiri Ödülünü İTÜ’lü Bilim İnsanları Kazandı
İTÜ’lü bilim insanları, “Güvenli Olmayan Ortamlardaki Tasarsız Havasal Ağ Haberleşmesi İçin Dayanıklı Kontrol Katmanı Tasarımı” başlıklı çalışmasıyla EAI 7. Uluslararası Endüstriyel Ağlar ve Akıllı Sistemler Konferansı 2021’de (EAI INISCOM 2021) en iyi bildiri ödülüne değer görüldü.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimizden Doç. Dr. Berk Canberk ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Seçinti; İTÜ-ASELSAN Akademi Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisans Programı kapsamında akademik danışmanlığını üstlendikleri yüksek lisans öğrencilerimiz Fırat Rozkan Kılıç ve Mehmet Özgen Özdoğan ile birlikte uluslararası konferansta sundukları çalışma ile en iyi bildiri ödülünü kazandılar.
Bilim insanlarımız; “CLAN: A Robust Control Link for Aerial Mesh Networks in Contested Environments” başlıklı bu makalede, güvenli olmayan bölgelerdeki çok yollu, çok atlamalı bağlantılar aracılığıyla hava örgü ağları için güvenilir kontrol iletişimini sağlamak üzere İHA kontrol trafiğini birlikte dağıtan hava örgü ağları için güçlü bir kontrol bağlantısı öneriyor.
Güvenli olmayan ortamlardaki ağ haberleşmesi için dayanıklı kontrol katmanı tasarımı
Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle hava ağ haberleşmesinde kullanılan drone boyutları küçülmüş; uçuş süresi ve dayanıklılığı artmış; fiyatları ise uygun bir seviyeye gelmiştir. Bu gelişmelerden dolayı drone’lar çeşitli görevler için uygun bir çözüm halini almıştır. Mevcut durumda drone’lar yer istasyonuyla uydu linkleri veya direkt radyo linkleriyle haberleşme sağlamaktadır. Bu durum, drone haberleşmesinde tek bir noktada hata olduğunda kesinti oluşmasına ve mümkün olan haberleşme mesafesinin kısıtlı olmasına yol açmaktadır.
İTÜ’lü akademisyenlerimiz, “CLAN: Güvenli Olmayan Ortamlardaki Tasarsız Havasal Ağ Haberleşmesi İçin Dayanıklı Kontrol Katmanı Tasarımı” başlıklı makaleleriyle bu durumu çözmek için görev yapan drone grubu arasında tasarsız (Ad-Hoc) bir ağ yaratıp haberleşmeyi bu ağ üzerinden göndermeyi öneriyor. Böylece görev icra eden drone’ların bir yandan görev mesafesi artarken bir yandan da yer istasyonu ile olan iletişim birden fazla kanaldan iletilebileceğinden dolayı paket bozulmalarından veya kötü niyetli bir jammer saldırısından daha az etkilenmesi sağlanabilecektir. Dünyada kullanılan direkt iletişim anlayışına karşı olarak önerilen çözümde; görev icra eden drone’lar, ağ hizmeti veren ağ drone’ları sinyal seviyesine, diğer drone’ların pozisyonuna ve potansiyel bir jammer tehdidine karşı otonom bir şekilde yerini değiştirerek havada dinamik bir ağ omurgası görevini yerine getirmektedir.
Anlık tasarsız ağ haberleşmesindeki (Ad-Hoc networks) kontrol mesajlaşmalarında da geliştirme öneren bu çalışma, CLAN yapısıyla kontrol mesajlaşma trafiğini % 90’a kadar azaltmakta, bu sayede kurulan ağ omurgasıyla yer istasyonuyla olan direkt iletişimi çok atlamalı (multi-hop) ve çok yollu (multi-path) iletişim altyapısı sağlamaktadır. Bu sayede drone’ların görev yaptığı mesafeyi arttırmak mümkün olmaktadır. Drone-yer istasyonu bağlantı oranını arttırmak için önerilen bu sistem sayesinde drone bağlantı oranını direkt iletişime göre % 50 arttırmak mümkün olmaktadır.
Öğrencilerimizi ve öğretim üyelerimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.