09 Mar 2021

Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı'ndan İş Hayatında İnovasyon Tüyoları

İTÜ İş Dünyası Söyleşilerinin geçtiğimiz haftaki konuğu Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı oldu. “İş Hayatında İnovasyon” konulu söyleşide iş dünyasındaki yeniliklerden gündelik hayata ve kahve kültürüne kadar pek çok konuya değinildi.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi İş Dünyası Söyleşileri kapsamında Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, İTÜ İletişim Direktörü Adem Dönmez’in konuğuydu. İTÜ’nün sosyal medya hesaplarından çevrimiçi olarak gerçekleşen toplantıda iş dünyasındaki yeniliklerden gündelik hayata ve kahve kültürüne kadar pek çok konuya değinildi.

Programda kendisinden ve Arzum markasından kısaca bahseden Murat Kolbaşı, “Sık seyahat eden ve seyahat etmeyi seven biriyim. Mesela, 2011 yılı boyunca o kadar çok seyahat etmişim ki, yılın 210 gecesi İstanbul’daki evimde uyumamışım. Bu benim için rekor bir süre. 2020’nin Mart ayından bu yana da uçağa binmedim… Biyografi okumayı, yürümeyi, gezmeyi seviyorum. Arzum markası benimle aynı doğum yılına sahip, ikimiz de 1966’lıyız,” dedi.

Markanızın uluslararası hale gelmesi çok önemli

Söyleşide markalaşmanın önemine değinen Murat Kolbaşı, bunu gerçekleştirmek içinse yapılan işe hâkim olmanın çok önemli olduğunu belirtti.

“Yaptığınız işin büyük resimde nerede olduğunu bilmekte fayda var. Örneğin, İTÜ İnşaat Fakültesi’nde okuyorsanız, bununla ilgili çeşitli soruları cevaplamakta fayda vardır. Dünyada kaç tane inşaat fakültesi var? İTÜ bu sıralamada kaçıncı? Buradan kaç öğrenci mezun olmuş? Mezunlar nerelerde çalışıyorlar? Büyük resimde İTÜ’nün konumu neresi gibi değerlendirmeler yapabiliyor musunuz? Bu verilere sahip olmak ciddi anlamda önünüzü açıyor… Bahsettiğim bu örnekte olduğu gibi, ben de küçük elektrikli ev aletleri konusunda araştırmalar yaptım. Bu alanda faaliyet gösteren şirketlerin dünyadaki cirosuna kadar araştırdım. Bazı markalar bütün dünya tarafından biliniyor. Markaların inovasyon sayesinde pik yaptığı yerler var… Markalaşmak çok önemli elbette, ancak markayı uluslararası hale getirmek de bir o kadar önemli.”

Türk kahvesi gönüllüsü

Türkiye’nin çok güçlü bir gastronomiye sahip olduğunu ifade eden Kolbaşı şunları dile getirdi: “Peki durup bir düşünelim; bu yeme-içme kültürü varken, bunca çeşit arasından hangisi çok biliniyor? Birincisi Türk lokumu; ikincisi de Türk kahvesi… 5 Aralık 2013 tarihinde, UNESCO tarafından dünyanın somut olmayan kültürel bir değeri olarak Türk kahvesi tescillendi. Bizler de bu tarihi, 5 Aralık’ı Dünya Türk Kahvesi Günü ilan etme çabası içindeyiz. Bunun için yoğun bir çaba harcıyoruz.”

Söyleşinin tamamını buradan izleyebilirsiniz.

Murat Kolbaşı kimdir?

1966 yılında İstanbul’da doğdu. 1987’de Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü’nü bitirdikten sonra 1988 yılında Arzum Elektrikli Ev Aletleri A.Ş.’de Satış ve İş Geliştirme Müdürü olarak iş yaşamına başladı. 1996 yılında Yönetim Kurulu Başkan yardımcılığı görevine getirildiğinde Arzum markasının ülke çapında büyümesine ve yayılmasına profesyonel katkıda bulundu.

2008’de Arzum Elektrikli Ev Aletleri A.Ş.’de Yönetim Kurulu Başkanı olarak atandı. Aynı yıl % 49 hisse devriyle dünyanın önde gelen İngiliz yatırım firmalarından Ashmore Portföy Yönetimi A.Ş. ile ortaklık kurulmasında önderlik ederek Arzum’un sektöründe dünya çapında tanınan öncü bir firma olması yolunda ilerlemesine katkıda bulundu. 2013 yılında, Ashmore Portföy Yönetimi A.Ş. ile beş yıllık anlaşmanın sona ermesi üzerine; Arzum hisselerinin % 49’unun Ashmore’dan, Mediterra Capital Partners I’in iştiraki olan SDA International S.a.r.l.’a satılmasında önemli bir rol üstlendi.

Murat Kolbaşı, 2008 yılından beri Arzum’un Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini yürütmüştür. Eylül 2015 itibarıyla da Yönetim Kurulu Başkanı olarak görevini sürdürmektedir.

 

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ