04 Mar 2021

İTÜ, QS Alan Bazlı Dünya Üniversite Sıralaması’nda Türkiye’de 10 Alanda Birinci Sırada

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), QS Alan Bazlı Dünya Üniversite Sıralaması’nda “Mühendislik ve Teknoloji” alanında dünyada 202. sırada yer alırken, Türkiye’de toplam on farklı alanda birinci sırada yer aldı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Dünyaca tanınan İngiliz eğitim danışmanlığı firması QS (Quacquarelli Symonds) tarafından belirlenen alan bazlı dünya üniversite sıralaması açıklandı. Türk üniversiteleri arasında son derece başarılı dereceler elde eden İTÜ, geçen yıl 218. sıradan girdiği listede bu yıl başarı çıtasını yükselterek “Mühendislik ve Teknoloji” alanında dünya sıralamasında (69,5 puanla) 202. oldu. Aynı alanda Türkiye’de ise 2. sırada yer aldı. İTÜ, alan bazında mineral & maden ile petrol mühendisliği alanlarında QS Dünya Sıralaması’nda ilk 50’de yer alarak büyük bir başarıya da imza attı.

İTÜ toplam 10 alanda 1. sırada

İTÜ, QS 2021 alan bazlı sıralamada Yer ve Deniz Bilimleri, İnşaat ve Yapı Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Makina, Havacılık ve Üretim Mühendisliği, Yapı Bilimleri, Kimya Mühendisliği, Mimarlık/Yapılı Çevre, Kimya, Jeoloji ve Jeofizik olmak üzere toplam 10 alanda Türkiye’de 1. sırada yer aldı.

İTÜ Mineral & Maden ile Petrol Mühendisliği’nde dünyada ilk 50’de

İTÜ, QS’te yer aldığı toplam 19 başlıkta, dünyada ilk 400 üniversite arasında yer buldu. Mineral & maden mühendisliği ile petrol mühendisliği alanında dünyada ilk 50 üniversite arasında yer alarak büyük bir başarıya imza attı. Mineral & Maden mühendisliği alanında geçen yıl dünya sıralamasında 48. sıradan bu yıl 42. sıraya yükselirken; petrol mühendisliği alanında dünya sıralamasında 36. sırada yer aldı.

Sıralamayla ilgili değerlendirme yapan İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, “İlklerin Üniversitesi İTÜ, QS World University Ranking’in de gösterdiği gibi araştırma yetkinlikleri ve eğitim kalitesiyle Türkiye’nin öncü üniversitelerinden olmayı sürdürüyor. Ülkemizin en yetkin teknik ve araştırma üniversitesi olarak, gelecek vizyonumuz çerçevesinde akademik düzeyimizi her geçen gün sürdürülebilir şekilde yükseltmek önceliklerimizden biri. Son dönemde bilhassa uluslararası ilişkiler konusuna verdiğimiz öneme bu vesileyle bir kez daha vurgu yapmak yerinde olur. Ayrıca üniversite-sanayi işbirliği en fazla üzerinde durduğumuz konular arasında yer almaktadır,” dedi.

QS Alan Bazlı Dünya Üniversite Sıralaması

QS Alan Bazlı Dünya Üniversite Sıralamaları, Quacquarelli Symonds şirketi tarafından çeşitli akademik kriterlere göre yapılan üniversite sıralamalarıdır. 2004-2009 yılları arası Times Higher Education ile ortak çalışmış ve THE–QS Dünya Üniversite Sıralamaları’nı yayınlamışlardır. QS, üniversiteleri ayrıca bölümlerine ve fakültelere göre de değerlendirip sıralamalar yapmaktadır.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ