24 Şub 2021

Mezunlarımız Dünyada Bir İlke İmza Attı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) mezunu üç elektrik mühendisinin kurduğu bir girişim olan Arken Jeneratör yüzde 100 biyodizel ile çalışan jeneratörün prototipini Türkiye’de üretmeyi başardı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Arken Jeneratör Yönetim Kurulu Başkanı ve 1993 yılı Elektrik Mühendisliği Bölümü mezunumuz A. Birkan Yüksel ile Yönetim Kurulu Üyeleri 1991 yılı Elektrik Mühendisliği Bölümü mezunumuz Yahya Kemal Teryaki ve 1992 yılı Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü mezunumuz Recep Aşırok, dünyanın ilk tamamı biyodizel ile çalışan jeneratörünün Türkiye’de üretildiğini açıkladı.

A. Birkan Yüksel’in, “Dünyanın ilk tamamen biyodizel yakıtlı jeneratörlerini prototip olarak ürettik,” açıklaması kamuoyunda geniş yankı buldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank,  Arken Jeneratör’ün İstanbul’daki fabrikasını ziyaret ederek Mezunumuz Yüksel’den yürüttükleri çalışmalar ve şirketin geleceğe dönük planları hakkında bilgiler aldı.

Dünyanın ilk tamamı biyodizel ile çalışan jeneratörü Türkiye’de üretildi

Arken Jeneratör Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel; vatana, millete bir değer üretme düşüncesiyle yola çıktıklarını belirterek, “Standart jeneratörlerimizi üretirken bunlarla ilgili otomasyon, senkron gibi noktalarda da mühendislerimiz çalışıyor. Yüzde 100 biyodizel ile çalışan jeneratörümüzün prototipini yaptık. Hibrit solar sistemlerle ilgileniyoruz,” açıklamasında bulundu.

Yüzde 100 Türk sermayeli bir şirket Arken Jeneratör’ün prototipini ürettiği biyodizel jeneratör, hayvansal ve bitkisel atıklardan oluşan dizelin geri dönüşüm olarak kullanılması prensibine dayanıyor. Tümüyle biyodizel ile çalışır hale getirilen jeneratörün patentini de alan Arken Jeneratör, orta vadede prototipini ticarileştirmeyi de planlıyor.

Arken Jeneratör

Arken, jeneratör gruplarının üretimi, satışı ve satış sonrası teknik hizmetleri alanlarında faaliyet göstermek üzere 2012 yılında tam Türk sermayesiyle İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) mezunu üç elektrik mühendisi A. Birkan Yüksel, Yahya Kemal Teryaki ve Recep Aşırok ortaklığında İstanbul’da kuruldu.

Jeneratör sektöründe yirmi yılı aşan deneyimlerini aynı çatı altında birleştiren hissedarlar, tüm paydaşları ile bu sektörün, pazar beklentilerine uygun şekilde sürekli gelişimini hedefliyor.

İstanbul Arnavutköy’de faaliyet gösteren, 14.000 m² kapalı alana sahip üretim tesisiyle, 5 kVA’dan 2.500 kVA’ya kadar yıllık ortalama 5.000 adet dizel jeneratör üretim kapasitesi olan Arken Jeneratör; Avrupa, Ortadoğu, Türk Cumhuriyetleri, Balkanlar ve Afrika’da birçok ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Firma; tedarikçi seçiminden üretime, kalite standartlarından ürün geliştirmeye kadar tüm süreçlerinde günümüzün modern araçlarını kullanıyor.

Bulunduğu sektörde fark yaratarak, katma değerli ürünler yapmayı misyon edinmiş Arken Jeneratör, ürün geliştirme ve proje departmanlarıyla teknolojiye sürekli yatırım yaparak, her geçen gün yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda büyümesine devam ediyor.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ