16 Şub 2021

74. IAESTE Genel Konferansı Çevrimiçi Gerçekleştirildi

87 farklı ülkeden 747 kişinin katılımıyla düzenlenen 74. IAESTE Genel Konferansı, salgın sebebiyle tamamen çevrimiçi platforma taşındı. IAESTE’nin en önemli etkinliği olarak görülen konferansta, kontenjan ve programın genel gidişatının uygulamalarına dair önemli kararlar alındı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

74. IAESTE (Uluslararası Teknik Stajyer Öğrenci Değişimi Birliği) Genel Konferansı’nın ana gündemi, her yıl olduğu gibi bu yıl da üye ülkeler arasındaki staj kontenjanı değişimleri oldu. Ülke ofislerinde görev yapan değişim koordinatörleri ve ülkelerin ulusal sekreterlerinin eşzamanlı toplantılar yaptığı konferansta, ülkelerin karşılıklı değişim yöntemiyle ellerindeki staj kontenjanlarını değiş tokuş ederek yurtdışında staj yapmak için bekleyen öğrencileri adına staj formları toplandı. 1.275 birebir değişim toplantısıyla gerçekleştirilen konferans, IAESTE A.s.b.l. adına, pandemi koşullarında gerçekleştirilebilecek en büyük organizasyonlardan biri oldu.

Türkiye, en çok staj değişimi yapan 6. ülke

Bu yıl, toplamda yaklaşık 3.000 kontenjanın değiştirildiği konferansta, Türkiye, en çok değişim yapan 6. ülke oldu. Konferans sonrasında, 2021 yılında dünyanın farklı yerlerinde staj yapacak öğrencilere kontenjan sağlanması için her ülke ofisi çalışmalarını tüm gayretiyle sürdürecek. Türkiye’de de öncelikle IAESTE için aktif çalışmalar yürüten öğrenciler, üniversite temsilcileri aracılığıyla bu kontenjanlardan faydalanma imkânına sahip olacak. Pandemi sebebiyle ülkelerin kontenjanlarında bir düşüş görülmüş olmakla birlikte, IAESTE üyesi ülkeler programın devam etmesi yönünde kararlılık gösterdiler ve 2021 yaz dönemi için öğrencilerin yararlanabilecekleri fırsatları sürdürme çalışmalarına devam etme kararı alındı.

Prof. Dr. Gülhayat Saygılı’ya madalya

IAESTE Türkiye’nin her yıl katılım gösterdiği toplantıya bu yıl; Ulusal Sekreter Prof. Dr. Gülhayat Saygılı başkanlığında İstanbul Teknik Üniversitesi IAESTE Temsilcisi Doç. Dr. Nalan Erdöl Aydın, Yıldız Teknik Üniversitesi IAESTE Temsilcisi Doç. Dr. Elif Karslıgil, IAESTE Türkiye Ofis Sorumlusu Öğr. Gör. Çiler Öztunca ve IAESTE Türkiye Ofisi ekibinden Cahit Okan, beş kişilik bir ekip olarak katıldılar. IAESTE’de belli bir görev süresine ulaşan ulusal sekreterlere her yıl tebrik madalyası veriliyor. IAESTE Türkiye Ulusal Sekreteri Prof. Dr. Gülhayat Saygılı da, onuncu yılını geride bıraktığı için IAESTE A.s.b.l. Yönetim Kurulu tarafından bu tebrike layık görüldü.

IAESTE (International Association for the Exchange of Students for Technical Experience)

Kâr amacı gütmeyen, bağımsız ve tarafsız bir öğrenci değişim organizasyonu olan IAESTE A.s.b.l., her yıl dünya çapında 4.000’e yakın stajyer öğrencinin hareketliliğini sağlamakta. IAESTE; akademi, endüstri ve üniversite öğrencilerinin ortak çıkarlarını temsil eden ulusal komitelerin birleşiminden oluşan bir konfederasyon yapısına sahip. 1948 yılında temelleri atılan bu organizasyona; Türkiye, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin girişimleriyle 1953 yılında kuruluşa katılmış ve 1955’te tam üye olmuştur. 65 yıldır bu organizasyonun bir parçası olan Türkiye, her yıl en fazla kontenjan değişimi yapan ilk on ülke arasında yer almaktadır.

Konferans kapsamında hazırlanan videoyu izlemek için tıklayınız.

 

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ