08 Ara 2020

Akademisyenimiz Doç. Dr. Tolga Görüm’e Çin’den Ödül

İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Tolga Görüm, Çin Halk Cumhuriyeti Bilim ve Teknoloji Bakanlığı tarafından başlatılan “Introducing Talents of Discipline to Universities” (ITDU–111) programı çerçevesinde ödüllendirildi. Doç. Dr. Tolga Görüm’ün Chengdu Teknoloji Üniversitesi ile yürüteceği çalışmalar beş yıl süreyle desteklenecek.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Tolga Görüm, çalışmalarıyla aldığı bilimsel destek ve 2025’te açılması planlanan merkez hakkında bilgiler verdi.


“Introducing Talents of Discipline to Universities” (ITDU–111) programı kapsamında merkezi Chengdu Teknoloji Üniversitesi olması planlanan Geohazard Research Center of Tibetan Plateau isimli multidisipliner bir araştırma merkezinin 2025 yılına kadar kurulması planlanıyor. Uluslararası on beş üniversitenin kurucusu olacağı bu merkezin kurucu üyelerinden biri de İstanbul Teknik Üniversitesi olacak.

Doç. Dr. Tolga Görüm, doktora çalışmasında Çin’de 2008’de meydana gelen depremi incelediğini belirterek, söz konusu depremin bölgede binlerce heyelanı tetiklediğini söyledi. Çalışma esnasında Chengdu Teknoloji Üniversitesi’nin partnerlerinden biri olduğunu aktaran Görüm, “Burada insanlık tarihinde tek bir depremin tetiklediği en fazla heyelan sayısı söz konusuydu. Bölgede, yaklaşık 190 bin heyelan gerçekleşti. Depremdeki yaklaşık 90 bin ölümün 29 bini de heyelanlardan kaynaklı. Biz bu konuda çalıştık ve 2011’de tüm çalışmalarımız uluslararası bir yayına dönüştürdük,” diye konuştu.

“Doktora çalışmam ve yayınlarım işbirliğinde etkili oldu”

Yayınların hemen ardından Çin’le işbirliklerinin başladığını dile getiren Görüm, bu depremle alakalı toplam sekiz yayın kaleme aldığını söyledi. Görüm, Çin’in 2006’dan sonra Bilim ve Teknoloji Bakanlığı kapsamında bilimsel destekleri içeren bir çalışma başlattığını aktararak, şunları kaydetti:

"Çin’in başlattığı ITDU–111 programının uygulamasına 2012’de geçildi. Hatta bu program Amerika’da ciddi tartışmalara neden oldu. Çin’in dünyada kendi alanlarında iyi bilim insanlarını alıp desteklemesi çok konuşuldu. Biz de, Chengdu Teknoloji Üniversitesi’nin tavsiyesiyle programa katıldık. Benim dışımda ABD, Hollanda, Belçika, Yeni Zellanda ve İtalya gibi ülkelerden 15 bilim insanını ödüllendirdiler. Bu destek bizim harcamalarımızı ve orada bulunduğumuz sürede ödenecek maaş ve arazi çalışmaları ve öğrenci burslarını kapsıyor. Beş yıl sürecek bu araştırmalar sonunda Geohazard Research Center of Tibetan Plateau isimli bir merkez kurulacak. 15 üniversitenin kurucusu olacağı bu uluslararası merkezin kurucu üyelerinden biri de İstanbul Teknik Üniversitesi olacak.”

İTÜ, Çin'de kurulması planlanan araştırma merkezinin paydaşı olacak

İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nün, Antarktika’dan Şili’ye, Haiti’den Azerbaycan’a, İran’dan Balkanlar’a kadar uluslararası işbirlikleri yürüttüğünü söyleyen Görüm, şu değerlendirmelerde bulundu: “Çin’de 2025’te açılması planlanan merkezde paydaş olmak çok önemli. Çalışmalarımızı, bilgilerimizi bu alanlarda derinleştirerek ülkemize katkı sağlayabileceğimizi düşünüyorum. Yeni yeni uygulama alanları açılacak. Kendi öğrencilerimizi de bu alanlara kanalize ederek hem kendimizin hem de ülkemizin bilimsel ağını genişletmiş olacağız. Kurulacak uluslararası araştırma merkezi sadece kendi çalışmalarımla değil Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nde yüzey süreçleri ve iklim çalışan birçok araştırıcı için de iyi bir platform olacak. Türk bilim insanlarının dünyanın farklı kesimlerinde iş yapabilme kapasitesini de gösterecek.”

 

tolga_gorum_photo-icerik-3tolga_gorum_photo-icerik-4tolga_gorum_photo-icerik-1

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ