04 Ara 2020

İTÜ, En Etkili Bilim İnsanları Listesinde Birinci Sırada

Stanford Üniversitesi’nden Dr. John PA Ioannidis, K. W. Boyack ve J. Baas’ın PLOS Biology dergisinde yayımlanan makalesinde, 2019 yılı özelinde yapılan çalışmaların değerlendirilmesine göre, dünyanın en etkili bilim insanlarının sıralandığı bir listeye yer verildi. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), 45 bilim insanıyla dahil olduğu bu sıralamada, Türkiye’den en fazla akademisyenle listede yer bulan üniversite oldu.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
Amerika Birleşik Devletleri ve Hollanda’dan bilim insanlarının yer aldığı bir ekip tarafından yapılan “Updated science-wide author databases of standardized citation indicators” başlıklı araştırma, kapsamlı bir bilimsel etki endeksi oluşturarak tüm dünyada araştırmalar yapan ve makaleler yayımlayan akademisyenleri sıraladı. PLOS Biology isimli bilimsel dergide yer alan bu çalışmada, dünya çapında yayın yapan akademisyenlerin bilimsel makalelerinin adedi, etkisi, aldığı atıf sayısı ve oranı gibi bilimsel kriterlerden yola çıkarak bir sıralama oluşturdu.

Stanford Üniversitesi’nin koordinasyonunda yürütülen söz konusu çalışmada 161.442 bilim insanı sıralandı. En etkili bilim insanları listesinde, Türkiye’de çalışmalarını yürüten toplam 857 bilim insanı yer aldı. İTÜ, 45 bilim insanı ile bu listede en fazla akademisyeni bulunan Türk üniversitesi oldu. İTÜ’den; Bilişim Enstitüsü, Cevher Hazırlama, Çevre, Deniz Ulaştırma, Elektronik ve Haberleşme, Endüstri, Gemi ve Deniz Teknolojisi, Gıda, İnşaat, İşletme, Jeoloji, Kimya, Kontrol ve Otomasyon, Metalurji ve Malzeme, Tekstil ve Uçak Mühendislikleri gibi çok sayıda mühendislik bölümü listede yer alırken, bunun yanı sıra Kimya ve Temel Bilimler bölümlerinden de çok sayıda akademisyen listeye dahil oldu.

İlklerin Üniversitesi İTÜ Listede Birinci

Sıralamayla ilgili değerlendirme yapan İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, bilim dünyasında uluslararası yayınların ve atıfların çok önemli olduğunu belirterek şunları söyledi: “İTÜ olarak listede 45 akademisyenimizle yer almanın gururunu ve sevincini yaşıyoruz. Türkiye’de ilkleri başaran İTÜ, bir ilki daha yaşadı ve uluslararası atıfların baz alındığı böylesine önemli bir listede Türkiye’den en fazla akademisyeni yer alan üniversite oldu. Birçok farklı alanda araştırmalarını sürdüren ve çalışmalarıyla bilim dünyasına katkı sunan tüm akademisyenlerimizi kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum.”

Listede yer alan İTÜ’lü bilim insanlarına buradan erişebilirsiniz.

Makalenin orijinal haline buradan erişebilirsiniz.
İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ