01 Mar 2020

İTÜ'den Koronavirüs Haberleri

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Teknokent-mucadele-660

İTÜ ARI Teknokent Yeni Koronavirüs Salgınıyla Mücadelede Seferber Oldu

İTÜ’lü bilim insanları ile İTÜ ARI Teknokent firmaları ve girişimcileri ürettikleri çözümlerle Yeni Koronavirüs salgınıyla topyekün mücadeleye önemli katkılar sağladı. Devamı için tıklayınız.




mert-gur-280x180

İTÜ Öğretim Üyesi Mert Gür’ün Projesine Koronavirüsle Mücadele Kapsamında Uluslararası Destek

İTÜ Makina Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mert Gür’ün yürütücülüğünü üstlendiği iki uluslararası projeye ABD ve Avrupa Birliği’nden destek geldi. Dr. Gür’ün yürüttüğü “Moleküler Dinamik Simülasyonları Kullanarak SARS-CoV-2 Spike Glikoproteininin Hücreye Bağlanma ve Füzyon Mekanizmasının Araştırılması” başlıklı projenin Yeni Koronavirüs ile mücadele kapsamında uluslararası düzeyde yapılan ilaç araştırmalarına katkı sağlaması bekleniyor. Devamı için tıklayınız.






itu-po-280x180

İTÜ ARI Teknokent ve Petrol Ofisi’nden Koronavirüs ile Mücadelede Güç Birliği

Ülkemizin en önemli girişimcilik ve inovasyon merkezlerinden İTÜ ARI Teknokent ile Türkiye akaryakıt ve madeni yağlar sektörlerinin lideri Petrol Ofisi, Covid-19’a karşı mücadelede güçlerini birleştirdi. Hayata geçirilen iş birliği kapsamında Petrol Ofisi, İTÜ ARI Teknokent’in girişimcilik merkezi İTÜ Çekirdek’in, Koronavirüs ile mücadele kapsamında ürün ve hizmet geliştiren girişimlere sunduğu olanakların destekçisi oldu. Petrol Ofisi’nin söz konusu desteği kapsamında, İTÜ Çekirdek girişimcilerinin kullandıkları malzeme ve ürettikleri cihazların maliyetleri de yer alıyor. Devamı için tıklayınız.





uv-maske-280x180

İTÜ’den UV Işınımları ile Temizlenen Filtre ve Maske Tasarımı

İTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Gelir ve ekibi, Koronavirüsle mücadele kapsamında sürekli kullanılabilme özelliğine sahip “Ultraviyole (UV) Tabanlı Aktif Filtreli Maske” tasarladı. Devamı için tıklayınız.




gizem-dinler-doganay-280x180-2
İTÜ’lü Bilim İnsanları İstanbul’da İlk Koronavirüs Genomunu Diziledi

İTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gizem Dinler Doğanay liderliğinde, İleri Düzey Genetik Analiz Laboratuvarı'nda (GLAB) çalışmalarını sürdüren ekip, İstanbul’da bir hastadan alınan örneğin virüs genomunu diziledi. Devamı için tıklayınız.




uhuzam-280x180

İTÜ UHUZAM Yeni Koronavirüsün Etkilerini Uydu Görüntüleriyle Paylaştı

Üniversitemiz bünyesinde bulunan ve Türkiye’nin ilk uydu yer istasyonu olan Uydu Haberleşme ve Uzaktan Algılama Merkezi (UHUZAM), Yeni Koronavirüs (Covid-19) salgınının etkilerini, insan hareketliliğinden kaynaklı değişimleri, hava kalitesi ile ilgili gözlemleri ve Azot dioksit haritalarını kamuoyu ile paylaştı. Devamı için tıklayınız.




coronathon-280x180

İTÜ’lü Girişimciler Koronavirüs Salgınıyla Mücadelede Çözümün Parçası

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin de paydaşı olduğu Coronathon Türkiye’de Yeni Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında öne çıkan 12 proje destek almaya hak kazandı. “Çözümün Bir Parçası Ol” sloganıyla yola çıkılarak 48 saat gibi çok kısa bir sürede organize edilen etkinliğe 1500’den fazla girişimci çözüm önerileriyle katıldı. Devamı için tıklayınız.





sosyal-mesafe-280x180

Salgın Hastalıkların Yayılımını Önlemek İçin Tatil Değil Sosyal Mesafe!

Halk sağlığı uzmanları ve bilim insanları, tüm dünyayı etkisi altına alan Yeni Koronovirüs salgınını yavaşlatmak için sosyal mesafenin hayati önemine dikkat çekiyor. Sosyal yaşamda diğer kişilerle temasımızı azaltmak için aramıza koyacağımız en az 1 metrelik mesafe “sosyal mesafe” olarak tanımlanıyor. Devamı için tıklayınız.





tuzla-280x180

Osmanlı Dönemi'nin İlk Karantina Merkezlerinden Biri Tuzla’daydı

Yeni Koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler kapsamında dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi İstanbul’da da karanti merkezleri oluşturuldu. Osmanlı döneminde “Tahaffuzhane” adı verilen karantina merkezlerinin en bilinenlerinden Tuzla Tahaffuzhanesi, bugün İTÜ Denizcilik Fakültesi’nin de içinde yer aldığı liman bölgesinde bulunuyor. Yapımını Fransızların üstlendiği tahaffuzhane 1892 yılında tamamlanarak; veba, kolera gibi dönemin küresel salgınlarına karşı verdiği kapsamlı hastane hizmetiyle öne çıkıyor. Devamı için tıklayınız.






sosyal-yalitim-280x180


Sosyal Yalıtım ve Uzaktan Eğitim Günlerinde Ruhsal Sağlığımız

COVID-19 salgını ile mücadelede fiziksel sağlık kadar önemli bir diğer konu da ruh sağlığı. İTÜ Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi Koordinatörü, Psikolojik Danışman Cem Demirbaş, bu süreçte psikolojiyi korumaya ve psikolojik dayanıklılığı artırmaya yönelik bazı tavsiyelerini paylaştı. Devamı için tıklayınız.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ