18 Nis 2025
İTÜ’deki 10’uncu Karbon Zirvesi'nde Türkiye Karbonsuzlaşma Yolu Konuşuldu
Ayazağa Yerleşkemizde düzenlenen 10’uncu İstanbul Karbon Zirvesi yoğun ilgiye sahne oldu. Zirvede Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D)
karbon yönetimi başarılarını ödüllendirdi.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ana desteğindeki 10’uncu İstanbul Karbon Zirvesi, 14-15 Nisan 2025 tarihinde Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) tarafından yüksek paydaş katılımıyla gerçekleştirdi. Ayazağa Yerleşkemizde “Karbonsuzlaşma Yolunda Sürdürülebilir Çözümler ve Yeşil Akçenin Gücü” başlığında düzenlenen zirvede karbon yönetimi başarıları ödüllendirildi.
“Karbonsuz” karbon zirvesinde karbonsuzlaşma yolu
İTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu öncelikli karbon yönetimi kapasite artırma hedefleri çerçevesinde etkinliğin ülkemizin ilk ve tek “karbon nötr” zirvesi olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, etkinliğin “karbon nötr” niteliğinin ST Climate desteğinde sağlandığını ve zirvenin “ISO 20121 Sürdürülebilir Etkinlik Yönetim Sistemi” gerekliliklerine uygun gerçekleştirildiğini bildirdi.
“Sürdürülebilirlik Odaklı Bir Gelecek Durum Değerlendirmesi: Güçlükler, Potansiyeller, Gelecek” adlı sunumunda İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal küresel risklerde iklim değişikliğinin yerini; sürdürülebilir sistemleri içeren beşinci sanayi devriminin günümüzdeki aciliyet ve gelişmelerini; Ar-Ge ve yenilik süreçlerinin dönüşümünü anlattı. Prof. Dr. Mandal, İTÜ’nün sürdürülebilirlik odaklı eğitim, araştırma ve proje gücünü ortaya koyarak “2048 Karbon Nötr İTÜ” hedefine kararlılıkla ilerlediklerini açıkladı. Rektörümüz, tüm katılımcılara teşekkürünü sundu.
Prof. Dr. Karaosmanoğlu, İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar’ın delegelere yazılı hitabını sundu.
Zirvede, Karbonsuzlaşan Ekonomi ve Yeşil Akçe, Türkiye’nin Karbonsuzlaşma Yolu, Karbon Yönetimi ve Endüstri, Karbon Yönetimi ve Enerji oturumlarında kamu ve özel sektör üst yöneticileri yer aldı. “Sürdürülebilir Enerji Yönetiminde Nükleer Yol” başlıklı konuşma büyük ilgi gördü. Prof. Dr. Mandal beraberinde Kimya-Metalurji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sebahattin Gürmen ve Prof. Dr. Karaosmanoğlu ile sergiyi gezerek teknik bilgiler aldı. Zirvenin ikinci günü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata da sergide incelemede bulundu. Etkinliğin sonunda çıktılarını kapsayan bir “Zirve Sonuç Raporu” ve “Sunum E-Kitabı” hazırlanacağı belirtildi.
Bilfen’li İklim Dedektifleri Takımı’na SÜT-D Küçük Karbon Kahramanı Ödülü
Zirvenin onuncu yılına yakışır etkinlikteki oturum başkanlarına, konuşmacılara ve yüksek paydaş katılımı başarısı için delegelere teşekkür eden ve zirve kapsamında değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Karaosmanoğlu, çocuklara ulaşarak sürdürülebilir yaşam kültürü kazandırılması, iklim okuryazarı nesillere katkı sağlama hedefleri doğrultusunda SÜT-D olarak her eğitim yılında bir okulu seçerek öğrenci, öğretmen ve velilerle eş güdüm içinde eğitim ve uygulamalar yaptıklarını ifade etti.
Öğretim üyemiz, Bilfen’li İklim Dedektifleri Takımı’nın düzenledikleri SÜT-D 2025 Küçük Karbon Kahramanı Ödülü Gösterisi ve “Küçük küçük adımlarla değiştir yarınları, iklimini koru, sev dünyayı” mottosuyla herkese neşe ve umut kaynağı olduğunu ifade etti.
Başvuru rekoru kıran ödül: SÜT-D Düşük Karbon Kahramanları
Prof. Dr. Karaosmanoğlu, “Sürdürülebilir üretim, tüketim ve hizmettekarbon yönetimini mükemmel başaranları, iklim değişikliğine karşı uğraş verenleri destekleyerek toplumda konunun bilinç ve farkındalığını artırma hedeflerimiz doğrultusunda SÜT-D Düşük Karbon Kahramanları Ödülleri veriyoruz” dedi.
Prof. Dr. Karaosmanoğlu, “Sürdürülebilirlik yönetimi üst başlığında başta çevresel göstergelerde olmak üzere sosyal ve yönetişimsel göstergelerdeki sera gazı azaltım başarılarını ödüllendiriyoruz. Yarışma ile takdim edilmeyen ödülümüz için gerektiğinde adaylarla iletişim de yaparak bir değer yaratıyoruz. Adaylarımız yanı sıra SÜT-D’nin izlemesi ile belirlenen kişi ve kurum başarılarını da değerlendiriyoruz” bilgisini vererek, bu yıl da başvuru rekoru kırdıklarının altını çizerek sözlerine devam etti: “Her birine ödül sunma gerekçemizi törende ayrıntılandırarak 20 başarıyı taltif ettik.”
Ödül takdimlerini İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İpek Akın Karadayı yaptı. SÜT-D’’nin seçimi sorumlu ve sürdürülebilir turizm için uğraş veren, Fest Travel ile Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı kurucusu, yazar, gezgin, ülkemiz gezginlerinin ulaştırma kaynaklı karbon ayak izini orman yutak alanı ile ilk kez dengeleyenKarbon Ayak İzi Hatıra Ormanı tasarımcısı Faruk Pekin oldu.
AFS Boru; AKSA Doğalgaz; AVRASYA Tüneli; AYDEM Enerji; ESCON; HALKBANK; İNCİ GS Yuasa; İZAYDAŞ; OEDAŞ; PETROL Ofisi; POLİSAN; SHELL&TURCAS Petrol; ST Climate; TAYRAŞ; TİM; TKYB; TSKB; VELDO Makine Ar-Ge; ZORLU Enerji “SÜT-D 2025 Düşük Karbon Kahramanları” olarak sahnede alkışlandı.
Prof. Dr. Karaosmanoğlu, “Kahramanlarımızı tebrik ediyor, güzel ülkemizin karbonsuzlaşması yolunda hepimize mutlu ve huzurlu bir yaşam diliyoruz” açıklamasını yaptı. SÜT-D 2025 Düşük Karbon Kahramanları ödülüne layık görülen projeler şöyle:
SÜT-D 2025 DÜŞÜK KARBON KAHRAMANLARI
AFS Boru: Havalı Çözümlerle Karbonsuz Gelecek
AKSA Doğalgaz: Doğal Gazımızda Atığın Yerli ve Yeşil Gücü
AVRASYA Tüneli: Enerjimizi Güneş’ten Alıyoruz
AYDEM Enerji: Enerjini Dönüştür, Karbon Ayak İzini Düşür
ESCON: Yeşil Isı, Temiz Sanayi
Faruk Pekin: Sorumlu ve Sürdürülebilir Turizm
HALKBANK: Geleceğe Enerjimiz Kalsın
İNCİ GS Yuasa: Yeşil Lojistik
İZAYDAŞ: Kurutucumuz Değişti, Karbon Ayak İzimiz Düştü
OEDAŞ: Kırsal Kesim Sokak Armatürlerimiz Yanımızda
PETROL Ofisi: Adaptech Teknolojili Maxima Hybrid Serisiyle Ulaşımda Karbonsuzlaşma
POLİSAN: Enerji Yönetimimiz Güçlü, Üretim ve Hizmetimiz Düşük Karbonlu
SHELL & TURCAS Petrol: Güneş Enerjisinin Üretimimizdeki Gücü
ST Climate: Karbon Projeni İzle, Süreçlerini Yönet
TAYRAŞ: Baz Yağımızın Karbon Ayak İzi Düşük, İleri Dönüşüm Gücümüz Yüksek
TİM: ECOTİM
TKYB: Karbon Yönetiminde Lider, Sürdürülebilir Kalkınmada Öncü Banka
TSKB: Türkiye'nin Geçiş Finansmanı Entegre İlk Sürdürülebilir Finans Çerçevesi
VELDO MAKİNE Ar-Ge: Yeşil Karbon Devrimi
ZORLU ENERJİ: EOLIAN İle Rüzgârımız İklim Dostu Kanatlarda
Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D): SÜT-D, sürdürülebilir üretim ve tüketim konusunda toplumda güçlü etki yaratmak için faaliyetler yaparak, en iyi enerji, su, atık yönetimi ile kaynak verimli, mevcut en iyi teknolojilerin kullanılması; çevre kirliliği, iklim değişikliği ve biyoçeşitlilik kaybı ile mücadele edilmesi; insan ve doğa dostu sürdürülebilir yaşam kültürü ile sürdürülebilir kalkınma farkındalığının artırılması için çalışarak bilgi ve kapasite oluşturmak hedefi ile 2013 yılında kamu, iş ve akademi temsilcilerince kuruldu. SÜT-D etkinliklerinde resmi erk, yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve medya ile yakın iş birliğinde olma, “Sürdürülebilirlik Yönetimi”ne sosyal ve teknik yönleriyle uğraş vermeyi öncelikli görmekte, bugün ve yarında insanlığın refah ve konforu için sivil toplumun yeşil ve mavi gücünü sunmaktadır.