28 Mar 2025
Öğrencilerimizin Madrid’teki Sürdürebilirlik Odaklı Başarısı
İTÜ’lü öğrenciler, 3-6 Mart 2025 tarihleri arasında Madrid’de düzenlenen Sürdürülebilir Moda ve Yeni Malzemeler İçin Çözüm Bulma / 3’üncü EELISA Ortak Çağrısı tanıtım etkinliğinde geliştirdikleri kullanışlı, rahat ve doğa dostu ürünlerle diğer yarışmacı grupları geride bırakarak hem birincilik hem de üçüncülük elde ettiler.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
Öğrencilerimiz, sorumluluk ve etki odaklı bir araştırma üniversitesi olan İTÜ’nün kendilerine kazandırdıkları vizyonla her alanda sürdürülebilirlik yaklaşımını benimsiyor ve hem ülkemizde hem uluslararası ölçekte çeşitli başarılara imza atmaya devam ediyorlar.
İTÜ’lü öğrencilerin oluşturduğu Grup 9 ve Grup 2, 3-6 Mart 2025 tarihleri arasında Madrid’de düzenlenen Sürdürülebilir Moda ve Yeni Malzemeler İçin Çözüm Bulma / 3’üncü EELISA Ortak Çağrısı tanıtım etkinliğinde yarıştı. Öğrencilerimiz, etkinliğin 24-28 Şubat tarihleri arasında çevrim içi olarak gerçekleşen hazırlık aşamasında da yer almışlardı.
Grup 9, “Akıllı Kurumsal Giyime Geçiş” konusu ile etkinlikte yer aldı. Aşçılar için kullanışlı ve rahat bir şef ceketi üretebilmek amacıyla Grup 9’daki 2 mühendislik, 2 moda tasarımı ve 1 endüstriyel tasarım bölümü öğrencisi konuları kendi uzmanlık alanları doğrultusunda paylaştı. Sepiia firmasının içinden seçtikleri bir ürün üzerinde çalışarak bir sunumla ortaya çıkardıkları tasarımı jüri ve öğrencilerle paylaştı.
Mühendislik ve Endüstriyel Tasarım öğrencilerimiz ürünün leke, koku ve ısı gibi çeşitli parametrelerdeki uygunluğu üzerine seçim yaptılar. Kıyafette kullanılan düğmeleri çeşitlerine göre (plastik, paslanmaz çelik ve mıknatıslı) olmak üzere ekonomik, çevresel, geri dönüşüme yatkınlık, kullanım kalitesi ve yaşam ömrüne göre çeşitli araştırmalar ile karbon ayak izi hesaplamalarını yaptılar. LCA çalışmaları ile ürünün teknik özelliklerini geliştirdiler. Moda Tasarımı Bölümü öğrencilerimiz, prototipini ortaya çıkarmak için ürünün dikişiyle fiziksel üretimini yaptılar.
Grup 2, %100 Biyobozunur Mayo” konusu ile etkinlikte yer aldı. Grup 2 biyoçözünür bir mayo üretmeye odaklandı. Öncelikle mayoyu üretecekleri malzemeyi belirleyen Grup 2, en kullanışlı ve en elverişli malzeme olarak su yosunlarından elde edilen bir tür jelatin olan agar kullanmaya karar verdi. Mayoyu üretebilmek için solüsyon hazırlama, şekillendirme, düşük sıcaklıkta sabitleme ve deneme aşamalarını başarıyla tamamlayan Grup 2, jüri ve katılımcılara bir sunum yaptı. Öğrencilerimiz naylon temelli kumaşlara göre agarlı mayonun hem maliyet hem de çevresel açıdan avantajlarına ve pazarlanabilirliğine vurgu yaptı.
Grup 9 ve Grup 2 sunumlarının ardından kendilerine jüri tarafından yöneltilen soruları cevapladı. Yarışma sonunda Grup 9 birinci olurken Grup 2 üçüncülük başarısına ulaştı.
Öğrencilerimiz, İTÜ'ye, EELISA'ya ve danışmanlarına teşekkür etti ve güzel projeler ile etkinliklerde gelecekte yine yer alma dileklerinde bulundu.