07 Mar 2025

İTÜ TMDK 50 Yaşında: “Kültürel Miras, Sanat ve Bilim”

Yetiştirdiği mezun ve mensuplarıyla, ülkemizin çok çeşitli kurumlarında ve dünyanın farklı bölgelerindeki temsiliyetinin haklı gururunu yaşayan ve gelecek nesillere sahip olduğu kültürel mirası aktaran İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü iş birliğiyle 50’nci Yıl Gala Konseri’ni 3 Mart 2025 tarihinde AKM’de gerçekleştirdi.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Türk Müziği’ne kurumsal kimlik kazandırmak amacıyla kurulan ve Türkiye’nin Türk Müziği eğitimi veren ilk devlet konservatuarı olan Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nın 50’nci yılı kutlamalarının galası kapsamında, İTÜ TMDK 50’nci Yıl Korosu Konseri sanatseverlerle buluştu. Atatürk Kültür Merkezinde yoğun ilgiye sahne olan program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başladı.

İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müdürü Prof. Dr. Gözde Çolakoğlu Sarı konuşmasında; 1975 yılında kurulan ve 1982 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’ne bağlanan Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nın kuruluş amacına uygun olarak; “Türk Musikisi ulusal kültürümüzün en önemli ve soylu değerlerinden biridir” ifadeleri doğrultusunda, 100’üncü yaşını geride bırakmış Türkiye Cumhuriyetimiz ve 251 yıllık İstanbul Teknik Üniversitemiz vizyonuyla, tarihlerinden aldıkları azim ve kültürel temsiliyetlerinin idrakiyle, 50’nci yıl kutlamalarına başladığını ifade etti. Prof. Dr. Gözde Çolakoğlu Sarı, 3 Mart 2025 tarihinde gerçekleştirilen konser programının, 3 Haziran 1981 tarihinde Atatürk’ün 100’üncü doğum yılı münasebetiyle düzenlenen “Atatürk Korosu Konseri”nin bir tekerrürüyle sahnelendiğini belirtti.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Müdür Yardımcısı Enver Merallı, “Bugün bizleri bir araya getiren bu müstesna etkinlik, kuruluşundan bugüne aile sıcaklığını ve birlik beraberlik ruhunu bir eğitim kurumunun disiplini ve özgüveni ile birleştiren Konservatuarımızın yarım asırlık coşkun ruhunun olgun ve güzel bir meyvesidir. Genel Müdürlüğümüz olarak konserlerimizin yanı sıra ülkemiz için önem ifade eden özel günlerde, anma ve kutlamalarda, eğitim ve faaliyetlerde ve mümkün olan her türlü proje ve etkinlikte İTÜ TMDK’nın her daim yanında ve en yakınında olmaktan büyük mutluluk duyacağız. Konserimiz başta olmak üzere 50’nci Yıl Etkinlikleri’nin tümünde emeği geçen herkese bakanlığımdaki çalışma arkadaşlarım adına teşekkürü bir borç biliyorum. İnanıyorum ki bu kutlu meşaleyi devralan genç öğrencilerimiz ve sanatçılarımız zengin musikimiz ve seçkin kültürümüzü her daim daha ileriye taşımak konusunda bir an bile tereddüt göstermeyeceklerdir. ” dedi.

Prof. Yalçın Tura (1997-2001 arası İTÜ TMDK Müdürü, Müzikoloji Bölümü kurucusu, besteci ve müzikolog)  konuşmasında “Bugüne gelmemizi sağlayan rahmetli Ercümend Berker olmak üzere, bugün büyük çoğunluğu aramızda olmayan kurucu yönetim kurulumuzun gayretlerini unutmamamız lazım. Bu güzel 50’nci yılı coşku içinde kutlayalım ve 100’üncü yıla şimdiden hazırlanalım. İnanıyorum ki TMDK, 50’nci yılında aldığı güçle büyük atılımı gerçekleştirecek ve bizi 100’üncü yıla çok daha parlak başarılarla götürecektir. Bugünlere gelmemizi sağlayan bütün arkadaşlarıma, gerek eğitimci gerek yardımcı olmak üzere huzurlarınızda teşekkürlerimi arz etmek istiyorum.” dedi.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, yarım asır önce 1975 yılında İTÜ ile TMDK’nın ilişkilenmesinin bilim ve sanatı buluşturduğuna; böylece yalnızca müziğin icrasını değil, aynı zamanda akademik bir perspektifle incelenmesini ve geliştirilmesini sağlayan büyük bir misyon üstlenildiğine dikkat çekti.

Rektörümüz, Türk musikisinin kültürel mirasını, 250 yılı aşkın köklü geçmişiyle bilim, sanat ve teknolojiyle harmanlayan İTÜ’nün, disiplinler arası çalışmalarla müziğimizi daha da ileri noktalara taşımaya devam ettiğini vurguladı. Prof. Dr. Mandal, bugün ortaokul seviyesinden doktora programlarına kadar geniş bir eğitim yelpazesi sunan konservatuarımızın, sanatçılar, akademisyenler ve araştırmacılar yetiştirerek ulusal ve uluslararası alanda büyük katkılar sunduğunu sözlerine ekledi. TMDK’nın yalnızca bir eğitim kurumu değil, Türk musikisini evrensel boyutta tanıtan, geliştiren ve yaşatan bir sanat merkezi olduğunu ifade eden Rektörümüz, yarım asırlık bu yolculukta emeği geçen tüm hocalarımıza, öğrencilerimize ve sanatçılarımıza teşekkür etti ve İTÜ ailesi olarak nice 50 yıllar diledi.

İTÜ TMDK 50’nci Yıl Korosu Konseri, İhsan Özer, Cihangir Terzi ve Oğuzhan Balcı şefliğinde, barkovizyon sunumları, dans gösterisi ve icra edilen seçkin eserlerle katılımcılara unutulmaz bir akşam yaşattı. Konserdeki dans gösterisini hazırlayan Öğr. Gör. Cumhur Sevinç Hocamız saygı ve rahmetle anıldı. TRT2’de yer verilen konser haberini izlemek için tıklayınız.

Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nın 50’nci Yıl Etkinlikleri çerçevesinde düzenlenecek olan panel, seminer, konser, dans gösterisi gibi pek çok etkinliğin 2025 yılı içerisinde yapılacağı ve bu sene Ramazan ayına denk gelen “Geleneksel Pilav Günü” etkinliğinin bahar şenlikleri kapsamında Mayıs ayında yapılmasının planlandığı belirtildi.

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Fax

0212 285 29 10

İTÜ