21 Şub 2025

Antibakteriyel Uygulamalar İçin Yeni Fotoaktif Biyo-Bazlı Kaplamaların Geliştirilmesine TÜBİTAK Desteği

İTÜ Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Yılmaz yürütücülüğünde gerçekleştirilecek olan "Serbest Radikal Fotopolimerizasyon Uygulamaları için Güneş Işığı Absorblayan Yeni Oksim Esterleri" isimli proje, 2509-Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)- Fransa Dışişleri Bakanlığı ile İkili İş Birliği Programı (Bosphorus) 2024 yılı çağrısı kapsamında, desteklenmeye hak kazandı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Bu projenin amacı, yeni fotoaktif biyo-bazlı antibakteriyel kaplamalar geliştirmektir. Bu kapsamda güneş ışığı altında metakrilat biyo-bazlı monomerlerin serbest radikal fotopolimerizasyonu sağlayacak ftalosiyanin ve kromenilyum siyanin platformlarına dayalı yeni oksim esterleri sentezlenerek, fotokimyasal reaktivite, foto-başlatıcı özellikleri, mekanik ve termal özellikleri ve antibakteriyel özellikleri incelenecektir.

İş birliği kapsamında Fransa tarafındaki projenin çalışmaları, University Paris-Est Creteil (UPEC) den Prof. Dr. Davy-Louis Versace yürütücülüğünde doktora öğrencileri Karim Akretche, Fares Mouhoubi ve araştırmacılar Tina Modjinou ve Séna Hamadi tarafından gerçekleştirilecektir.

Uluslararası iş birliği kapsamında yürütülecek olan bu projede, Kimya Bölümümüzden Arş. Gör. Dr. Yusuf Alçay, Arş. Gör. Dr. Özgür Yavuz, doktora öğrencileri Arş. Gör. Hülya Arıbuğa, Emre Özdemir ve Utku Ertuğral, araştırmacı olarak görev alacaktır. 

Yeni oksim esterleri ve karakterizasyon çalışmaları, İTÜ Kimya Bölümü Araştırma Laboratuvarımızda, fotokimyasal reaktivite, foto-başlatıcı özellikleri, mekanik ve termal özellikleri ve antibakteriyel özellikleri ise University Paris-Est Creteil’ de gerçekleştirilecektir.

Her iki laboratuvar arasındaki iş birliği, hem temel araştırmanın hem de uygulamalı bilimin güçlü yanlarını bir araya getirerek, fotobaşlatıcıların verimliliğinin artırılması, NIR/IR bölgelerde fotopolimerizasyon ve fotoaktif biyobazlı antibakteriyel malzemelerin sentezi gibi alanlardaki ilerlemelere önemli ölçüde katkı sağlayacaktır.

Proje yürütücüsü Prof. Dr. İsmail Yılmaz başta olmak üzere projede yer alan öğretim üye/elemanlarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Fax

0212 285 29 10

İTÜ